Recepten

Drank – 30 maart 2021

Advocaat maken

Advocaat maken is een van de dingen die ik doe als ik veel eierdooiers over heb. Bijvoorbeeld als ik makarons of pavlova maak. Je kunt de dooiers natuurlijk met wat extra hele eieren verwerken in een cake maar veel leuker is om er advocaat of eierlikeur van maken. ’t Is eigenlijk een werkje van niets en zoveel leuker en lekkerder dan kant en klaar gekochte advocaat. Heerlijk zo af en zo’n klein glaasje advocaat met een flinke toef slagroom, ’t klinkt heel ouderwets maar het valt altijd bij iedereen in de smaak! Voor ± 450 ml Bereidingstijd: ± 20 minuten

Lees meer
Fingerfood – 29 maart 2021

Tamagoyaki met zeewier

De tamagoyaki, doorgaans ook tamago genoemd, is een Japanse opgerolde omelet. Je kunt ‘m behalve als ontbijt ook herkennen als topping op je sushi. Daar zie je ‘m vaak omwikkeld met zeewier. Lekker met        

Lees meer
Bijgerecht – 16 maart 2021

Gevulde aubergines

Een favoriet gerecht bij de nabijgelegen Libanese traiteur is gevulde aubergine. Vaak neem ik er couscous bij met veel verse groene kruiden. Rijst kan ook. Vervang voor een vegan versie het gehakt door vegetarisch gehakt of tofu. Hoofdgerecht voor 2 personen Libanees/ Nederlands Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 23 februari 2021

Pasta met pijlinktvis

Toen we laatst op zondag waren ingesneeuwd was ik aangewezen op de voorraad in koelkast en vriezer: ik maakte deze verrukkelijke pasta met pijlinktvis. Ligt er in de viskraam op de markt pijlinktvis of baby sepia dan neem ik het altijd mee. Niets is zo lekker als kort gefrituurde inktvis als borrelhap. Je gasten worden ook heel blij. Op de markt koop je altijd te veel. Ik maak thuis de inktvis direct schoon, wat echt geen klusje is (), en vries wat ik over heb in. Bij de viswinkel en op de markt is vaak ook schoongemaakte inktvis uit de diepvries te koop.

Lees meer
Hoofdgerecht – 23 februari 2021

Krokante inktvis, coquilles en garnalen

Gepaneerde vis, schelp- en schaaldieren vindt ik het lekkerst als je grof paneermeel gebruikt. Japanse Panko of zelf gedroogde broodkruimels (een uurtje in de oven op ca. 40°C). Aan het paneermeel voeg ik geraspte citroen of sinaasappelschil toe. Ik gebruik 3 vorken om de stukjes vis door bloem, het ei en het paneermeel te halen, zodat niet alles aan m’n vingers blijft kleven. Eigenlijk heel makkelijk en zo gedaan. Voor dit recept heb ik inktvisringen, coquilles en grote garnalen gebruikt, maar met andere vissoorten, groenten en bijvoorbeeld stukjes kip gaat het ook uitstekend. Hoofdgerecht voor 2 personen Voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 10 minuten

Lees meer
Bijgerecht – 17 februari 2021

Japanse okonomiyaki met paarse spitskool en bonito

Okonomiyaki is een soort hartige (panne)koek met fijngesneden kool en allerlei lekkers: van garnalen en geschaafde bonito tot kaas. Het heeft wel wat weg van een Spaanse tortilla, maar dan op z’n Japans. Okonomiyaki komt oorspronkelijk uit de omgeving van Osaka en Heroshima. Maar voor Japanners in het hele land is Okonomiyaki een soort “soul” food geworden. Het is razend populair en elk gezin heeft wel zijn eigen speciale lievelingsrecept. De koeken worden gemaakt met een dik soort pannenkoekbeslag. Hiervoor gebruiken ze  in plaatst van melk, dashi* (visbouillon van zeewier en gerookte bonito). Bij mijn Japanse familie mengen ze het beslag met ragfijn gesneden kool (dat is altijd de basis),  geraspte rettich (daikon), lente-ui en ook wel andere groenten. Ze gaan er meestal rauw door. Maar als ze toevallig gekookte restjes groente hebben, gebruiken ze die ook.  Nagaimo, een yam-soort die er eigenlijk in hoort, kunnen ze niet altijd krijgen. Daar maken ze zich helemaal niet druk om want zonder is het ook lekker. Wat ze wel toevoegen (zeker als ze garnalen of inktvis gebruiken) is citroenrasp en -sap of nog liever, geraspte schil en sap van een yuzu** als die er is. Verder worden er naar smaak kleine stukjes vlees (meestal varken), (Chinese) worst, kip, garnalen, inktvis en/of kaas toegevoegd. Als de Okonomiyaki klaar is gaan er steevast lente-uiringetjes, fruity sauce en mayonaise over.  En… als het even kan ook katsuobushi bonito flakes***. Okonomiyaki is heel makkelijk en snel te maken. Deze keer heb ik paarse (rode) spitskool gebruikt. Lekker en het ziet er zo leuk uit. Hoofdgerecht voor 3-4 personen voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 17 februari 2021

Roergebakken spitskool met kerrie en seroendeng

Tip: roer 1 el pindakaas door de kool. Bak wat fijngesneden gemberwortel of 1-2 teentjes knoflook mee. Variatie: Vervang eieren door 150 – 200 g garnalen. Garneer met emping (vegetarisch) of kroepoek (gemaakt van garnalen, dus niet vegetarisch) Spitskool is er in diverse gewichten. Reken ca. 200 g p.p. Bijgerecht voor 3 – 4 personen (Vegetarisch)

Lees meer
Bijgerecht – 17 februari 2021

Gefermenteerde zuurkool uit El Salvador

In Centraal Amerika maken ze een hele lekkere variant op onze zuurkool, Curtido of Cortido. Er gaan namelijk nog extra groentes in zoals wortel en rode ui. En als extra smaakmakers oregano, rode peper, koriander en limoen. Je kunt de knapperige salade ook al direct eten. Of je laat het in 24 uur licht fermenteren op kamertemperatuur. Zet het daarna in de koelkast om te bewaren.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer