Recepten

Hoofdgerecht – 21 februari 2023

Gebakken rijst Yang Zhou

Dit recept maak ik regelmatig als ik nog wat gekookte rijst in de koelkast heb. Waarmee ik de rijst ‘vul’ hangt ook een beetje van die koelkast af. Nu had ik geen Noorse garnalen, maar wel in de diepvries grote gamba’s. Vier stuks ontdooit en kleingesneden. Ik heb ze wel even snel in de knoflook olie gebakken voordat ik de eieren in de wok deed. Ik wilde geen rauwe garnalen in het gerecht hebben. Heb je wortel, bleekselderij of wat champignons, ook lekker. De truc is dat je eerst de eieren even in de wok verwarmt en daar de rijst door schept. Dan krijg je die lekkere droge rijst. Nelleke van Lindonk    

Lees meer
Soep – 15 februari 2023

Bloemkoolsoep met vadouvan kruiden

Op mijn reis door Namibië at ik een eenvoudige, doch smakelijke bloemkoolsoep. De chef was zo vriendelijk het recept met mij te delen.

Lees meer
Ovengerecht – 9 februari 2023

Kabeljauwhaas met gerookt spek en ras el hanout

Zo’n hele kabeljauwhaas uit de oven is super makkelijk en snel te maken. Als er iemand komt eten kun je de vis alvast helemaal klaarzetten zodat de schaal later alleen nog de oven in hoeft. Ik heb de vis gekruid met ras el hanout van Nadia en Merijns Souq, dat is zo’n lekker specerijenmengsel. Maar dat is wel het enige Marokkaanse aan dit recept want ik heb er ook gerookt spek opgelegd. Dat geeft een subtiel rooksmaakje aan de kabeljauw en gaat heel goed met de ras el hanout. Er is overigens halal kalkoenspek verkrijgbaar, maar persoonlijk vind ik dat iets minder. Het is lekker om partjes sinaasappel, citroen of limoen op tafel te zetten om er over uit te knijpen. Wat koriander en/of dille erbij om er naar believen over te strooien is ook een fijn idee.

Lees meer
Vegan – 18 januari 2023

Knolselderijsoep met shiitakes

Deze romige knolselderijsoep krijgt een lekker pittig accent door de paddenstoelenbouillon.

Lees meer
borrelgerecht – 30 december 2022

Gevulde slaschuitjes

Zin in wat lichte hapjes voordat de oliebollen op tafel komen? Of wellicht in plaats van gefrituurde happen.  Vul slablaadjes met salade naar keuze die snel zelf gemaakt is of gekocht in de winkel. Kan ook als voorgerecht worden geserveerd. 16 – 20 stuks

Lees meer
Hoofdgerecht – 20 december 2022

Eendenborst met vijgen

Een feestelijk en makkelijk gerecht. Magret De Canard (Tamme eendenborstfilets) wegen ca. 400 gram en dat is in een menu met meerdere gangen genoeg voor 2 personen.

Lees meer
Bijgerecht – 5 december 2022

Flower sprouts aglio & olio

Deze flower spruiten zijn heerlijk om als bijgerecht te serveren bij een hoofdgerecht van gevogelte of vlees. Of als een onderdeel van een vegetarische schotel. Serveer op een zalvige puree van pastinaak of aardappel als tussengerecht. Ook verrassend met orzo pasta en tomatensaus.

Lees meer
Fingerfood – 24 november 2022

Aziatische gyoza met Ierse runderstoof

Vorige maand gingen topchefs van Nederland aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe stoofrecepten met Iers rundvlees. Sterrenchef Wilco Berends van De Nederlanden* uit Vreeland maakte deze heerlijke en makkelijke gyoza.  Een recept met een knipoog naar het bekende Pekingeend gerecht. “Door de sukade voor het bakken in te smeren met hoisinsaus geef je de stoof direct smaak mee”, lichtte Berends zijn recept toe. De belangrijkste stap is dat je het vlees met de smaken die je wilt toevoegen goed aanbakt. In dit geval dus met de hoisinsaus en lente-ui, rode peper, sereh, gember en knoflook. Na 4-6 minuten stevig aanbakken doe je het in de stoofpan met water, en eventueel whiskey, en stoof je het gerecht zachtjes 2 tot 3 uur. Je hebt dan een heerlijk Aziatische stoofgerecht. Maak hier bijvoorbeeld gyoza van, zie recept hieronder. Serveren met rijst en sugar snaps kan ook.

Lees meer
Ontbijt – 16 november 2022

Warme havermout met appel en wortel

Niet alleen een gezond en lekker ontbijt met je gezin, maar ook als je alleen of met z’n tweeën bent. Je kunt deze ‘havermoutschotel’ vijf dagen in de koelkast bewaren. Schep ’s morgens  een, twee of drie porties in  kleine kommen en warm  de havermout met een scheutje melk in de oven of magnetron op. Je kunt in plaats van 1 soort havermout ook een mengsel nemen van minder grove havervlokken (160 gram) en grove vlokken (40 gram).

Lees meer
Hoofdgerecht – 3 november 2022

Pizzoccheri – Winterse boekweitpasta met groene kool en zoete aardappel

Vorige week zat ik heerlijk te bladeren in mijn kookboeken om inspiratie op te doen voor mijn recept voor deze week. In ons eigen kookboek LEKKER Havermout! Quinoa! en meer… , dat Nelleke en ik nu al weer 8 jaar geleden schreven, viel mijn oog op het recept voor Pizzoccheri! Een hartverwarmend eenpansgerecht dat je eigenlijk alleen nog tegenkomt in de grensstreek van Noord-Italië en Zwitserland. Je maakt Pizzoccheri van boekweitpasta, winterse groenten die voorhanden zijn, aardappel, boekweitpasta en Italiaanse kaas. Heerlijk voor als het echt kouder gaat worden. Kortom,  echt een recept om je eigen draai aan te geven.

Lees meer
borrelgerecht – 27 oktober 2022

Pittige sushi met aubergine en champignons

Pittige sushi met gebakken aubergine en kastanjechampignons: ik had niet kunnen bedenken dat het zo verrassend lekker van smaak zou zijn. Door de togarashi, het peperige Japanse specerijenmengsel, over de gebakken aubergine te strooien kreeg de sushi een warme pittige en spannende smaak. Daarnaast heeft de aubergine een hoog ‘meaty’ gehalte; een mooie vleesopvolger dus. Door de hoogwaardig ambachtelijk gebrouwen Tomasu sojasaus uit Rotterdam was mijn sushi die avond perfect.  

Lees meer
19 oktober 2022

Gegrilde shiitake als voorgerecht

Dit eenvoudige, maar o zo lekkere gerecht at ik in de sustainable brewery in het ‘no waste’ dorp Kamikatsu in Japan.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer