Cuisine: Nederlands

Koek en taart - 10 augustus 2024

Appel-kaneelcake met pecannoten

Deze appel-kaneelcake met pecannoten is een echte aanrader voor het herfstseizoen. De frisse ochtenden en kleurrijke bladeren markeren de komst van de herfst. Dit is het perfecte moment om binnen aan de slag te gaan met eigen baksels. Je kunt het recept eenvoudig aanpassen door pecannoten te vervangen door walnoten of hazelnoten, en appels door peren. Maar het belangrijkste zijn de , hoe lekkerder de appels, hoe lekkerder de cake. Serveer deze heerlijke cake bij koffie of thee, of als nagerecht met een dot slagroom of Griekse yoghurt. Vier de herfst met deze verrukkelijke traktatie!  

Lees meer
Hoofdgerecht - 8 augustus 2024

Zwarte rijstsalade met sperziebonen en oranje paprika

Als het tropisch heet is wil je iets eten dat fris, licht verteerbaar en toch voedzaam is. Deze rijstsalade is dus ideaal voor als het mooi weer is! Alle voedingsstoffen die je nodig hebt, zitten erin. De salade is ook erg lekker met op de barbecue geroosterde merguez of andere worstjes. Wij kiezen dit keer voor zwarte rijst. Zwarte rijst heeft een stevig zwart of heel donkerbruin vliesje rond de korrels. Dit geeft de rijst een heerlijke smaak en een stevige beet, maar maakt de kooktijd wel wat langer. Zwarte rijst kun je kopen bij goed gesorteerde supermarkten en natuurvoedingswinkels.

Lees meer
Salade - 8 augustus 2024

Bietenpickle-salade

Deze bietenpickle-salade maak ik met verse knoflook. Een ogenschijnlijk eenvoudige salade, maar de krachtige smaak maakt hem zo bijzonder. In de zomermaanden zijn er verse knoflookbollen. Deze bollen zijn zachter van smaak. Je gaat er niet van ruiken zoals je dat wel hebt bij de gedroogde knoflook. Gedroogde knoflook zijn de gewone bollen knoflook die je het hele jaar door kunt kopen. Nu ze weer in het het seizoen zijn, wil je lekker met deze spierwitte bollen aan de slag gaan. Bijvoorbeeld in deze bietenpickle-salade.

Lees meer
31 juli 2024

“Caesar Salad”-Sandwich met geroosterde paprika en hazelnoten

Mijn eerste “Caesar salad” at ik bij mijn vriendin in Los Angeles. We kennen elkaar van de Cordon Blue in Londen. Haar dochtertje, toen een jaar of 8, nu zelf de moeder van een zoon in die leeftijd, had in een restaurant gezien hoe de dressing klassiek aan tafel met de hand werd bereid. Prachtig vond ze dat! Zij wilde voor ons de dressing thuis ook aan tafel bereiden. Maar gemak dient de mens, dus zette ze de foodprocessor neer en gaf een gemotoriseerde demo van de bereiding van een heerlijke “Caesar dressing” waarvoor ze geen rauwe eieren gebruikte, zoals het eigenlijk hoort, maar kant-en-klare mayonaise. Het was aandoenlijk en nog lekker ook! “Caesar salad” is zo vol van smaak dat het ook heel goed tussen een sandwich gegeten kan worden. In plaats van krokante croutons, die er eigenlijk bij horen, heb ik hazelnoten gebruikt voor dit recept. Prima voor een zaterdagse maaltijd. Kleine maaltijd voor 4 personen Voorbereiding ca. 15 minuten + 20 minuten in de oven + afkoelen, bereidingstijd ca. 5 minuten

Lees meer
Broodmaaltijd - 31 juli 2024

Aalbessenjam met een vleugje limoen

Voor deze aalbessenjam met limoen en eigenlijk voor al mijn jams gebruik ik . Met deze geleisuiker worden jams minder zoet. Bovendien krijgt de jam door het toevoegen van limoen een lekkere frisse smaak. Heerlijk op een geroosterde boterham maar ook verwerkt in toetjes of in combinatie met kaas, kip en varkensvlees is deze jam super lekker! Door de suiker een dag van tevoren door de vruchten te roeren, smelt de suiker al een beetje en kookt het jammengsel sneller. Het gebruik van geleisuiker extra heeft nog een ander voordeel, doordat de jam slecht één minuut moet doorkoken blijven de vruchten heel en ziet de jam er aantrekkelijker uit. De zomer is echt de tijd om jam te maken, er is volop heerlijk fruit te koop. Dit basisrecept kun je ook gebruiken voor aardbeien-, blauwe bessen-, bramen-, pruimen-, perziken- en nectarinejam. Bereidingstijd: 20 minuten + 24 uur wachten Voor 8 potjes van 225 ml

Lees meer
Hoofdgerecht - 16 april 2024

Roergebakken spitskool met kerrie en seroendeng

Roergebakken spitskool met kerrie en seroendeng is een smakelijk en eenvoudig te bereiden gerecht dat naar wens kan worden aangepast.   Tip: roer 1 el pindakaas door de kool. Bak wat fijngesneden gemberwortel of 1-2 teentjes knoflook mee. Variatie: Vervang eieren door 150 – 200 g garnalen. Garneer met kroepoek emping (vegetarisch, gemaakt van de melindjo-noot) of kroepoek (gemaakt van garnalen, dus niet vegetarisch) Spitskool is er in diverse gewichten. Reken ca. 200 g p.p. Bijgerecht voor 3 - 4 personen (Vegetarisch)  

Lees meer
Hoofdgerecht - 6 maart 2024

Kalfstong met dragon & grove vinaigrette met zure bom en kappertjes

Kalfstong met dragon & grove vinaigrette met zure bom en kappertjes. In de keuken van het restaurant van mijn vader werd alles van een beest gebruikt. Dat was niet hip en niet bijzonder, maar heel gewoon. Hersenen, wangen, tongen, nieren, staarten, testikels etc. alles ging de pan in om er als een verrukkelijk gerecht weer uit te komen. En Oh, de bouillon van alle botten en afsnijdsels - die stond altijd op - was zo diep van smaak, zo lekker! Van lamstestikels tot ossenstaart Het bereiden van deze super smakelijke delen is mij dus met de paplepel ingegoten en ik ben er ook nog eens gek op. In bruine boter gebakken zwezerik en hersenen. Of hersenen die zachtjes zijn geblancheerd en dan lauw worden geserveerd op een crouton en met vinaigrette; gepaneerde plakken lamstestikel met zwarte peper; niertjes in mosterdsaus, gestoofde ossenstaart en kalfs- of ossentong, enzovoort, enzovoort. Kopkaas en hanenkammen In Frankrijk bestel ik geregeld een salade met gésier (maagjes van gevogelte) of warme fromage de tête (kopkaas), in Peru at ik hart spiesjes, in België kreeg ik varkensoren op m’n bord, in Spanje snoepte ik tapas van pens en in China kloof ik met liefde aan een kippenklauw en verorberde ik hanenkammen in zwarte bonensaus. Heerlijk allemaal! Met madeirasaus of vinaigrette De basis voor het kalfstongrecept hierbij stond tot een jaar of 20-30 geleden ook in Nederland als een feestelijk gerecht op het menu. Die werd dan vaak geserveerd met een Madeirasaus. Zelf vind ik romige groene peperbesjessaus er erg lekker bij. Maar het allerlekkerst vind ik de kalfstong als daar een grove vinaigrette bijzit. De bouillon waarin de tong wordt bereid kun je als voorgerecht serveren of als basis voor soepen en sauzen gebruiken. Een ossentong kun je op dezelfde manier klaarmaken maar heeft een uurtje langer nodig.

Lees meer
Zoet - 26 januari 2024

Cake van veldbonenmeel, krenten en sinaasappel

Plantaardig eten leuk en lekker maken dat gaat natuurlijk heel makkelijk met zoete gerechten. Veldbonenmeel is voor velen nog een onbekend product. De smaak van de cake is ook voller dan wanneer je een cake van tarwebloem maakt. Een cake niet om de vullen maar om te voeden. Gezond snoepen. De hippe metalen bakvorm nodigt uit om deze verrassende cake te proeven.

Lees meer
Vlees - 20 april 2023

Biefstuk met versgebakken witbrood

De perfecte biefstuk bakken compleet met zelfgebakken brood en boterjus, volgens het stappenplan van Wilco Berends, lid van de Chef's Irish Beef Club.

Lees meer
Brunch - 3 april 2023

Kruidige eiersalade voor het Paasontbijt

Kruidige eiersalade voor het Paasontbijt. Deze week voor Pasen staat natuurlijk in het teken van eieren! Met de kinderen eieren beschilderen en versieren voor het Paasontbijt of de Paasbrunch. En natuurlijk leuke gerechten voor het paasontbijt bedenken. Bij ons is eerste Paasdag dé dag dat we met ons gezin van vroeger bij elkaar komen voor onze traditionele uitgebreide supergezellige en vaak ook lekker rommelige Paasbrunch. Dat gezin is inmiddels wel uitgebreid met onze eigen kinderen, schoonkinderen en een hele rits aan kleinkinderen. We zijn inmiddels met 20 volwassenen en 7 kleinkinderen. Dus als het even kan vieren Pasen in de tuin bij mijn zusje aan een heel lange tafel.  Elk gezin neemt een zelfgemaakt gerecht mee. Om dubbelen te voorkomen, kies je iets uit een al oude lijst die elk jaar weer opduikt. Of vaak wordt dat voor je gekozen. Dit jaar is de eiersalade aan mij toe bedeeld. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je daar je eigen draai aan geeft. Bij mij begint het dan meteen te borrelen en buitelen de ideeën over elkaar heen en kies ik pas op het laatste moment wat het wordt. Misschien deze mediterrane eiersalade met feta, maar het kan ook zomaar een eiersalade met kerrie, cashewnoten en  koriander en bosui worden of heel simpel eiersalade met grove mosterd en verse dragon. Het wordt vast weer een heel gezellige Pasen met natuurlijk ook !

Lees meer
Bijgerecht - 29 maart 2023

Schorseneren met kerriesaus

Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een donkerbruine, bijna zwarte schil. Na het schillen zien ze eruit als asperges, maar de smaak is heel anders. Bij het schillen kun je vuile handen krijgen. Je kunt schorseneren schillen terwijl je ze onder water houdt of keukenhandschoenen gebruiken.  Zelf schrob ik ze schoon met een borstel of schuursponsje onder stromend water. Schorseneren verkleuren snel, bewaar ze tot bereiding onder water met een scheutje azijn of melk.

Lees meer
Vegetarisch - 13 maart 2023

Hartige paddenstoelentaart

Deze heerlijke hartige paddenstoelentaart is perfect voor een dagje minder vlees. Een winterse salade van appel, winterpostelein en basilicum. De basilicum had ik nog staan, niet heel winters, wel een verrassende smaakmaker in de salade. Deze umamirijke taart is  een alleskunner op het menu, lunch, borrelsnack, een tussendoortje of mee in je lunchtrommel, het kan allemaal. De taart is zowel koud als warm lekker.

Lees meer