Is knolselderij de lelijkste groente? Ik weet het niet, maar dat het niet de aantrekkelijkste is, weet ik wel. Maar… de smaak is positief. De bruingroenige ribbelige buitenkant en de kleurloze binnenkant roepen niet direct het gevoel op dat je bij mooie rode aardbeien of verse bospeen krijgt. Op de biologische boerderij bij ons in het dorp kocht ik het weekend knolselderij. Ik zocht een recept op onze site en was verbaasd over het aantal knolselderij-recepten die al op onze site staat. Een van die recepten was ‘gepofte’ knolselderij en dat leek me wel wat. Je ziet de buitenkant, die al lelijk is, in de oven nog lelijker worden. Maar als je hem na het lange ‘poffen’ proeft, is de smaak mooi puur. Heb je geen idee wat je van die grillige knol maakt? Hieronder staan een aantal van onze recepten. Veel plezier met deze onooglijke, maar pure groente.
Er ‘past’ heel veel bij knolselderij. Enkele suggesties zijn:
– Kruiden: salie, tijm rozemarijn , bladpeterselie, ras el hanout, kerrie en/of foelie
– Sausjes met: mayonaise, yoghurt, kappertjes, walnotenolie, mierikswortel, gember, en/of mosterd
– Zowel vis, wild, gevogelte, varkens- of rundvlees
– Kaassoorten: roquefort, mascarpone of komijnekaas
Bereidingswijze
-
Maak de knolselderij schoon, dep droog met keukenpapier en prik er gaatjes met een vork in. Maak een mengsel van het zout en de olijfolie en wrijf de knolselderij daar mee in. Leg hem op een met bakpapier bekleed ovenblik en zet in een oven van 180 graden.
-
Laat de groente circa 2,5 tot 3 uur poffen tot je uit de gaatjes donkerbruine 'karamel' zie druppelen.
-
Snijd de knolselderij in parten
Andere lekkere recepten met knolselderij
*In het najaar kun je de raapstelen door rucola vervangen
Raapstelen- en knolselderijstamppot met fenegriek-geitenkaas