Tag: zelfgemaakt

Bijgerecht - 15 juni 2025

Spaanse aardappeltortilla

Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke spaanse aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Het werd geserveerd met ernaast een kom koude paprikadipsaus, ofwel 'samorejo'. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk ook het tortilla recept van Clara.

Lees meer
Koek en taart - 30 april 2025

Rabarber-aardbeienjam met gember

Rabarber-aardbeienjam met gember ... In het voorjaar als de eerste rabarber weer omhoog komt, heb ik er nog meer zin in dan in de zomermaanden. Elke dag taart eten is ook zo wat dus een jam er mee maken is heel fijn. Je kunt de jam ook heel goed door de yoghurt roeren voor een snel doordeweeks nagerecht, bij het ontbijt door de muesli of een lekker laagje op de cake van de slagroomtaart.

Lees meer
Gebak - 15 april 2025

Carrot cake met sinaasappel en walnoten

Carrot cake met sinaasappel en walnoten wordt al eeuwen gebakken. De zoete wortel kan een deel van de dure suiker vervangen en is gezond en lekker. In Amerika en Engeland is roomkaasglazuur favoriet. U kunt ook kiezen voor slagroom of noten crème. Versier de taart naar eigen idee. Dit keer met chocolade voor Pasen.

Lees meer
Bijgerecht - 27 februari 2025

Yoghurtmuffins met walnoten en geitenkaas

Yoghurtmuffins met walnoten en geitenkaas zijn warm of koud heel lekker. Voor het ontbijt, tussendoor, de lunch (mee in de lunchbox), voor een picknick of als klein hoofdgerecht met een salade of een goed gevulde kop soep. Je kunt ook kleintjes maken voor bij de borrel. Bak ze dan wat korter. 16 stuks Bereidingstijd ca. 10 minuten + 25 minuten in de oven

Lees meer
Bijgerecht - 28 november 2024

Rode uiencompôte

Deze rode uiencompôte ofwel confit d'oignon is snel en makkelijk te maken. Heerlijk bij paté of diverse soorten kaas, maar ook als smaakmaker door jus bij kip, gehaktballetjes of bij wild. En leuk als cadeautje.

Lees meer
Zoet - 26 januari 2024

Cake van veldbonenmeel, krenten en sinaasappel

Plantaardig eten leuk en lekker maken dat gaat natuurlijk heel makkelijk met zoete gerechten. Veldbonenmeel is voor velen nog een onbekend product. De smaak van de cake is ook voller dan wanneer je een cake van tarwebloem maakt. Een cake niet om de vullen maar om te voeden. Gezond snoepen. De hippe metalen bakvorm nodigt uit om deze verrassende cake te proeven.

Lees meer
Soep - 14 november 2023

Preisoep met mosterd

Een verwarmend en snel soepje. De gekozen mosterd zorgt voor smaak en pittigheid.

Lees meer
Soep - 14 november 2023

Speedy Mexicaanse tomaten-bonensoep

Thuiswerk lunch soepen, zo klaar, niet zwaar, bevredigend en vooral lekker. Als ik thuiswerk neem ik tussen de middag bijna altijd tijd om even een soepje te maken. Dat kan gewoon een bouillon zijn met een restje groenten zoals sperziebonen of spitskool, wat gesneden lente-ui en stukjes tomaat, waarboven ik 1 of 2 eieren breek en even laat stollen. Die is echt klaar in een handomdraai. Maar ook een groentesoepje, noedel-soepje of miso-ramen, tomatensoep, gemengde groentesoep, champignonsoep of een pittige pindasoep staan geregeld op mijn lekker snelle lunchmenu (de recepten vindt je in ons receptenbestand). Het is maar net wat ik in de voorraad en aan restjes heb. Bouillon om de soep mee te maken heb ik standaard in verschillende vormen in huis (in de diepvries, geconcentreerd in de koelkast, poeder en tabletten). Maar ook allerlei speciale smaakmakers heb ik in voorraad waardoor snel iets lekkers maken altijd een fluitje van een cent is.

Lees meer
Soep - 14 november 2023

Snelle pindasoep met ketjap en taugé

Thuiswerk lunch soepen, zo klaar, niet zwaar, bevredigend en vooral lekker. Als ik thuiswerk neem ik tussen de middag bijna altijd tijd om even een soepje te maken. Dat kan gewoon een bouillon zijn met een restje groenten zoals sperziebonen of spitskool, wat gesneden lente-ui en stukjes tomaat, waarboven ik 1 of 2 eieren breek en even laat stollen. Die is echt klaar in een handomdraai. Maar ook een groentesoepje, noedel-soepje of miso-ramen, tomatensoep, gemengde groentesoep, champignonsoep of een pittige pindasoep staan geregeld op mijn lekker snelle lunchmenu (de recepten vindt je in ons receptenbestand). Het is maar net wat ik in de voorraad en aan restjes heb. Bouillon om de soep mee te maken heb ik standaard in verschillende vormen in huis (in de diepvries, geconcentreerd in de koelkast, poeder en tabletten). Maar ook allerlei speciale smaakmakers heb ik in voorraad waardoor snel iets lekkers maken altijd een fluitje van een cent is.

Lees meer
Soep - 14 november 2023

Flitsende groente-paprikasoep met komijn

Thuiswerk lunch soepen, zo klaar, niet zwaar, bevredigend en vooral lekker. Als ik thuiswerk neem ik tussen de middag bijna altijd tijd om even een soepje te maken. Dat kan gewoon een bouillon zijn met een restje groenten zoals sperziebonen of spitskool, wat gesneden lente-ui en stukjes tomaat, waarboven ik 1 of 2 eieren breek en even laat stollen. Die is echt klaar in een handomdraai. Maar ook een groentesoepje, noedel-soepje of miso-ramen, tomatensoep, gemengde groentesoep, champignonsoep of een pittige pindasoep staan geregeld op mijn lekker snelle lunchmenu (de recepten vindt je in ons receptenbestand). Het is maar net wat ik in de voorraad en aan restjes heb. Bouillon om de soep mee te maken heb ik standaard in verschillende vormen in huis (in de diepvries, geconcentreerd in de koelkast, poeder en tabletten). Maar ook allerlei speciale smaakmakers heb ik in voorraad waardoor snel iets lekkers maken altijd een fluitje van een cent is.

Lees meer
Soep - 14 november 2023

Easy miso-ramen soep met lente ui en shiitake

Thuiswerk lunch soepen, zo klaar, niet zwaar, bevredigend en vooral lekker. Als ik thuiswerk neem ik tussen de middag bijna altijd tijd om even een soepje te maken. Dat kan gewoon een bouillon zijn met een restje groenten zoals sperziebonen of spitskool, wat gesneden lente-ui en stukjes tomaat, waarboven ik 1 of 2 eieren breek en even laat stollen. Die is echt klaar in een handomdraai. Maar ook een groentesoepje, noedel-soepje of miso-ramen, tomatensoep, gemengde groentesoep, champignonsoep of een pittige pindasoep staan geregeld op mijn lekker snelle lunchmenu (de recepten vindt je in ons receptenbestand). Het is maar net wat ik in de voorraad en aan restjes heb. Bouillon om de soep mee te maken heb ik standaard in verschillende vormen in huis (in de diepvries, geconcentreerd in de koelkast, poeder en tabletten). Maar ook allerlei speciale smaakmakers heb ik in voorraad waardoor snel iets lekkers maken altijd een fluitje van een cent is.

Lees meer
Mezze - 24 mei 2023

Labneh met brandnetelvinaigrette

Labneh is een verse kaas gemaakt van uitgelekte yoghurt. Met een beetje zout erdoor heb je een hartige variant. Zonder zout is de verse kaas ook heerlijk om als dessert te serveren met zacht zomerfruit. De hartige versie is een onderdeel van een Libanese Mezze. Een variatie in smaak maak je door geiten of schapenyoghurt te gebruiken. Door de yoghurt een nacht in de koelkast te laten uitlekken krijg je een nog stevigere verse kaas, hier kun je goed balletjes van rollen. Deze kun je bewaren in een pot met verse kruiden en olijfolie. Het is een heerlijke dip met Turks brood bij de borrel of een bijgerecht bij geroosterde groente of vlees. In alle eenvoud kun je de labneh net zoals in Libanon en Syrië op smaak brengen met wat olijfolie, paprikapoeder en grof gesneden dille en munt. Top: In de winter is brandnetel stug en stevig, daarom is aan te raden dan gebruik te maken van bijvoorbeeld rucola, veldsla of munt.

Lees meer