High-tea

Appel-kaneelcake met pecannoten

High-tea

Appel-kaneelcake met pecannoten

Die lange hete zomer is nu weer voorbij…

‘s Morgens begint de dag frisser, bladeren aan bomen beginnen bont te kleuren en af en toe valt er een fikse regenbui. Tijd om lekker binnen aan de slag te gaan met eigen baksels. Deze appel-kaneelcake met pecannoten is dan een echte aanrader. Natuurlijk kun je er ook een eigen draai aan geven. Maar het belangrijkste zijn de appels, hoe lekkerder de appels, hoe lekkerder de cake. Pecannoten kun je door walnoten of hazelnoten vervangen en appels door peren. Serveer de cake bij koffie of thee of met een flinke dot slagroom – of Griekse yoghurt – als nagerecht. Gewoon om de herfst te vieren…

 

Bereidingswijze

  1. Vet de bakvorm in met een beetje boter en bekleed de bodem en de korte kanten van de vorm met een lange reep bakpapier. Laat het bakpapier boven de vorm uitsteken.
  2. Boen de sinaasappel onder warm water schoon, dep droog en rasp de oranje schil er dun af. Halveer de sinaasappel en pers de helften uit.
  3. Houd een klein handje pecannoten achter voor garnering en hak de rest van de noten in niet te kleine stukjes.
  4. Schil de appels. Snijd een halve appel in 6-8 partjes en snijd het klokhuis uit de partjes. Besprenkel de partjes met een beetje sinaasappelsap, zodat ze niet bruin worden.
  5. Snijd de rest van appels in stukjes en meng ze in een kom met 1 theelepel kaneel en 1 eetlepel sinaasappelsap.
  6. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  7. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de rest van de kaneel en een snufje zout.
  8. Klop in een andere kom de boter en suiker met de handmixer tot een luchtig romig mengsel.
  9. Breek een ei boven dit mengsel en klop met de handmixer tot het ei geheel is opgenomen. Meng zo één voor één ook de andere eieren erdoor.
  10. Spatel de geraspte sinaasappelschil door het beslag en spatel daarna ook het meelmengsel en pecannoten er luchtig door. Meng tot slot de appelstukjes erdoor.
  11. Verdeel het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  12. Druk de appelpartjes en de resterende pecannoten iets in het beslag.
  13. Schuif de appel-kaneelcake een richel onder het midden in de oven en bak de cake in 1¼ - 1½ goudbruin en gaar.
  14. Controleer of de cake gaar is door met een satéprikker tot in het midden van de cake te prikken. Als de prikker er droog en zonder stukjes uit komt, dan is de cake gaar.
  15. Laat de cake 20 minuten in de vorm afkoelen tot de randen van de cake van de vorm loslaten.
  16. Pak de reep bakpapier aan beide kanten en til de cake zo voorzichtig uit de vorm. Laat de cake op een rooster afkoelen.
  17. Daarna kun je de cake in plakken snijden en presenteren, maar de cake wordt nog lekkerder als je de afgekoelde cake in een cakedoos of verpakt in plasticfolie nog een dag laat rusten.

Appel-kaneelcake met pecannoten

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer