Broodmaaltijd

Aalbessenjam met een vleugje limoen

Broodmaaltijd

Aalbessenjam met een vleugje limoen

Voor deze aalbessenjam met limoen en eigenlijk voor al mijn jams gebruik ik geleisuiker speciaal. Met deze geleisuiker worden jams minder zoet.

Bovendien krijgt de jam door het toevoegen van limoen een lekkere frisse smaak. Heerlijk op een geroosterde boterham maar ook verwerkt in toetjes of in combinatie met kaas, kip en varkensvlees is deze jam super lekker!

Door de suiker een dag van tevoren door de vruchten te roeren, smelt de suiker al een beetje en kookt het jammengsel sneller. Het gebruik van geleisuiker extra heeft nog een ander voordeel, doordat de jam slecht één minuut moet doorkoken blijven de vruchten heel en ziet de jam er aantrekkelijker uit.

De zomer is echt de tijd om jam te maken, er is volop heerlijk fruit te koop. Dit basisrecept kun je ook gebruiken voor aardbeien-, blauwe bessen-, bramen-, pruimen-, perziken- en nectarinejam.

Bereidingstijd: 20 minuten + 24 uur wachten

Voor 8 potjes van 225 ml

Bereidingswijze

  1. Schep de bessen met de geleisuiker door elkaar en zet ze ± 24 uur in de koelkast. Rasp de groene schil dun van de limoenen en pers de vruchten uit.
  2. Breng de bessen met de geleisuiker al roerende aan de kook. Kook de jam 1 minuut op een hoog vuur door en roer de limoenrasp en het sap erdoor.
  3. Vul de potjes met de hete jam. Maak zo nodig de rand van de potjes met een stukje vochtig keukenpapier schoon en sluit de potjes direct. Bewaar deze aalbessenjam met limoen op een koele plaats.
  4. Bestrijk voor een lekker borrelhapje in stukken gebroken dunne volkoren crackers met verse geitenkaas. Schep een klein beetje van de aalbessenjam op de kaas en garneer met geroosterde pompoenpitten.

Variatietips
• Voeg in plaats van het limoenrasp en het sap, rasp en sap van 1 sinaasappel toe.
• Kook ook eens 2 cm geraspte verse gemberwortel mee.
• Vervang de limoenrasp en het sap door 1-2 el rozenwater.

Aalbessenjam met een vleugje limoen

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer