Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Deze courgettes zijn kogelrond en uitermate geschikt om te vullen. Met geurige gebakken rijst zoals in dit recept maar ook met een gehaktsaus en geserveerd met spaghetti zet je een leuk en lekker gerecht op tafel. Geen bolcourgettes te vinden? Gebruik dat gewone courgettes, halveer ze en schep de rijst in de uitgeholde helften. Reken ook dan op één courgette per persoon. En heb je een moestuin ga dan op zoek naar zaad want deze Italiaanse courgettesoort doet het ook hier prima. Serveer dit courgette gerecht met de en je zet een feestelijk gerecht op tafel. Voor 2 personen Bereidingstijd: ca. 20 minuten Oventijd: ca. 15 minuten
Lees meerDit aardappelbrood met rozemarijn wil je elke dag op het lunch menu zetten. Door een deel van de bloem door aardappel te vervangen wordt het brood luchtiger. Dit eenvoudige recept is heerlijk met een lik boter bij de borrel. Of tijdens de lunch met kaas of vlees beleg en een toef salade. En met een restje aardappels van de avond ervoor zit dit brood zo in elkaar.
Lees meerDeze verrassende smoothie is lactose, glutenvrij en veganistisch met plantaardige kokosyoghurt gemaakt. Klinkt allemaal geitenwollesokkerig, niets is minder waar het is gewoon een smoothie met spinazie en banaan. Als je de gekookte aardappels van de vorige avond hebt bewaard is deze smoothie zo gemaakt. En ook lastig groente eters of kinderen vinden het lekker. Zeker lekker voedzaam voor kinderen die in de groei zijn en de hele dag - honger - om je heen roepen.
Lees meerMet boerenbeenham of gebraden kip is deze maaltijdsalade een verrassende snelle variatie op de klassieke huzarensalade waar je gestoofd rundvlees in verwerkt. Heerlijk om van tevoren te maken. Op een warme dag in de ochtend maken voor de avond. Of serveer de salade op een verjaardag met een kop soep en stokbrood als een maaltijd.
Lees meerDeze sterrenaardappels kun je op elk moment voor elk feest maken. Of gewoon op een door de weekse dag als de kinderen zich vervelen. De sterretjes kun je kort koken en een salade mee maken. Of serveren in een heldere bouillon.
Lees meerPlaattaarten zijn altijd lekker. En je kunt er zo lekker mee variëren. Om de taart iets voedzamer te maken heb ik er plakjes aardappel op gelegd. Je kunt ze makkelijk met zijn vieren eten als hoofdgerecht. Of snijdt de plaattaart in kleine stukjes en serveer bij de borrel als een snack.
Lees meerHet is mosseltijd! Eigenlijk de hele zomer al, want de R in de maand is allang geen voorwaarde meer om van mosselen te kunnen genieten. Nu mosselen in koelwagens vervoerd worden, zijn ze in het hele land – en niet alleen in Zeeland zoals vroeger – van juli tot in april te koop. Maar goed, gewoontes hebben tijd nodig om te slijten. Ook bij mij. Dus deze week gewoon een lekker mosselrecept, omdat het septembeR is en omdat mosselen eten zo ontspannen en gezellig is. Het is een goed mosseljaar, de mosselen zijn mooi groot en vol. En superlekker! Even een weetje, de kleur van het mosselvlees zegt niets over de kwaliteit en smaak. De ene mossel kan heel bleek zijn en de andere donker oranje-geel, maar ze zijn even lekker. Mosselen klaarmaken is tegenwoordig echt een fluitje van een cent. Nu mosselen min of meer panklaar worden aangevoerd, hoef je mosselen niet meer stuk voor stuk onder stromend water schoon te boenen en geen vervelende baardharen weg te snijden. Ook met het controleren of de mosselen wel goed zijn, kun je iets luchthartiger omspringen. Al kijk ik nog altijd of mosselen na het afspoelen wel vanzelf dichtgaan. Mosselen die niet dichtgaan tik ik even flink tegen het aanrecht. Vaak sluiten ze zich dan alsnog. Hierbij moet je wel rekening houden dat mosselen net uit de verpakking nog wat traag reageren. Als er echt geen beweging in zit, gooi ze dan weg. Kook mosselen in een grote, wijde pan met een dunne bodem. In één pan kun je 2 kilo mosselen tegelijk koken. Dit is voldoende voor twee tot drie personen. Kook voor meer personen de mosselen in 2 pannen of na elkaar. Mijn tip: Laat mosselen in hun eigen sop gaar sudderen. Tijdens het koken laten ze veel vocht los, dus extra vocht is niet nodig. Gebruik het mosselvocht als bouillon in soep en sausjes. Geniet van een ontspannen mosselmaal!
Lees meerHet is leuk en lekker om ingrediënten anders te gebruiken dan we gewend zijn. Rode peper in een verder klassieke chocoladesaus, saffraan als toevoeging aan een traditionele banketbakkersroom of knoflook in de wentelteefjes van mijn oma, zoals ik hier heb gedaan. Ik ben benieuwd hoe ze dat zou hebben gevonden… vast wel leuk, zeker spannend en hoogst waarschijnlijk heel lekker, want dat is het! De smaak van de “gerecht-vreemde” ingrediënten moet natuurlijk wel goed passen en aansluiten bij de smaak van het gerecht. Maar experimenteren is altijd interessant en kan hele fijne resultaten opleveren. In het geval van de zoetige wentelteefjes past knoflook die van nature ook zoet is prachtig. De bramen, blauwe bessen en frambozen die ik er heb bijgedaan geven een heerlijk fris accent en je zou er ook best een bolletje ijs bij kunnen scheppen. Ontbijt of nagerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten
Lees meerElk jaar hebben wij een straatfeest waarvoor iedereen gerechten maakt. Er zitten altijd een of meerdere aardappelsalades bij. Deze is feestelijk met gerookte vis.
Lees meerMet een hok vol kippen zit je nooit verlegen om eieren, ik heb 10 hennen waarvan er al een aantal bejaard zijn en dus niet of nauwelijks leggen maar toch legt de rest van de dames ruim voldoende om ons van lekkere verse eieren te voorzien. Wij eten dus regelmatig gerechten met ei. Vaak een gevulde omelet of een roerei. In dit roereirecept verwerk ik ook nog paddenstoelen van eigen erf. Ons grasveld staat deze maanden vaak vol met kastanje en eikenboleten. Kleine paddenstoelen die heel geschikt zijn om te bakken en bij een roerei te serveren maar je kunt natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken. Bereidingstijd: ca. 15 minuten Voor 2 personen
Lees meerBelugalinzen worden ook wel de kaviaar onder de linzen genoemd. De gitzwarte kleine linzen hebben een verfijnde smaak, behouden tijdens het koken hun mooie kleur en blijven stevig. Ze zijn heerlijk in salades, soepen en allerlei gerechten met granen. De kruidige wat peperige zwarte linzen combineren qua kleur en smaak mooi met de paprika en de rode biet. Bereidingstijd: 35 minuten Voor 2 personen
Lees meerZelf ijs maken vind ik een van de leukste dingen om te doen. Wij eten dan ook het hele jaar door ijs. Zomers eet ik graag waterijsjes. En zeg nou zelf, er is toch niets leukers dan om met de kinderen lekker te experimenteren met allerlei zomers fruit en daar van die verfrissende ijsjes van te maken. Ik ben nog steeds van de ouderwetse ijsvormpjes en vond deze raketvormpjes bij de Hema voor minder dan drie euro. Bereidingstijd: 15 minuten Vriestijd: ca. 4 uur Voor 6 ijsjes
Lees meer