Vis

Mosselen met amandel-peterseliesaus

Vis

Mosselen met amandel-peterseliesaus

Het is mosseltijd! Eigenlijk de hele zomer al, want de R in de maand is allang geen voorwaarde meer om van mosselen te kunnen genieten. Nu mosselen in koelwagens vervoerd worden, zijn ze in het hele land – en niet alleen in Zeeland zoals vroeger – van juli tot in april te koop.  Maar goed, gewoontes hebben tijd nodig om te slijten. Ook bij mij. Dus deze week gewoon een lekker mosselrecept, omdat het septembeR is en omdat mosselen eten zo ontspannen en gezellig is. Het is een goed mosseljaar, de mosselen zijn mooi groot en vol. En superlekker! Even een weetje, de kleur van het mosselvlees zegt niets over de kwaliteit en smaak. De ene mossel kan heel bleek zijn en de andere donker oranje-geel, maar ze zijn even lekker. Mosselen klaarmaken is tegenwoordig echt een fluitje van een cent. Nu mosselen min of meer panklaar worden aangevoerd, hoef je mosselen niet meer stuk voor stuk onder stromend water schoon te boenen en geen vervelende baardharen weg te snijden. Ook met het controleren of de mosselen wel goed zijn, kun je iets luchthartiger omspringen. Al kijk ik nog altijd of mosselen na het afspoelen wel vanzelf dichtgaan. Mosselen die niet dichtgaan tik ik even flink tegen het aanrecht. Vaak sluiten ze zich dan alsnog. Hierbij moet je wel rekening houden dat mosselen net uit de verpakking nog wat traag reageren. Als er echt geen beweging in zit, gooi ze dan weg. Kook mosselen in een grote, wijde pan met een dunne bodem. In één pan kun je 2 kilo mosselen tegelijk koken. Dit is voldoende voor twee tot drie personen. Kook voor meer personen de mosselen in 2 pannen of na elkaar. Mijn tip: Laat mosselen in hun eigen sop gaar sudderen. Tijdens het koken laten ze veel vocht los, dus extra vocht is niet nodig. Gebruik het mosselvocht als bouillon in soep en sausjes. Geniet van een ontspannen mosselmaal!

Bereidingswijze

  1. Doe de mosselen over in een vergiet, spoel ze af onder koud water en laat ze uitlekken. Schenk de olijfolie in een grote, wijde (mossel)pan. Leg de mosselen één voor één in de pan. Tik daarbij de mosselen die niet vanzelf dicht gaan even flink tegen het werkvlak. Dan sluiten ze vaak alsnog. Is dit niet het geval, gooi de mossel dan weg. Verwijder ook kapotte mosselen.
  2. Verdeel de knoflook, wortel, paprika en 2 eetlepels peterselieblaadjes tussen de mosselen. Zet het deksel op de pan. Smoor de mosselen op hoog vuur 6-8 minuten tot alle schelpen open staan, schud de pan af en toe heen en weer. Hak intussen de resterende peterselieblaadjes en -steeltjes grof.
  3. Schep de mosselen met groenten met een schuimspaan in een grote schaal of in wijde kommen en houd ze warm in een oven van 80 °C.
  4. Maal de amandelen en peterselie fijn in de keukenmachine. Voeg 100-125 ml mosselvocht en mayonaise toe en meng alles tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. Druppel wat van de saus over de mosselen en serveer de rest van de saus in een schaaltje erbij. Lekker met grof vloerbrood, kruidenboter en een royale groene salade.

Mosselen met amandel-peterseliesaus

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer