Cooking method: Oven
Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten
Mijn broer en schoonzus in Friesland bestellen elk jaar een paar lammeren die voordat ze geslacht worden, met moeder in de wei van een vriend heel prettig leven. Het resultaat is supermals en zeer smakelijk vlees. De bouten braden we relatief kort of ze gaan aan het spit. Van de buiklap maak ik het liefst gepaneerde reepjes, eerst gaar ik het vlees dan in een kruidenbouillon met witte wijn en dan snijd ik het in repen die ik vervolgens paneer. Maar we maken er ook wel gehakt van, net als van alle onduidelijke afsnijdsels. De koteletjes gaan vaak om en om op de grill of worden als “lamsrek” ook kort in de oven bereid. De schouders worden heel zachtjes gestoofd, net als de nek, die - wat mij betreft - het allerlekkerste deel van het lam is (trouwens van een kalf ook!) Er zit niet al te veel vlees aan de nek maar wat eraan zit is zo waanzinnig lekker… Hoofdgerecht voor 4-5 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, stoven in de oven 3-4 uur
Lees meerHartige gierstkoekjes met zoete aardappel
Een paar jaar geleden ontdekte ik gierst. Een heerlijke 'vergeten' graansoort, althans voor mij was dat het geval. Ik ben het gaan waarderen en maak regelmatig deze hartige gierstkoekjes. Serveer er een sausje van yoghurt en gerookte paprika of een kerrie sausje van zelfgemaakte mayonaise bij en garneer de sausjes met wat bosui.
Lees meerGevulde paprika met gierst
Een bijgerecht met gierst. Je kunt de paprika's van te voren klaarmaken en later in de oven bakken. Een andere mogelijkheid is om kleine paprika's met dit mengsel te vullen en ze als hapje of voorgerecht te serveren. Bak de kleine versie 8 tot 10 minuten.
Lees meerZalm met venkel uit de oven
4 1 venkelknol 1/2 biologische sinaasappel 2 stukken verse zalm van 250-300 g (met of zonder vel) 2-3 el verse dille, fijngehakt 25 g roomboter, in dunne plakjes mandoline of groenteschaaf ovenschaal, ingevet Verwarm de oven op 175 °C. Snijd de stelen van de venkelknol en schaaf ze in dunne plakjes. Schaaf ook de venkelknol
Lees meerGevulde courgette met paddenstoelen
4 2 grote courgettes 500 g kastanjechampignons 200 g shiitakes 3 el olijfolie 1 ui, gesnipperd 2 tenen knoflook, fijngehakt 1/2 citroen 1 el verse tijmblaadjes 1-2 el verse oregano, fijngehakt 4 tomaten 150 g pittig belegen kaas braadslede Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de courgettes in de lengte en hol de
Lees meerRatatouille met merguez uit de oven
4-6 2 aubergines 2 courgettes 2 rode puntpaprika’s 1 gele paprika 1 grote ui, in dunne partjes 3 tenen knoflook, in partjes 1 el verse tijmblaadjes 1 el verse rozemarijnnaaldjes 1 el verse oreganoblaadjes, fijngehakt 8-12 merguez worstjes 1 el olijfolie braadslede Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de aubergine, courgettes en paprika’s
Lees meerMarmande tomaat met geitenkaas
4 2-3 el olijfolie 4 extra grote tomaten (marmande of coeur du boeuf 2 el bieslook, fijngeknipt 2 el bladpeterselie, fijngehakt 2 el vers basilicum, fijngehakt 4 plakken zachte geitenkaas van ieder 50-60 g lage ovenschaal of 4 kleine ovenschaaltjes Verwarm de oven voor op 220 °C. Verdeel de helft van de olijfolie over de
Lees meerPizzadeeg met rozemarijn
Pizza’s maken is altijd een feest. Je kunt zelf je toppings bepalen. Iedereen kan zijn eigen pizza rollen. Na het bakken - wat niet lang duurt - snij je de pizza’s in stukken en deel je ze uit. En zo blijft er een stroom van pizzapunten voorbijkomen met verrassende combinaties. En heel belangrijk kinderen vinden het echt super om op deze manier met hun eigen eten bezig te zijn. Ze zijn echt aan het koken, bakken, rollen en bereiden. Zien direct resultaat en krijgen vele complimentjes! Hoe leuk kan het zijn.
Lees meerPavlova met citroengeranium en aardbeien
Een pavlova maken lijkt heel moeilijk maar eigenlijk valt het reuze mee. Het belangrijkste is dat je zorgt dat het eiwitten geen spoortje dooier bevat en dat de kom waarin je de eiwitten stijf klopt goed vetvrij is. Het fijne van pavlova’s is dat je het schuim en de vulling goed van tevoren kunt bereiden. Vlak voor het serveren vul je het schuim en klaar is je spectaculaire dessert. Heb je ook zo’n heerlijk geurende citroengeranium in de vensterbank staan en groeit hij tegen de klippen op? Gebruik dan een paar toploten en laat ze meetrekken in de melk zo geef je de vulling van deze pavlova’s een verrassende smaak. Nagerecht voor 6 personen Bereidingstijd: 30 minuten Oventijd: 2 uur
Lees meerMaasstroompjes met pistachespijs
In Rotterdam zijn Maasstroompjes een lokale delicatesse te vinden bij de bakker. Net zoals er Arnhemse meisjes, Bossche bollen, Fryske dumkes of Utrechtse Domtorentjes zijn. Mijn recept is een variatie met heerlijk pistachespijs. En laat je de koekjes een paar dagen staan (als het lukt) dan worden ze een beetje taaier, wat ik zelf ook lekker vindt.
Lees meerKip met mandarijn en venkel
Ik ben fan van Ottolenghi, zijn boeken inspireren mij enorm. Al zijn de ellelange ingrediëntlijsten vaak de reden dat ik het gerecht niet precies zo maak als in het boek staat. Zo is dit gerecht een uitgeklede versie van zijn gebraden kip met clementines. Door gebruik te maken van kippendijen, de ingrediënten wat te reduceren en de marineertijd te skippen is het een wat toegankelijker gerecht geworden. Een heel fijn gerecht voor als je gasten krijgt want net als met stoofpotjes je hebt er tijdens het bereiden bijna geen omkijken naar. Voorbereidingstijd: 10 minuten Oventijd: 25 minuten Hoofdgerecht voor 4 personen
Lees meerAubergine met tahini en zeebaarsfilet
Enjoy de Enjoya, deze nieuwe rood-gele paprika ziet er prachtig uit, heeft en zoete smaak en mooi knapperig en vlezig vruchtvlees. En het leuke is dat deze paprika toevallig is ontstaan, een prachtig cadeautje van moeder natuur! Op www.enjoya.com kun je meer lezen. Voorbereidingstijd: 10 minuten Bereidingstijd: 30 minuten Hoofdgerecht voor 2 personen
Lees meer