Maasstroompjes met pistachespijs

Maasstroompjes met pistachespijs

In Rotterdam zijn Maasstroompjes een lokale delicatesse te vinden bij de bakker. Net zoals er Arnhemse meisjes, Bossche bollen, Fryske dumkes of Utrechtse Domtorentjes zijn.
Mijn recept is een variatie met heerlijk pistachespijs. En laat je de koekjes een paar dagen staan (als het lukt) dan worden ze een beetje taaier, wat ik zelf ook lekker vindt.

Bereidingswijze

  1. Maal pistachenootjes samen met fijn kristalsuiker fijn. Voeg 1 eiwit toe. Rol het spijs in plasticfolie en laat het bij voorkeur 1 dag rijpen.
  2. Kneed in een kom basterdsuiker, boter, bloem, sinaasappelrasp met een snuf zout door elkaar tot een compact deeg. Wikkel het in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit tot een vierkante plak van 1/2 cm dik. Leg het deeg op de bakplaat met bakpapier.
  4. Klop slagroom en 1 ei los in een kommetje met een vork. Strijk het deeg in met los geklopt ei.
  5. Maak 2 rolletjes van het spijs van 1 cm. dik. Snijd het deeg in de lengte door de helft. Leg op iedere helft in het midden het spijs op het deeg en strijk het ook in met ei.
  6. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en in ca. 15 min. goudbruin. Snijd de warme koek in brede repen van 2 cm.

Bewaar deze koekjes in een luchtige pot of goed afsluitbare plastic trommel dan blijven ze wel een paar weken goed en lekker.

Maasstroompjes met pistachespijs

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer