Cooking method: Bakken

Dessert - 21 augustus 2021

Blauwe bessentaart

Deze overheerlijke blauwe bessentaart ontstond spontaan, toen we hier onverwacht gasten te logeren kregen. Er was geen tijd meer om boodschappen te doen – voor de dichtstbijzijnde winkels moet je hier meer dan een half uur rijden – dus liet ik mijn fantasie de vrije loop met ingrediënten die ik in huis had en kon ik onze gasten bij aankomst trakteren op een mooie punt blauwe bessentaart. Super met een lekkere dot slagroom met vanille. Door het beslag kun je nog wat verse citroenrasp mengen.

Lees meer
Nagerecht - 15 juni 2021

Roomhoorns

Met kegelvormige hoorntjesbakvormen kun je eenvoudig koekhoorntjes bakken. De vormpjes zijn te koop in winkels met kook- en bakartikelen en via internet. De hoorntjes worden gebakken van bladerdeeg. Ik gebruik altijd roomboterbladerdeeg. De vormpjes moeten ingevet worden met olie of boter. Ik deed een test met beide en het resultaat was dat de binnenkant van de gebakken hoorntjes die met roomboter ingevet waren mooi lichtbruin was en de met olie ingevette hoorntjes wit. De koekhoorntjes kunnen gevuld worden met slagroom, banketbakkersroom of ijs al dan niet in combinatie met fruit of gekleurde decoratiesnoepjes. Geklopte slagroom met nutella is ook lekker.

Lees meer
BBQ - 27 mei 2021

5/15 Ribeye met sweet-chiliboter

Wat geweldig dat we met uitdekeukenvan8 ons eerste lustrum vieren. 5 jaar interessante, smakelijke verhalen en super recepten. Ik herinner me nog zo goed dat onze zeer gewaardeerde collega Onno Kleyn 5 jaar geleden twijfelde of en hoe we het gingen volhouden om Uitdekeukenvan8 verschillende keren per week, maand in maand uit, van content te voorzien. Naast onze gebruikelijke drukke werkzaamheden. Hij vroeg zich oprecht af of we niet binnen de kortste keren zouden stoppen. Nee joh, zeiden we, als we ervoor gaan dan doen we dat gewoon. Natuurlijk wordt deze culisite van bevlogen vakmensen een succes. En zo is het gegaan! We zijn een ijzersterk  geëngageerd en enthousiast team dat de site altijd actueel houdt met allerhande food informatie en heerlijke recepten. Elk vanuit onze eigen foodexpertise en voorkeuren. Nu voor onze verjaardag nieuwsbrief besloten we de 5 jaar kracht bij te zetten met extra lekkere recepten met 5 ingrediënten. Ik heb daarvoor geput uit mijn culikalender 5/15, die ik in 2007 maakte, met voor een heel jaar, elke dag handige snelle tips en elke week een recept voor een hoofdgerecht van maximaal 5 ingrediënten, die ook nog eens in 15 minuten klaar zijn. De Ribeye met sweet-chilliboter en minifrietjes die begin juni op de kalender stond is heerlijk van de grill maar kan natuurlijk ook de BBQ. Ribeye met sweet-chiliboter en frietjes Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten

Lees meer
Ontbijt - 24 mei 2021

Scrambled eggs op gebakken brood

Scrambled eggs op gebakken brood. Goede scrambled eggs (roereieren) maken is een kunst. Ik heb ooit gelezen dat chefs in Frankrijk een sollicitant scrambled eggs en/of een omelet laten maken. Zo kijken ze of de sollicitant werkelijk kan koken. Dit gerecht is een van mijn favoriete ontbijten, dat ik beslist niet dagelijks moet eten omdat het behoorlijk zwaar is. Het resultaat is heerlijk: een combinatie van het knapperig vette van de boterhammetjes en de warme smaakvolle roereieren.

Lees meer
Gebak - 14 april 2021

Koningsdag Tompouce

Heerlijk al die oranje tompoucen op een dag als vandaag. Hoe veel heb jij er al op? Op deze tweede koningsdag waarop we veel binnen zitten en er geen vrijmarkten zijn, is het heel leuk om zelf tompoucen te maken. Dit is helemaal niet moeilijk! Ps. Wist je trouwens dat de Franse versie van de tompouce een Mille-feuille heet?

Lees meer
Vegetarisch - 29 maart 2021

Tamagoyaki met zeewier

De tamagoyaki, doorgaans ook tamago genoemd, is een Japanse opgerolde omelet. Je kunt 'm behalve als ontbijt ook herkennen als topping op je sushi. Daar zie je 'm vaak omwikkeld met zeewier. Lekker met        

Lees meer
Brunch - 11 februari 2021

Blini met zalm en rodekoolsalade

Deze blini met rodekoolsalade doen het goed als feestelijke lunch en in een wat kleiner formaat als hapje bij de borrel. Heel fijn gesneden is rode kool heerlijk als salade, de venkelzaadjes en pompoenpitolie geven de salade wat extra pit. Laat de rodekoolsalade minimaal 1 uur intrekken, daardoor wordt de stevige structuur van de rodekool wat zachter en komt de verfijnde smaak beter tot uiting. De blini kun je ook al van tevoren bakken. Boekweitmeel geeft ze de karakteristieke blinismaak, maar volkorenmeel is een goed alternatief.    

Lees meer
lunchgerecht - 11 januari 2021

Salade van bimi, cannellinibonen en burrata

Van gerechten die je aan tafel deelt, ben ik een fan omdat het onmiddellijk sfeer brengt. Je begint meteen, zeker als niet iedereen elkaar goed kent, te overleggen wie er zal opscheppen. Zo ook bij deze salade. Het is altijd een succes voor degene die als eerste de lepel in de burrata zet en je de mozzarellaroom eruit ziet lopen. De laatste keer dat ik deze lauwwarme salade heb klaargemaakt gaf ik er gegrilde kip en nog een tomaten pruimensalade bij. Een feestmaaltje dat eindigde met de echte ‘keylime pie’. Dat recept volgt zeker nog een keer.

Lees meer
11 januari 2021

Snelle plaattaart met witlof en geitenkaas

Dit recept is echt heerlijk om in het weekend te maken en te serveren. Gewoon een allemansvriend. Ook handig om bij de borrel te serveren, gewoon in kleine stukjes snijden. Maak een dubbel recept voor een hoofdgerecht.

Lees meer
Koek en taart - 6 januari 2021

Bloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim

Deze bloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim is en variant op de Key lime pie uit De Brabander Bakt van Hidde de Brabander. Hidde maakt deze verrukkelijke taart met een bodem van koekkruimels en een heerlijke vulling op basis van limoen. Omdat het nu bloedsinaasappeltijd is gebruikte ik die om de vulling mee te bereiden. En ik had geen koekjes in huis dus heb een basisrecept voor taartbodemdeeg gebruikt voor de bodem. Het resultaat een heerlijke friszoete taart waar je lekker veel stukjes uit kunt snijden. Voor 12 stukjes Bereidingstijd: ± 40 minuten Rusttijd: ± 30 minuten Oventijd: ± 35 minuten

Lees meer