Deze quesadilla’s met oranje paprika en courgette zijn mijn eigen versie van quesedilla’s die ik zo’n twintig jaar geleden tijdens een culinaire trip in Oaxaca at. Ik maak ze nog regelmatig. Oaxaca was een geweldige belevenis. Marilyn Taunsend, een beroemd Amerikaanse culinair schrijver die ongelofelijk veel wist over de Mexicaanse keuken, dompelde ons onder in de verfijnde eetcultuur van Oaxaca. Bij de kookschool Seasons of my heart van Susana Trilling leerden we quesadilla’s maken. Eerst liet ze ons zien hoe je Mexicaanse kaas en masa (deeg van maïsmeel) maakt. Vervolgens maakten we met z’n allen kleine bolletjes van de masa, die we in een speciale tortillapers tot flinterdunne pannenkoeken uitdrukten. Met die zelfgemaakte tortilla’s, de zelfgemaakte witte kaas en prachtige courgettebloemen uit Susana’s tuin maakten we met z’n allen overheerlijke quesadilla’s. Tot slot genoten we van een heerlijke lunch in haar weelderige tuin. Deze quesadilla’s, of in ieder geval een goede afgeleide daarvan, maak ik nog regelmatig als ik mensen te lunchen krijg. In de zomer met courgettebloemen uit mijn tuin en anders vervang ik ze door dunne courgettelinten en reepjes oranje paprika. Eerlijk is eerlijk, meestal gebruik ik gewoon kant-en-klare tortilla’s en in plaats van die zelfgemaakte Mexicaanse kaas maak ik een mengsel van verkruimelde feta en hüttenkäse. Het is hier wat schipperen, maar het resultaat komt dicht in de buurt van die overheerlijke quesadilla’s onder de Mexicaanse zon.
Bereidingswijze
- Laat de hüttenkäse in een zeef uitlekken. Verkruimel de feta. Meng de hüttenkäse en feta in een kom goed door elkaar. Verdeel de kaas over de tortilla’s en druk goed aan.
- Snijd de courgettebloemen in de lengte in vieren of schaaf met de kaasschaaf in de lengte dunne plakken van de courgette. Snijd de paprika in vieren en daarna in dunne reepjes.
- Bestrijk een tortilla aan de onderkant dun met olie en leg deze met de oliekant naar beneden in een passende koekenpan. Verdeel de helft van de courgettebloemen de lange repen courgette en reepjes paprika over de witte kaas. Strooi er wat geraspte kaas over. Leg er een tortilla op. Druk goed aan en bestrijk de bovenkant met olie.
- Bak de onderkant van de tortilla op matig hoog vuur in 3-4 minuten mooi goudbruin. Keer de tortilla met behulp van een deksel en bak ook de onderkant goudbruin. Dit gaat sneller! Laat de tortilla voorzichtig vanuit de koekenpan op een plank glijden. Maak op dezelfde manier nog een quesadilla.
- Snijd de quesadilla’s elk in 8 punten (dit gaat heel goed met een elektrisch mes!) en serveer met zelfgemaakte guacamole.
Guacamole
Snijd voor de guacamole een rijpe tomaat in vieren en verwijder de zaadjes. Laat de stukken tomaat op keukenpapier uitlekken en snijd ze in heel kleine blokjes. Halveer 2 rijpe avocado’s en schep het vruchtvlees met een lepel uit de avocado’s in een kom. Sprenkel er 1 eetlepel limoensap over en prak de avocado’s met een vork fijn. Er mogen nog kleine brokjes inzitten. Breng op smaak met wat zout versgemalen peper en nog een beetje limoensap. Meng er 1 fijngesneden bosuitje en 1 eetlepel fijngehakte verse koriander door. Garneer met een toef koriander, wat tomaatblokjes en uiringetjes.