Lunch

Zomerse tuinsalade met paddenstoelen

Lunch

Zomerse tuinsalade met paddenstoelen

Een culinaire vriendin daagde me uit mee te doen met de paddenstoelenzomerchallenge en eens een lekker zomers recept met paddenstoelen te ontwikkelen. Ik ben niet zo van challenges, maar deze uitdaging triggerde mij. Voor ieders gevoel horen paddenstoelen bij de herfst. Maar in Frankrijk zie ik ook in de zomer na een paar flinke regenbuien vaak oudere dorpsbewoners paddenstoelen zoeken. Paddenstoelen doen het goed als het lekker vochtig is, dus ook wel na een flinke regenbui in de zomer. En gekweekte paddenstoelen zijn ook jaarrond te koop!

Hoog tijd dus voor een heerlijk zomerse vegan salade met mooi stevige paddenstoelen. Denk aan oesterzwammen, koningsoesterzwammen, shiitakes en bundelzwammen. Bak de paddenstoelen even kort. Zo blijven ze mooi stevig en komt hun aromatische smaak goed tot zijn recht.

De rest van de ingrediënten pluk ik in mijn piepkleine ‘voedselbosje’ in de achtertuin. Na enkele pogingen daar groenten te telen, heb ik nu besloten het aan de planten zelf over te laten of ze willen groeien of niet. Dat betekent dat ik naast een flinke bak pluksla ook een overdaad aan rucola, doorgeschoten snijbiet van vorig jaar, bloedzuring en geurige kruidenblaadjes als maggi, verveine, dragon en venkelblad in de salade kan verwerken. Kortom genoeg inspiratie voor een heerlijke salade met zomerse paddenstoelen.

Bereidingswijze

  1. Pluk vlak voordat je de salade gaat maken de blaadjes en kruiden uit je tuin, spoel ze in een vergiet schoon en draai ze droog in een kleine slacentrifuge. Scheur grotere bladeren in stukken.
  2. Klop in een schaal de mosterd met ½ eetlepel dragonazijn, huttentutolie of walnootolie en wat versgemalen peper tot een dressing. Schep de slablaadjes en kruiden losjes door de dressing en laat de salade heel even staan.
  3. Veeg de paddenstoelen zo nodig schoon en snijd de harde uiteinden van de steeltjes. Snijd de koningsoesterzwammen in de lengte elk in 2-3 plakken. Snijd het stuk substraat van de bundelzwammen.
  4. Ris de blaadjes van de takjes kruiden en hak de kruiden fijn.
  5. Verwarm de olie in een grote koekenpan en bak achtereenvolgens de oesterzwammen, plakken koningsoesterzwammen, shiitakes en tot slot ook de bundelzwammen aan beide kanten of rondom tot ze iets kleuren en beetgaar zijn. Schep de paddenstoelen na het bakken in een diep bord.
  6. Strooi wat zout en versgemalen peper over de paddenstoelen en sprenkel er een beetje dragonazijn over.
  7. Verdeel de tuinsalade over diepe borden en leg de paddenstoelen er losjes op. Garneer met kruiden en tijmbloemetjes. Lekker met volkorenbrood en zelfgemaakte shiitakespread.

Klik hier voor het zelf maken van dragonazijn 

Klik hier voor meer informatie over huttentutolie

Shiitakespread

Hak 100 g shiitakes fijn. Snipper ook een half sjalotje fijn. Verwarm een beetje olijfolie in een kleine koekenpan en fruit het sjalotje zachtjes glazig. Schep de fijngehakte shiitakes met een eetlepel fijngehakte verse kruiden (dragon, tijm) erdoor en bak al omscheppend mee tot de shiitakes slinken en gaar zijn. Neem de pan van het vuur en schep 1 theelepel grove mosterd met wat zout en versgemalen peper door de shiitakes. Doe de spread over in een schaaltje. Lekker met volkorenbrood bij de salade.

Zomerse tuinsalade met paddenstoelen

Ingrediënten
  • voor de salade uit de tuin:
  • voor de paddenstoelen:
  • voor de dressing:

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer