Appeltaart in een kistje recept van Emilie van der Woerd
Elk jaar als in mijn tuin de appels rijp zijn en van de bomen beginnen te vallen, wordt het tijd voor appeltaart! Inmiddels zijn ook dit jaar al alle appels geborgen en hangen de walnoten in fijnmazige zakken te drogen. En ben ik druk aan het experimenteren met appeltaart bakken in mijn cederhouten kistje. Dit kistje is nieuw in het ‘koken op hout’ assortiment. Heel geschikt voor het braden van groot vlees of vis in de oven of in een gesloten barbecue. En dus ook voor het bakken van deze overheerlijke appeltaart. In plaats van dit houten kistje kun je de appeltaart natuurlijk ook in een braadslede bakken, maar dan mis je wel het verfijnde aroma van het cederhout dat tijdens het bakken in de taart trekt.
Bereidingswijze
- Begin met het maken van de appelmoes: schil de moesappels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe de appelstukjes over in een pan en sprenkel er 1 eetlepel citroensap over. Voeg een klein bodempje (ca. 75 ml) water toe. Breng de appelstukjes aan de kook en kook ze zonder deksel in 10-15 minuten zachtjes tot een stevige moes.
- Kraak intussen de bolster van de walnoten en neem de walnoothelften eruit. Hak de noten heel fijn.
- Snijd de handappels in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de appelparten elk in 3 dunnere partjes. Doe de partjes over in een kom en sprenkel er 1-2 eetlepels citroensap over. Schep de partjes met sap om, zodat alle partjes rondom bedekt zijn. Dit voorkomt verkleuren en geeft ook een lekker frisse smaak.
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Bekleed het houten kistje of de braadslede met bakpapier, zorg voor een opstaande rand van 5 cm.
- Pureer de gare appelstukjes in de pan met de pureestamper of staafmixer tot appelmoes. Laat de appelmoes afkoelen tot bijna koud.
- Breek de eieren boven een kom en voeg de appelmoes en suiker toe. Klop dit alles tot een mooi bleekgeel gebonden en luchtig mengsel.
- Spatel achtereenvolgens het zelfrijzend bakmeel of de bloem en het bakpoeder, het kaneel erdoor en tot slot ook de gehakte noten en rozijnen.
- Schenk het beslag in het kistje en strijk de bovenkant glad.
- Duw de appelpartjes in rijen naast elkaar in het beslag.
- Schuif het kistje op het rooster in het midden van de oven en bak de appeltaart in 50-60 minuten goudbruin en gaar.
- Neem de appeltaart uit de oven en bestrijk voor een mooi glanzende bovenkant de appeltaart met een kwastje met ahornsiroop of abrikozenjam. Laat de appeltaart afkoelen en serveer met een dot zelfgeklopte slagroom of Griekse yoghurt.