De klassieker uit Georgie inspireerde me om er op de vrijdagavond een pizzabroodje van te maken. Eerlijk gezegd had ik nog een sofritosaus. En een pakje fetakaas dat ik graag wilde verwerken. En deze warme broodjes gaan er bij de kinderen altijd in. Leuk om aan tafel in punten te snijden en te delen. Lekker met een kop zelfgemaakte soep. Lees ook de inspirerende blog van Nelleke over dit land.
Bereidingswijze
-
Meng in de kom van de keukenmachine, de bloem, gist, 11/2 tl zout en de suiker door elkaar. Voeg de yoghurt toe en kneed het deeg 15 minuten met de deeghaak tot een samenhangend deeg. Dek de kom af met een plasticfolie en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen.
-
Verdeel het deeg in vieren en maak 4 kleine bolletjes. Rol het deeg op een met bloem bestrooide werkbank uit tot een 25 cm lange lap bij 15 cm breed. Vouw de zijkanten dicht. Druk met je linker wijsvinger op het deeg en vouw met je rechterhand het deeg eroverheen tot je een gekarteld randje hebt. Knijp de uiteinde tot een puntje bij elkaar. Verdeel de sofrito tomatensaus gelijkmatig over de bodem van het deeg. Leeg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
-
Schep de 2 kaassoorten door elkaar en verdeel over de tomatensaus. Bestrooi met oregano en maal er extra zwarte peper overheen. Laat de Khachapuri pizzabroodjes nog 20 minuten op een warme plaats rijzen. Verwarm in tussen de heteluchtoven op 225 graden.
-
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.
-
Snijd de broodjes in puntjes.
De Georgische versie heeft nog een gebakken eitje. Breek na 20 minuten nog een klein eitje op de kaas, zet terug in de oven bak het circa 5-10 minuten. En serveer met een klontje boter. Ook lekker is het om met mozzarella te maken in plaats van fetakaas.
©Yolanda van der Jagt