Category: Fingerfood

Bijgerecht - 17 februari 2021

Japanse okonomiyaki met paarse spitskool en bonito

Okonomiyaki is een soort hartige (panne)koek met fijngesneden kool en allerlei lekkers: van garnalen en geschaafde bonito tot kaas. Het heeft wel wat weg van een Spaanse tortilla, maar dan op z’n Japans. Okonomiyaki komt oorspronkelijk uit de omgeving van Osaka en Heroshima. Maar voor Japanners in het hele land is Okonomiyaki een soort “soul” food geworden. Het is razend populair en elk gezin heeft wel zijn eigen speciale lievelingsrecept. De koeken worden gemaakt met een dik soort pannenkoekbeslag. Hiervoor gebruiken ze  in plaatst van melk, dashi* (visbouillon van zeewier en gerookte bonito). Bij mijn Japanse familie mengen ze het beslag met ragfijn gesneden kool (dat is altijd de basis),  geraspte rettich (daikon), lente-ui en ook wel andere groenten. Ze gaan er meestal rauw door. Maar als ze toevallig gekookte restjes groente hebben, gebruiken ze die ook.  Nagaimo, een yam-soort die er eigenlijk in hoort, kunnen ze niet altijd krijgen. Daar maken ze zich helemaal niet druk om want zonder is het ook lekker. Wat ze wel toevoegen (zeker als ze garnalen of inktvis gebruiken) is citroenrasp en -sap of nog liever, geraspte schil en sap van een yuzu** als die er is. Verder worden er naar smaak kleine stukjes vlees (meestal varken), (Chinese) worst, kip, garnalen, inktvis en/of kaas toegevoegd. Als de Okonomiyaki klaar is gaan er steevast lente-uiringetjes, fruity sauce en mayonaise over.  En... als het even kan ook katsuobushi bonito flakes***. Okonomiyaki is heel makkelijk en snel te maken. Deze keer heb ik paarse (rode) spitskool gebruikt. Lekker en het ziet er zo leuk uit. Hoofdgerecht voor 3-4 personen voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
Fingerfood - 15 februari 2021

Kleurige koolspiralen

Van witte en rode koolbladeren met ook rode boerenkoolbladeren ertussen kun je mooie spiralen maken en deze omtoveren tot lekkere hapjes. Hier de link voor de

Lees meer
Brunch - 11 februari 2021

Blini met zalm en rodekoolsalade

Deze blini met rodekoolsalade doen het goed als feestelijke lunch en in een wat kleiner formaat als hapje bij de borrel. Heel fijn gesneden is rode kool heerlijk als salade, de venkelzaadjes en pompoenpitolie geven de salade wat extra pit. Laat de rodekoolsalade minimaal 1 uur intrekken, daardoor wordt de stevige structuur van de rodekool wat zachter en komt de verfijnde smaak beter tot uiting. De blini kun je ook al van tevoren bakken. Boekweitmeel geeft ze de karakteristieke blinismaak, maar volkorenmeel is een goed alternatief.    

Lees meer
Fingerfood - 9 december 2020

Romainesla met Pulled Paddenstoel

Een lekker hapje voor de kerstdagen. Voor zomaar ergens tussendoor, na een stevige wandeling of als exquise hapje bij de borrel. Ook om te toveren tot vegan lunchgerecht  of hoofdgerecht. Voor 10-12 hapjes.

Lees meer
Fingerfood - 1 april 2020

Ceviche van skrei & limoen, jalapeño en koriander

Ceviche (gemarineerde rauwe vis) heb ik zo’n 40 (!) jaar geleden voor het eerst gegeten tijdens een binnenlandse vlucht met Faucett air Lines boven Peru. Het werd op kleine schelpjes geserveerd als borrelhapje. Geweldig, wat een smaak en mondervaring! Sindsdien maak ik het geregeld met allerlei smaakmakers, maar die eerste van witvis met limoen, rode ui, jalapeño en koriander is voor mij nog steeds de held! Voorgerecht voor 2-3 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten + 2-3 uur marineren  

Lees meer
Brunch - 21 maart 2020

Paprikahummus

Hummus is zoveel leuker als het felgekleurd is! Maak een hoeveelheid hummus en voeg er de paprika's naar keuze aan toe - rode, groene of gele. Serveer er de kerstomaatjes en crudité's bij.

Lees meer
Fingerfood - 22 november 2019

Witte perenpizza met roquefort

Eens in de paar maanden komen wij van Uit de keuken van 8 bij elkaar om te brainstormen over wat we de komende maanden gaan doen. Dat zijn altijd inspirerende en vooral ook gezellige ochtenden  bij één van ons thuis. Na de vergadering lunchen we samen, om nog even ongedwongen bij te kletsen. Elk van ons neemt – zonder overleg – iets lekkers mee. En omdat we niet voor elkaar onder willen doen, lunchen we dan bijzonder lekker van niet op elkaar afgestemde gerechten. Maar dat maakt het alleen maar leuker… en nog lekkerder. De laatste vergadering was op maandagmorgen om 10 uur bij mij thuis . Ik was de dag ervoor net terug gekomen uit Frankrijk en had niet veel bijzonders in huis, behalve peren uit de boomgaard van een lieve vriendin.  En nog Griekse yoghurt, crème fraîche en restjes Franse kaas. Met nog een duik in mijn voorraadkast en kruidentuin stonden opeens alle ingrediënten voor deze witte perenpizza – die eigenlijk een flamkuchen moest worden, maar daar iets te dik voor was – op het aanrecht en had ik nog een uurtje om het ter plekke bedachte recept ook snel te klaarmaken. Maar uit ervaring weet ik dat de lekkerste gerechten vaak ontstaan door je fantasie aan de haal te laten gaan met ingrediënten die je in huis hebt. Hier een foto met recept om te laten zien dat zoiets eigenlijk altijd helemaal goed komt. Deze perenpizza doet het goed bij de lunch, maar is met een kleurige, gemengde salade ook lekker als hoofdgerecht. En doet het in handzame stukken ook goed als fingerfood of TV-dinner.

Lees meer
Broodmaaltijd - 11 oktober 2019

Broodje mosselen met gebakken ui

Een pannetje mosselen gegeten en nog mosselen over? Bewaar het mosselvlees en maak er een van de volgende dagen deze heerlijke broodjes van. De combinatie met de gebakken ui en verder alleen peper, is geweldig. De broodjes zijn zo klaar. Het is een oud recept. Vroeger stonden in Amsterdam op verschillende plaatsen stalletjes waar je in de winter deze broodjes met mosselen kon kopen om ter plekke op te eten. Had je het koud dan brachten deze broodjes je weer op temperatuur. Echt comfortfood!

Lees meer