Bijgerecht

Gestoomde Bapao, Guinness gegaarde Ierse rundersukade, spicy ketchup

Bijgerecht

Gestoomde Bapao, Guinness gegaarde Ierse rundersukade, spicy ketchup

Recept van topchef Martijn Kajuiter.

Bapao deeg

700 gr Bapao-meel of patisseriebloem
465 gr Water
12 gr  Gedroogde gist
4 gr Suiker
6 gr Zout

  • Los in het water de gedroogde gist op.
  • Meng meel met zout en suiker.
  • Voeg het gistwater toe aan meel en meng dit, kneed tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 15 minuten rusten buiten de koelkast met een doek erover.
  • Verdeel het deeg in 24 stukken van ongeveer 50 gram.
  • Bol deze op en laat weer rusten.

Ierse sukade

4  x Ierse sukadelappen van 170-200 gram
2-3 el Bruine suiker
150 ml Guinness
1 el Honing
25 ml Azijn
8 gr Zeezout
½  x Spaanse peper (zaadjes verwijderd en fijn gesneden)
15 gr Verse gember (geraspt)

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Braad de sukade bruin aan in een passende pan.
  • Mix de suiker, Spaanse peper, gember, Guinness, honing, azijn en zeezout met elkaar.
  • Vervolgens de sukade in een net passende pan leggen en bedekken met het mengsel.
  • Dek af met aluminiumfolie en zet in de oven.
  • Om de 45 minuten folie verwijderen en de ‘glaze’ over het vlees scheppen.
  • Herhaal totdat de sukade bijna elkaar valt en het vlees los aanvoelt – dit duurt ongeveer 3 uur.
  • Dan het vlees voorzichtig uit de pan halen en op een schaal laten afkoelen, deze luchtig afdekken met folie op een warme plek.
  • De marinade van het vlees nu verder reduceren totdat het mooi indikt.
  • Als de sukade is afgekoeld, deze op een snijplank fijnhakken.
  • Vlees mengen met de gereduceerde marinade totdat het smeuïg is, hoog op smaak maken en in de koeling zetten tot gebruik.

Bapao maken

  • De hoeveelheid vulling naar deeg is 2 delen deeg, 1 deel vlees. Dit betekent dat we de sukade-mix verdelen in delen van 25 gram – dit tot een balletje rollen.
  • In de stoommandjes een passend stuk bakpapier leggen (houd de randen vrij!) en hierin met een satéprikker kleine gaatjes prikken.
  • Zorg ervoor dat er voldoende ruimte zit tussen de bapao’s, want ze rijzen ook nog. Houd 2 vingers dikte afstand per bapao.
  • Vul het bapao-deeg door het tussen je vingers licht uit te spreiden, het vlees dan in het midden te plaatsen en het deeg er weer omheen te vouwen.
  • Dit met de sluiting naar beneden op het bakpapier.
  • Met een bloemenspuit de bapao’s bevochtigen met water.
  • De bapao’s ongeveer 1 uur laten rijzen op een warme plek.
  • Dan in 12 minuten gaar stomen.

Je kunt de bapao’s direct serveren, of laten afkoelen en in de koeling afgedekt bewaren – opwarmen kan dan weer in het stoommandje of even in de magnetron.

Lekker met spicy ketchup!

Gestoomde Bapao, Guinness gegaarde Ierse rundersukade, spicy ketchup

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer