Bijgerecht

Japanse okonomiyaki met paarse spitskool en bonito

Bijgerecht

Japanse okonomiyaki met paarse spitskool en bonito

Bijgerecht

Japanse okonomiyaki met paarse spitskool en bonito

Okonomiyaki is een soort hartige (panne)koek met fijngesneden kool en allerlei lekkers: van garnalen en geschaafde bonito tot kaas. Het heeft wel wat weg van een Spaanse tortilla, maar dan op z’n Japans.

Okonomiyaki komt oorspronkelijk uit de omgeving van Osaka en Heroshima. Maar voor Japanners in het hele land is Okonomiyaki een soort “soul” food geworden. Het is razend populair en elk gezin heeft wel zijn eigen speciale lievelingsrecept.

De koeken worden gemaakt met een dik soort pannenkoekbeslag. Hiervoor gebruiken ze  in plaatst van melk, dashi* (visbouillon van zeewier en gerookte bonito).

Bij mijn Japanse familie mengen ze het beslag met ragfijn gesneden kool (dat is altijd de basis),  geraspte rettich (daikon), lente-ui en ook wel andere groenten. Ze gaan er meestal rauw door. Maar als ze toevallig gekookte restjes groente hebben, gebruiken ze die ook.  Nagaimo, een yam-soort die er eigenlijk in hoort, kunnen ze niet altijd krijgen. Daar maken ze zich helemaal niet druk om want zonder is het ook lekker. Wat ze wel toevoegen (zeker als ze garnalen of inktvis gebruiken) is citroenrasp en -sap of nog liever, geraspte schil en sap van een yuzu** als die er is.

Verder worden er naar smaak kleine stukjes vlees (meestal varken), (Chinese) worst, kip, garnalen, inktvis en/of kaas toegevoegd. Als de Okonomiyaki klaar is gaan er steevast lente-uiringetjes, fruity sauce en mayonaise over.  En… als het even kan ook katsuobushi bonito flakes***.

Okonomiyaki is heel makkelijk en snel te maken. Deze keer heb ik paarse (rode) spitskool gebruikt. Lekker en het ziet er zo leuk uit.

Hoofdgerecht voor 3-4 personen

voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 20 minuten

Bereidingswijze

  1. Schaaf of snijd 300 g paarse (rode) spitskool in ragfijne reepjes (gebruik de rest van de kool bijvoorbeeld voor een salade die je erbij kunt serveren om zo voldoende groenten te hebben bij de maaltijd).
  2. Snijd de lente-uitjes in smalle ringen. Houdt de fijne donkergroene lente-uiringetjes apart van de lichtgekleurde.
  3. Rasp de rettich of radijsjes op de fijne rasp. Laat ze in een zeef boven een kommetje. uitlekken.
  4. Snijd de worstjes in heel kleine stukjes (soort grote kruimels). Snijd de garnalen elk in 4-5 stukjes.
  5. Meng de bloem met het bakpoeder, het citroen- of yuzusap, de geraspte schil, de eieren en 150 ml dashi. Roer tot een vrij dik lopend beslag zonder kontjes en voeg als het beslag te dik is nog een scheutje dashi toe.
  6. Dep de rettich droog met keukenpapier. Schep de rettich, spitskool, lichtgekleurde lente-uiringetjes, worst en garnalen door het beslag.
  7. Verhit een gladde grillplaat, plancha of teppanyakiplaat. Bak van het koolmengsel 8 okonomiyaki’s: Verdeel een scheutje olie over de hete plaat en schep er op enige afstand van elkaar 4 flinke lepels van het koolmengsel op. Druk ze gelijkmatig een beetje plat en bak ca. 10 minuten. Tussentijds een paar keer keren. Speel een beetje met het vuur en zet het zo nodig tussendoor hoger en lager om de okonomiyaki zo mooi goudbruin en goed gaar te laten worden.
  8. Houdt ze warm in de oven (100°C) terwijl je er nog 4 bakt.
  9. Spuit wat mayonaise en fruity sauce over de okonomiyaki en bestrooi met bonito flakes en donkergroene lente-uiringetjes.

*Dashi: Gebruik voor de visbouillon dashi poeder (o.a. verkrijgbaar bij Japanse of Oosterse winkels) dat is voor de Okonomiyaki uitstekend. Of maak het zelf en gebruik wat je niet nodig hebt voor een soepje of bewaar het in de diepvries: leg een stuk (ca. 10 g) dashi kombu (dikke zeewier) in 1 ¼ l koud water en laat het een nachtje weken. Breng het de volgende dag tegen de kook aan en laat het 15 minuten op een heel laag vuur staan. Verwijder de Kombu. Voeg 25 g katsuobushi bonito flakes aan de pan toe, breng aan de kook en laat het 1 minuut koken. Zet het vuur uit en laat de bouillon 10 minuten staan. Zeef de bouillon boven een schaal door een zeef met daarin een schone doek.

** Yuzu is een oosterse citroenachtige aromatische citrusvrucht met een verfijnde zachtzure maar complexe smaak. Het is bij ons maar heel beperkt vers te koop (van , het sap is wel vaker verkrijgbaar.

***Bonito flakes, is flinterdun geschaafde katsuobushi tonijn die is gestoofd, gerookt en gedroogd.

Japanse okonomiyaki met paarse spitskool en bonito

Ingrediënten

Robert Herder messen: Altijd vlijmscherp!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer