Tag: kool

Hoofdgerecht - 16 april 2024

Roergebakken spitskool met kerrie en seroendeng

Een smakelijk en eenvoudig te bereiden gerecht dat naar wens kan worden aangepast.    

Lees meer
Voorgerecht - 6 april 2021

Romige kool met garnalen

Dit is denk ik het makkelijkste voorgerecht dat ik ooit heb gemaakt. In 10 minuten is het klaar en de smaak is perfect. En dat met eenvoudige ingrediënten als kool, room, en garnalen. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen altijd kool in voorraad heeft, maar garnalen in de diepvries is eigenlijk een must, tenminste als je er van houdt. Zo makkelijk als er opeens vrienden voor de deur staan en het zo gezellig is dat je ze spontaan uitnodigt om te blijven eten. Wil je dit voorgerecht helemaal feestelijk afmaken, gebruik dan wat zalm- of forelkaviaar als garnering.

Lees meer
Bijgerecht - 17 februari 2021

Japanse okonomiyaki met paarse spitskool en bonito

Okonomiyaki is een soort hartige (panne)koek met fijngesneden kool en allerlei lekkers: van garnalen en geschaafde bonito tot kaas. Het heeft wel wat weg van een Spaanse tortilla, maar dan op z’n Japans. Okonomiyaki komt oorspronkelijk uit de omgeving van Osaka en Heroshima. Maar voor Japanners in het hele land is Okonomiyaki een soort “soul” food geworden. Het is razend populair en elk gezin heeft wel zijn eigen speciale lievelingsrecept. De koeken worden gemaakt met een dik soort pannenkoekbeslag. Hiervoor gebruiken ze  in plaatst van melk, dashi* (visbouillon van zeewier en gerookte bonito). Bij mijn Japanse familie mengen ze het beslag met ragfijn gesneden kool (dat is altijd de basis),  geraspte rettich (daikon), lente-ui en ook wel andere groenten. Ze gaan er meestal rauw door. Maar als ze toevallig gekookte restjes groente hebben, gebruiken ze die ook.  Nagaimo, een yam-soort die er eigenlijk in hoort, kunnen ze niet altijd krijgen. Daar maken ze zich helemaal niet druk om want zonder is het ook lekker. Wat ze wel toevoegen (zeker als ze garnalen of inktvis gebruiken) is citroenrasp en -sap of nog liever, geraspte schil en sap van een yuzu** als die er is. Verder worden er naar smaak kleine stukjes vlees (meestal varken), (Chinese) worst, kip, garnalen, inktvis en/of kaas toegevoegd. Als de Okonomiyaki klaar is gaan er steevast lente-uiringetjes, fruity sauce en mayonaise over.  En... als het even kan ook katsuobushi bonito flakes***. Okonomiyaki is heel makkelijk en snel te maken. Deze keer heb ik paarse (rode) spitskool gebruikt. Lekker en het ziet er zo leuk uit. Hoofdgerecht voor 3-4 personen voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer