Recept van topchef Rogér Rassin.
Ierse ribeye burger
1 kg mooie gerijpte Ierse ribeye
1 bos peterselie fijngesneden
2 st sjalotten fijngesneden
2 eetl olijfolie
2 knoflooktenen fijngesneden
3 ansjovisfilets fijngesneden
Grof zout en zwarte peper
Ribeye schoonmaken (vliezen verwijderen) en met de hand fijn snijden, daarna vermengen met de fijngesneden sjalot, peterselie, knoflook, ansjovis en de olijfolie. Op smaak maken met iets zout en peper.
Verdelen in porties van 100 gram, balletjes rollen tussen de handpalmen en daarna plat drukken met een vork. In de koelkast even laten rusten.
Brioche broodje
30 gr gist
100 gr melk
500 gr bloem
20 gr suiker
12 gr zout
150 gr boter
4 st eieren
Zetten als een brooddeeg
Gist met suiker en water vermengen, 10 min. laten rusten. Bloem in een ruime bak doen, daarna gistmengsel toevoegen. Daarna eieren toevoegen en doorkneden. Als allerlaatste de boter toevoegen en nu doorkneden tot een homogeen deeg. Vorm kleine bolletjes en laat de bolletjes rusten op de bakplaat. Afbakken op 180 graden (Eventueel bestrijken met iets melk voor ze de oven ingaan).
Homemade ketchup
Zelf maken of variëteiten uit de supermarkt proberen.
Zoetzure rode ui
750 gr natuurazijn
250 gr water
250 gr suiker
Alles samenvoegen en aan de kook brengen, afkoelen (overgieten in een bakje en dit even in een schaal met ijsblokjes zetten) Je kunt dit in een fles bewaren in de koelkast, het is voor meerdere doeleinden te gebruiken.
Rode ui snijden en een uurtje in het zoetzuur laten trekken.
Bereiding burger
Grillpan heet maken en ribeye burgers grof bestrooien met zout en peper, nu in de pan roosteren.
Brioche broodjes doormidden snijden en besmeren met de mayonaise, in een platte pan bakken/roosteren totdat de mayonaise gekleurd is.
Burger opbouwen
Onderkant van het brioche broodje besmeren met extra mayonaise, sla erop leggen, burger kort gratineren met de (black) cheddar en op de sla leggen. Ketchup erop doen, enkele ringen zoetzure ui en daarna de bovenzijde van het brioche broodje.
Prikker erdoor voor de stevigheid en serveren in servet.
Als extra items zou je ook gefrituurde krokante uitjes kunnen toevoegen en/of pickles.