Category: Dessert

Dessert - 21 juni 2023

Risotto dolce fresco con sciroppo d’arancia

Deze gekoelde luchtige zoete risotto met verse sinaasappelstroop maakte ik als onderdeel van een “tea tafel” voor ons verjaardagsfeest pasgeleden. Risotto dolce fresco con sciroppo d'arancia is eigenlijk een koude rijstebrij. Heel makkelijk te maken - in grote of kleine hoeveelheden – en (handig voor zo’n gelegenheid) ook wel een dag of twee van te voren. Ik had zo’n 48 mini porties nodig, maar hier geef ik het recept voor 16 kleine bakjes. Als je de risotto dolce fresco als toetje eet kun je het recept halveren of globaal door drieën delen.

Lees meer
Broodmaaltijd - 7 oktober 2022

Homemade vijgenjam & sleedoornjam

Verse vijgen en ook van sleedoornbessen zo van de boom zijn een bron van inspiratie. Heerlijk in homemade jam voor een goed begin van de dag.

Lees meer
Dessert - 7 oktober 2022

Vijgen op wijnsiroop

Met een boom vol rijpe vijgen is het heerlijk om te experimenteren, Dit recept van vijgen op wijnsiroop is het proberen waard! Leuk ook om cadeau te geven!

Lees meer
Dessert - 25 januari 2022

De beroemdste Key Lime Pie

Eerst maar even over Graham crackers en key limes, die eigenlijk in de beroemdste key lime pie horen. Stop een doos Graham crackers in je koffer als je terugkomt uit Amerika, want ze zijn hier niet te krijgen. Key limes (een heel sappige kleinere versie van de limoen) kun je af en toe wel tegenkomen in Nederland. Maar met de digestive biscuit en de limoen lukt het ook perfect. Ik had dit keer in mijn koffer Key limes meegesmokkeld uit de tuin van mijn zoon. Dat ik gek ben op key lime pie is duidelijk. Ook in 2020 heb ik al eens een recept gepubliceerd. De gaatjes in de taart zijn van de verjaardagskaarsjes van mijn kleindochter. Maar nu het verhaal over het recept van deze beroemde key lime pie. is een beroemd restaurant in Miami en bekend om z’n stone crab claws; de klauwen zijn aan het uiteinde zwart. Maar al een kleine 30 jaar staat zijn key lime pie op de tweede plaats. Dertig jaar geleden bezocht een recensent van de Chicago Sun-Times Joe’s restaurant. Hij eindigde zijn artikel dat hij er de beste Key Lime Pie ooit had gegeten. Dat was even niet waar, want Joe’s verkocht alleen appeltaart. Maar het artikel ging viraal en eigenaresse Jo Ann ging de keuken in om een key lime pie te maken. Ze ging net zo lang door tot ze een recept had om de ‘pies’ in grote hoeveelheden te maken. In 1978 schreef een recensent van de Miami Herald dat Joe’s Key Lime Pie het prototype was waaraan alle key lime pies moesten voldoen. Nelleke Van Lindonk

Lees meer
Bijgerecht - 16 november 2021

Kerstballensalade van groente en fruit

Ga je met de feestdagen gourmetten, serveer dan deze vrolijke groente en fruitsalade voor de kinderen erbij. Van deze knapperige salade blijven ze eten omdat ze steeds een andere kleur willen. En zijn ze wat groter dan is het juist leuk om de kinderen zelf de salade te maken. Maak van de restjes fruit een smoothie. Je kunt ook alles in grote stukken snijden, voor je het weet zijn ook deze grappige groente vormen opgegeten.

Lees meer
Dessert - 21 augustus 2021

Blauwe bessentaart

Deze overheerlijke blauwe bessentaart ontstond spontaan, toen we hier onverwacht gasten te logeren kregen. Er was geen tijd meer om boodschappen te doen – voor de dichtstbijzijnde winkels moet je hier meer dan een half uur rijden – dus liet ik mijn fantasie de vrije loop met ingrediënten die ik in huis had en kon ik onze gasten bij aankomst trakteren op een mooie punt blauwe bessentaart. Super met een lekkere dot slagroom met vanille. Door het beslag kun je nog wat verse citroenrasp mengen.

Lees meer
Dessert - 17 augustus 2021

Frambozen-granito met vlierbloesemsiroop

Weer of geen weer, deze frambozen-granito met vlierbessensiroop is een heerlijk zomers tussendoortje of dessert. Als je er een gelijke hoeveelheid dikke Griekse Yoghurt door schept is het bijkans nog lekkerder. Je hebt dan genoeg voor 6-8 porties. Vlierbessensiroop kun je natuurlijk kopen of lekker zelf maken met het recept van Annelène

Lees meer
Dessert - 15 juni 2021

Roomhoorns

Met kegelvormige hoorntjesbakvormen kun je eenvoudig koekhoorntjes bakken. De vormpjes zijn te koop in winkels met kook- en bakartikelen en via internet. De hoorntjes worden gebakken van bladerdeeg. Ik gebruik altijd roomboterbladerdeeg. De vormpjes moeten ingevet worden met olie of boter. Ik deed een test met beide en het resultaat was dat de binnenkant van de gebakken hoorntjes die met roomboter ingevet waren mooi lichtbruin was en de met olie ingevette hoorntjes wit. De koekhoorntjes kunnen gevuld worden met slagroom, banketbakkersroom of ijs al dan niet in combinatie met fruit of gekleurde decoratiesnoepjes. Geklopte slagroom met nutella is ook lekker.

Lees meer
Dessert - 26 mei 2021

Geitenyoghurtijs met frambozen en blauwe bessen

Dit geitenyoghurtijs met frambozen en blauwe bessen maakte ik speciaal voor mijn kleinzoon omdat hij geen koemelkzuivel verdaagt. Ook met andere fruitsoorten zoals aardbeien en bramen, abrikozen en perzik of nectarine wordt het erg lekker. Heb je een ijsmachine dan is dit geitenyoghurtijs zo gemaakt. Maar ook zonder zo’n machine kun je dit lekkere ijsje maken het bevriezen kost dan wat meer tijd en je moet het ijs regelmatig doorroeren om mooie kleine ijskristallen te krijgen. Tussendoortje of nagerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 3 uur (zonder ijsmachine) Bereidingstijd in de ijsmachine: ± 20 minuten

Lees meer
Dessert - 4 november 2020

Chocolade fondue met vijfkruidenpoeder

Deze chocoladefondue is zo verrassend. Door de knoflook en het vijfkruidenpoeder krijg je een gelaagdheid van smaken. De gedroogde vijgen zorgen voor een knapperige bite en de fris zure abrikozen maken het helemaal af. Door de gelaagdheid van diverse smaken en structuren krijg je een bijzonder gerechtje. Deze spannende chocoladedip kun je heel goed op zondagmiddag serveren of na het eten bij een knapperend haardvuur met een glas dessertwijn.

Lees meer
Dessert - 6 april 2020

Gembermousse met kletskop

Gember is hot. Gemberthee is niet aan te slepen. Gember is ook een heerlijke smaakmaker in Oosterse gerechten. Kook eens een stukje gemberwortel mee met worteltjes, zout is niet meer nodig. Bereidingstijd: ca. 20 minuten + opstijven Bekijk het recept voor kletskoppen.

Lees meer
Dessert - 20 januari 2020

Key Lime Pie

Samen met mijn kleindochter heb ik deze key lime pie gebakken. De pret was groot, maar haar interesse om de pie met slagroom te decoreren was aan het eind niet helemaal meer aanwezig. De smaak was fantastisch, en daar gaat het om! De echte Key Lime Pie maak je met key limes. Je kunt ze ook in Nederland kopen, wel even zoeken. Ze zijn klein, hebben veel sap, veel pitjes en horen nog behoorlijk groen te zijn. Ze zijn aromatischer dan een limoen en ik vind ze minder wrang. De zest (rasp) heeft zeker meer smaak dan een limoen.

Lees meer