Broodmaaltijd

Homemade vijgenjam & sleedoornjam

Broodmaaltijd

Homemade vijgenjam & sleedoornjam

Verse vijgen en ook van sleedoornbessen zo van de boom zijn een bron van inspiratie. Heerlijk in homemade jam voor een goed begin van de dag.

Bereidingswijze

  1. Was de vijgen en dep ze droog. Snijd aan de boven- en onderkant van elke vijg zoveel af dan je op het zachte rode vruchtvlees zit. Snijd de vijg daarna in vieren. Halveer grote partjes.
  2. Doe de stukjes vijg in een hoge pan en roer de geleisuiker door.
  3. Voeg als je dat lekker vindt rode wijn, anijslikeur of versgeperst sinaasappelsap toe.
  4. Breng dit mengsel al roerend met een houten lepel aan de kook.
  5. De kooktijd gaat in als het mengsel niet van de kook raakt als je roert. Laat de jam 4-5 minuten flink borrelend koken. Roer regenmatig.
  6. Controleer of dikte van de jam goed is door de houten lepel eerst boven de jam te laten uitlekken en laat als de jam dan dikker wordt een druppel jam op een bordje druppelen.
  7. Als deze druppel niet uitvloeit maar als een druppel blijft liggen is de jam goed.
  8. Schep de hete jam met een soepopscheplepel in de schone potten.
  9. Sluit de potten direct af met de deksels en zet de potten 5 minuten op hun kop. Zo steriliseert de hete jam de deksels en de overtollige lucht word uit de potten geduwd.
  10. Bewaar de potten jam op een droge, koele plaats.

Sleedoornbessenjam

Tip: ook van sleedoornbessen kun je jam maken. Dat is wel iets meer werk omdat in elke sleedoornbes een harde pit zit. Daarom kook je de bessen voor tot ze openbarsten. Kook 2 kg sleedoornbessen in een pan met een bodempje water tot de bessen openbarsten. Leg een zeef op een grote pan. Doe de bessen over in de zeef en roer met een houten lepel het vruchtvlees van de bessen door de zeef in een pan. Voeg een scheut water, sinaasappelsap, gin of campari toe en roer er een kilo geleisuiker door. Breng de jam al roerend met een houten lepel aan de kook. Laat de jam echt 4-5 minuten borrelend koken. Roer regenmatig. Ga verder te werk als in het recept voor vijgenjam. Controleer of dikte van de jam goed is door de houten lepel eerst boven de jam te laat en uitlekken en laat als de jam dan dikker wordt een druppel  jam op een bordje druppelen. Als deze druppel niet uitvloeit maar als een druppel blijft liggen is de jam goed. Schep de hete jam met een soepopscheplepel in de schone potten. Draai de deksels erop en zet de potten 5 minuten op hun kop. Zo steriliseert de hete jam de deksels en de overtollige lucht word uit de potten geduwd. Bewaar de potten jam op een droge, koele plaats.

Homemade vijgenjam & sleedoornjam

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer