Dessert

Risotto dolce fresco con sciroppo d’arancia

Dessert

Risotto dolce fresco con sciroppo d’arancia

Deze gekoelde luchtige zoete risotto met verse sinaasappelstroop maakte ik als onderdeel van een “tea tafel” voor ons verjaardagsfeest pasgeleden.

Risotto dolce fresco con sciroppo d’arancia is eigenlijk een koude rijstebrij. Heel makkelijk te maken – in grote of kleine hoeveelheden – en (handig voor zo’n gelegenheid) ook wel een dag of twee van te voren. Ik had zo’n 48 mini porties nodig, maar hier geef ik het recept voor 16 kleine bakjes. Als je de risotto dolce fresco als toetje eet kun je het recept halveren of globaal door drieën delen.

Bereidingswijze

  1. Schenk de melk met ¾ liter slagroom in een grote pan. (Zet de rest van de slagroom in de koelkast.)
  2. Voeg de rijst, het zout, 4 eetlepels suiker, de anijs en de kaneelstokjes aan de melk en room toe.
  3. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap met de achterkant van het mes het zwarte merg uit het vanille stokje en voeg dat met de gehalveerde stokjes aan de melk en room toe.
  4. Breng de melk met room al roerende aan de kook, zet het vuur wat lager en blijf heel vaak roeren tot de pap dik begint te worden en de rijst gaar is. Dat duurt zo’n 20-25 minuten. Als de pap iets te dik zou worden kun je extra melk toevoegen.
  5. Laat de rijst afkoelen, geregeld omscheppen. Leg een velletje plasticfolie direct op de koude risotto en tot verder gebruik in de koelkast bewaren.
  6. Breng het sinaasappelsap met de sinaasappelrasp en 4 eetlepels suiker aan de kook en kook tot ¾ van het vocht is verdampt en een beetje dikker wordt. Laten afkoelen en op het aanrecht bewaren.
  7. Haal de risotto 2 uur van te voren uit de koelkast. Verkruimel de koeken. Klop de rest van de slagroom (1/2 liter) stijf met 2 el suiker.
  8. Verwijder de anijs, vanille- en kaneelstokjes uit de risotto. Schep eerst een kwart van de slagroom met een spatel door de koude risotto en dan de rest. Zo kort mogelijk maar wel goed mengen.
  9. Verdeel de risotto dolce over 16 schaaltjes of glaasjes. Schep de sinaasappelstroop erover, bestrooi met wat van de koeken en garneer eventueel met bloemetjes.

Tip: vervang de koeken eventueel door 6 el goudbruin geroosterde geschaafde  amandelen.

Risotto dolce fresco con sciroppo d’arancia

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer