Dessert

Vijgen op wijnsiroop

Dessert

Vijgen op wijnsiroop

Met een boom vol rijpe vijgen is het heerlijk om te experimenteren, Dit recept van vijgen op wijnsiroop is het proberen waard! Leuk ook om cadeau te geven!

Bereidingswijze

  1. Spoel de vijgen af onder stromend water en snijd de steeltjes bij. Prik met een scherp mes een gaatje in de onderkant van de vijgen.
  2. Zet de vijgen tegen elkaar aan in een passende pan. Strooi de suiker erover en schenk de wijn erbij. Leg het kaneelstokje ertussen.
  3. Breng de wijn aan de kook en laat de suiker oplossen. Laat alles 1 minuut bruisend koken.
  4. Leg een omgekeerd bord op de vijgen, zodat de vijgen ondergedompeld blijven in de wijn.
  5. Laat de vijgen in de wijn afkoelen en zet de pan op een koele plek.
  6. Kook de vijgen in de wijn de volgende dag opnieuw op tot het geheel bruisend kookt. Laat weer afkoelen en bewaar de vijgen weer op een koele plek.
  7. Breng derde dag in een pan ruim water aan de kook. Dompel een voor een de potjes en deksels onder in het kokende water en vis ze er met een schuimspaan of de steel van een houten lepel weer uit. Laat de potjes en deksels omgekeerd op een schone keukendoek goed uitlekken.
  8. Kook intussen de vijgen opnieuw bruisend in.
  9. Zet in elk potje 4-5 vijgen dicht tegen elkaar aan met de steeltjes naar boven. Schroef de deksels erop en laat de vijgen in de siroop afkoelen.
  10. Laat de vijgen zo minstens een paar dagen staan. Bewaar ze niet te lang.

Bewaar de potjes met vijgen op een koele plaats, maar niet langer dan 4-8 weken. Serveer de vijgen met siroop met een bolletje vanille-ijs. Of serveer de vijgen (zonder de siroop) in een schaaltje bij een kaasplankje. Als de vijgen op zijn, kun je de siroop nog gebruiken in een herfstfruitsalade of om taartbodems mee te tremperen.

Vijgen op wijnsiroop

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer