Tag: vegetarisch

Bijgerecht - 19 december 2023

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is heerlijk als bijgerecht maar ook in een salade of als basis voor een lekkere vega maaltijd. Combineer met andere groenten en bonen. Bestrooi met geroosterde noten en zaden en geef er bijvoorbeeld lekker gekruide dikke yoghurt bij.

Lees meer
Tussengerecht - 30 november 2023

Prei-risotto met sojaboontjes, salie en geschaafde champignons

De inspireerde me om dit (kerst) tussengerechtje te maken. Hieronder een aantal tips om het feestelijk te maken. Frituur salieblaadjes of topjes in een royale hoeveelheid plantaardige olie. Snijd prei in dunne reepjes en frituur ook in de hete olie, roer regelmatig door en schep op een bord met een stukje keukenpapier. Schaaf super verse champignons met een mandoline boven het gerecht. Ook een smaakvolle toevoeging is een roos van vers geschaafde . En als laatste tip:  zorg ervoor dat de risotto mooi 'soepig' is in een uitgebreid menu.

Lees meer
Hoofdgerecht - 26 september 2023

Kikkererwtencurry met zoete aardappel en spinazie

Een etentje in een indiaas restaurant inspireerde tot het maken van dit vegetarische recept.

Lees meer
Lunch - 24 mei 2023

Labneh met brandnetelvinaigrette

Labneh is een verse kaas gemaakt van uitgelekte yoghurt. Met een beetje zout erdoor heb je een hartige variant. Zonder zout is de verse kaas ook heerlijk om als dessert te serveren met zacht zomerfruit. De hartige versie is een onderdeel van een Libanese Mezze. Een variatie in smaak maak je door geiten of schapenyoghurt te gebruiken. Door de yoghurt een nacht in de koelkast te laten uitlekken krijg je een nog stevigere verse kaas, hier kun je goed balletjes van rollen. Deze kun je bewaren in een pot met verse kruiden en olijfolie. Het is een heerlijke dip met Turks brood bij de borrel of een bijgerecht bij geroosterde groente of vlees. In alle eenvoud kun je de labneh net zoals in Libanon en Syrië op smaak brengen met wat olijfolie, paprikapoeder en grof gesneden dille en munt. Top: In de winter is brandnetel stug en stevig, daarom is aan te raden dan gebruik te maken van bijvoorbeeld rucola, veldsla of munt.

Lees meer
Lunch - 24 april 2023

Witlof currysoep met dille

Deze romige witlofsoep met Thaise curry is in een handomdraai gemaakt. Voor een extra smaakmaker kun je gefrituurde kappertjes toevoegen. Knijp het vocht uit 5 eetlepels kappertjes. Verhit een klein pannetje met een bodempje olie. Voeg de kappertjes toe aan de hete olie en bak ze in enkele minuten goudbruin en krokant. Schep met een klein zeefje de kappertjes op een bord met een stukje keukenpapier. Strooi ze vlak voor het serveren over de soep.

Lees meer
Soep - 15 februari 2023

Bloemkoolsoep met vadouvan kruiden

Op mijn reis door Namibië at ik een eenvoudige, doch smakelijke bloemkoolsoep. De chef was zo vriendelijk het recept met mij te delen.

Lees meer
borrelgerecht - 30 december 2022

Gevulde slaschuitjes

Zin in wat lichte hapjes voordat de oliebollen op tafel komen? Of wellicht in plaats van gefrituurde happen.  Vul slablaadjes met salade naar keuze die snel zelf gemaakt is of gekocht in de winkel. Kan ook als voorgerecht worden geserveerd. 16 – 20 stuks

Lees meer
borrelgerecht - 27 oktober 2022

Pittige sushi met aubergine en champignons

Pittige sushi met gebakken aubergine en kastanjechampignons: ik had niet kunnen bedenken dat het zo verrassend lekker van smaak zou zijn. Door de togarashi, het peperige Japanse specerijenmengsel, over de gebakken aubergine te strooien kreeg de sushi een warme pittige en spannende smaak. Daarnaast heeft de aubergine een hoog 'meaty' gehalte; een mooie vleesopvolger dus. Door de hoogwaardig ambachtelijk gebrouwen Tomasu sojasaus uit Rotterdam was mijn sushi die avond perfect.  

Lees meer
Brunch - 12 juni 2022

Korenaren met hazelnoten, granaatappelmelasse en labneh

Foto: Henk Brandsen Amsterdam Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde. Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker! Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken

Lees meer
Voorgerecht - 1 maart 2022

Bloemkool met ansjovissaus, verse spinazie en paprikapoeder

Bloemkool is sinds jaar en dag de populairste groente van Nederland. Met deze ansjovissaus en spinazie wordt het een spannend, lekker en simpel voorgerecht.

Lees meer
Rijst - 30 oktober 2021

Sushipizza

Een nieuwe kijk op eten. Op zoek naar de laatste trends voor een presentatie kwam ik de sushipizza tegen. Interessant om te zien hoe authentieke gerechten worden gemixt tot een compleet nieuw gerecht. Klassiekers die we al jaren kennen, worden nu omgetoverd tot zoals bijvoorbeeld; naan taco's, sushipizza's en kimchi pasta carbonara. Veel al worden de gerechten vegan gemaakt. Fast food dat jonge mensen aanspreekt: 'personalised food'. Zet alle kommetjes met de toppings op tafel, zo kan iedereen variëren met de ingredienten en zijn eigen nori pizza maken met sushirijst en toppings. P.S.: Google gerust op Instagram voor meer inspiratie tussen de 34.8 K berichten.

Lees meer
Bijgerecht - 11 september 2021

Bietenpickle-salade

Deze bietenpickle-salade maak ik met verse knoflook. Een ogenschijnlijk eenvoudige salade maar de krachtige smaak maakt hem zo bijzonder. In de zomermaanden zijn er verse knoflookbollen. Deze bollen zijn zachter van smaak. Je gaat er niet van ruiken zoals je dat wel hebt bij de gedroogde knoflook. Gedroogde knoflook zijn de gewone bollen knoflook die je het hele jaar door kunt kopen. Nu ze weer in het het seizoen zijn, wil je lekker met deze spierwitte bollen aan de slag gaan. Bijvoorbeeld in deze bietenpickle-salade.

Lees meer