Lunch

Labneh met brandnetelvinaigrette

Lunch

Labneh met brandnetelvinaigrette

Lunch

Labneh met brandnetelvinaigrette

Labneh is een verse kaas gemaakt van uitgelekte yoghurt. Met een beetje zout erdoor heb je een hartige variant. Zonder zout is de verse kaas ook heerlijk om als dessert te serveren met zacht zomerfruit. De hartige versie is een onderdeel van een Libanese Mezze.

Een variatie in smaak maak je door geiten of schapenyoghurt te gebruiken. Door de yoghurt een nacht in de koelkast te laten uitlekken krijg je een nog stevigere verse kaas, hier kun je goed balletjes van rollen. Deze kun je bewaren in een pot met verse kruiden en olijfolie. Het is een heerlijke dip met Turks brood bij de borrel of een bijgerecht bij geroosterde groente of vlees.

In alle eenvoud kun je de labneh net zoals in Libanon en Syrië op smaak brengen met wat olijfolie, paprikapoeder en grof gesneden dille en munt.

Top: In de winter is brandnetel stug en stevig, daarom is aan te raden dan gebruik te maken van bijvoorbeeld rucola, veldsla of munt.

Bereidingswijze

  1. Schep de yoghurt in een kom en roer er 1 theelepel (grijs Keltisch) zeezout door. Spoel een schone passeerdoek of fijne theedoek met koud water goed uit en leg in een bolzeef. Schep de yoghurt op de doek en laat het minimaal 6 uur uitlekken boven een kom.
  2. Rooster intussen tijd de walnoten in een droge koekenpan goudbruin en breek daarna in grove stukjes.
  3. Pluk jonge brandneteltoppen en was in een kom met koud water. Laat goed uitlekken.
  4. Verhit 4 eetlepels olie in een hapjespan en fruit de plakjes knoflook goudbruin aan. Voeg de brandneteltoppen toe en roerbak in enkele minuten gaar. Breng op smaak met zout en rode pepervlokken (pul bibber). Schep op een plank en hak met een mes fijn.
  5. Schep de sjalot en azijn door elkaar. Laat een paar minuten marineren. Klop 4 eetlepels extra vierge olijfolie erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Breng de brandnetels op smaak met de dressing.
  6. Roer de venkeltoppen of dille en resterende 4 eetlepels olijfolie door elkaar.
  7. Schep de labneh op een groot bord, verdeel de brandnetelvinaigrette eroverheen. Schep de venkel/ dille olie erover en bestrooi met walnoten.

Garneer de labneh met extra goody’s die je in de tuin of in de berm vindt. Deze labneh heb ik nog bestrooid met losgemaakte bieslookbloemen, gele raapzaad bloemen en paarse hondsdraf.

Labneh met brandnetelvinaigrette

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer