De sojaboontjes uit Emmeloord inspireerde me om dit (kerst) tussengerechtje te maken. Hieronder een aantal tips om het feestelijk te maken.
Frituur salieblaadjes of topjes in een royale hoeveelheid plantaardige olie. Snijd prei in dunne reepjes en frituur ook in de hete olie, roer regelmatig door en schep op een bord met een stukje keukenpapier. Schaaf super verse champignons met een mandoline boven het gerecht. Ook een smaakvolle toevoeging is een roos van vers geschaafde Tete de Moine kaas. En als laatste tip: zorg ervoor dat de risotto mooi ‘soepig’ is in een uitgebreid menu.
Bereidingswijze
- Breng de bouillon aan de kook.
- Verhit de olie in een pan met een dikke bodem.
- Fruit de ui, bleekselderij en knoflook aan zonder te kleuren 10 minuten aan.
- Voeg de risottorijst toe en bak even mee. Blus de pan af met de witte wijn en kook in tot het vocht verdampt is. Voeg beetje bij beetje de kokende bouillon toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg na 5 minuten de prei, tijm en sojaboontjes toe. Blijf bouillon toevoegen tot de risotto na circa 20 minuten roeren gaar is.
- Check of de rijst gaar is: doe dit door 1 korrel rijst tussen je duim en wijsvinger plat te wrijven. Als er drie kleine witte puntjes te zien zijn dan is de rijst perfect. Draai de warmtebron uit, voeg de boter en geraspte kaas naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten.
- Frituur in de tussentijd de salieblaadjes en prei-julienne goudbruin en krokant.
- Verdeel de risotto over de diepe borden, verdeel de salieblaadjes er omheen en garneer met een toef gefrituurde prei. Maal extra verse peper boven de risotto. Schaaf de champignons erboven en serveer direct.
Je kunt er met 6-8 personen van eten als tussengerecht. Op een doordeweekse dag eet je van dit recept met zijn vieren, serveer er een lekkere groene salade bij.