Recepten

Ontbijt – 16 november 2022

Warme havermout met appel en wortel

Niet alleen een gezond en lekker ontbijt met je gezin, maar ook als je alleen of met z’n tweeën bent. Je kunt deze ‘havermoutschotel’ vijf dagen in de koelkast bewaren. Schep ’s morgens  een, twee of drie porties in  kleine kommen en warm  de havermout met een scheutje melk in de oven of magnetron op. Je kunt in plaats van 1 soort havermout ook een mengsel nemen van minder grove havervlokken (160 gram) en grove vlokken (40 gram).

Lees meer
Vegetarisch – 3 november 2022

Pizzoccheri – Winterse boekweitpasta met groene kool en zoete aardappel

Vorige week zat ik heerlijk te bladeren in mijn kookboeken om inspiratie op te doen voor mijn recept voor deze week. In ons eigen kookboek LEKKER Havermout! Quinoa! en meer… , dat Nelleke en ik nu al weer 8 jaar geleden schreven, viel mijn oog op het recept voor Pizzoccheri! Een hartverwarmend eenpansgerecht dat je eigenlijk alleen nog tegenkomt in de grensstreek van Noord-Italië en Zwitserland. Je maakt Pizzoccheri van boekweitpasta, winterse groenten die voorhanden zijn, aardappel, boekweitpasta en Italiaanse kaas. Heerlijk voor als het echt kouder gaat worden. Kortom,  echt een recept om je eigen draai aan te geven.

Lees meer
Rijst – 27 oktober 2022

Pittige sushi met aubergine en champignons

Pittige sushi met gebakken aubergine en kastanjechampignons: ik had niet kunnen bedenken dat het zo verrassend lekker van smaak zou zijn. Door de togarashi, het peperige Japanse specerijenmengsel, over de gebakken aubergine te strooien kreeg de sushi een warme pittige en spannende smaak. Daarnaast heeft de aubergine een hoog ‘meaty’ gehalte; een mooie vleesopvolger dus. Door de hoogwaardig ambachtelijk gebrouwen Tomasu sojasaus uit Rotterdam was mijn sushi die avond perfect.  

Lees meer
19 oktober 2022

Gegrilde shiitake als voorgerecht

Ideaal voor op de borrelplank, maar als voorgerecht bij een uitgebreide kerstmaaltijd past dit gerecht bijna overal bij. Het is eenvoudig, maar o zo lekker.  Nelleke at deze shiitakes in de sustainable brewery in het ‘no waste’ dorp Kamikatsu in Japan.

Lees meer
Gebak – 11 oktober 2022

Koffiefriandises met noten en zoute karamel

Met deze koffiefinanciers met noten en zoute karamel serveer je schattige kleine Franse cakejes voor bij de koffie of dessert. De noten heb ik geraapt in de Lelystadse bossen en het resultaat: 20 verrukkelijke ieniemienie gebakjes! Financiers zijn rechthoekig van vorm en danken hun naam aan de kleine goudstaven waarnaar ze vernoemd zijn. Ik gebruik een speciale financiervorm van silicone. Daar kun je ze heel eenvoudig uitwippen. Maar heb je die niet gebruik dan een mini muffinvorm.   Voor 20 stuks Bereidingstijd: ± 30 minuten Oventijd: ± 10 minuten

Lees meer
Broodmaaltijd – 7 oktober 2022

Homemade vijgenjam & sleedoornjam

Verse vijgen en ook van sleedoornbessen zo van de boom zijn een bron van inspiratie. Heerlijk in homemade jam voor een goed begin van de dag.

Lees meer
Dessert – 7 oktober 2022

Vijgen op wijnsiroop

Met een boom vol rijpe vijgen is het heerlijk om te experimenteren, Dit recept van vijgen op wijnsiroop is het proberen waard! Leuk ook om cadeau te geven!

Lees meer
gastauteur – 30 augustus 2022

Lamsnek op cederhout van de barbecue

Deze zomer weet van geen wijken. Met dit overheerlijk barbecuegerecht van van , waarbij zij lamsnek eerst in een kruidig mengsel laat marineren en daarna op de cederhouten barbecueplank nog eens bestrijkt met een verfijnd glazuur en in een gesloten barbecue laat garen. Dat wordt zomers genieten!

Lees meer
16 augustus 2022

Doe de mossel op z’n Grieks met Ouzo en Feta

Doe de mossel! Zo luidt de nieuwe mosselcampagne om meer mensen aan te sporen mosselen te eten. En terecht want mosselen zijn niet alleen lekker, maar ook heel duurzaam en gezond. Mosselen lenen zich prima voor gebruik in een pasta of curry, en natuurlijk als snelle bereiding in de (mossel)pan. Met de Doe de Mosselcampagne willen de Zeeuwse mosselkwekers de zichtbaarheid van hun product verbeteren en inspelen op de behoeftes van consumenten aan gemak, variatie en producten van een duurzame herkomst. Als het over mosselen gaat kunnen we nog veel van de Belgen leren. Recent kwam Jelle Beeckman, beter bekend als Belgische food influencer: The messy chef, met een heerlijke mosselrecept. Sindsdien heb ik dit recept al vaker gemaakt en al mijn gasten zijn er gek op. Ik deel het daarom graag met jullie: Doe de mossel op z’n Grieks met Ouzo en Feta

Lees meer
Voorgerecht – 10 augustus 2022

Haringhapje

Aan zo’n malse zilte haring hoef je natuurlijk niets te doen. Weghappen, genieten en klaar. Soms heb ik zin om hem een hoofdrol te geven en er een mooi gerechtje van te maken.  

Lees meer
Salade – 7 augustus 2022

Salade met radijs en gebakken citroen

Dit gerecht van sla, kruiden en radijsjes is, met wat knapperig stokbrood, niet alleen een verrassend lunchgerecht, maar ook een mooi begin van de avondmaaltijd. De dressing is aan de ruime kant, maar je kunt hem zeker 2 dagen bewaren. En dat is weer perfect voor de volgende dag over die tomaten die je vast nog wel in huis hebt. Door het blancheren van de citroenschijfjes haal je wat bitterheid weg, niet vergeten dus. O ja, gooi de blaadjes van het bosje radijs niet weg, maar maak er pesto van. Nelleke van Lindonk

Lees meer
Lunch – 31 juli 2022

Zomers torentje van Marmande tomaten

Op de markt in Bergerac zijn juli en augustus zijn duidelijk dé maanden voor verse tomaten. Alle groentekramen kleuren er fleurig rood, oranje en geel door de hoge bergen  tomaten in allerlei soorten en maten. Ik verheug me altijd op de sappige Marmande tomaten die je er echt alleen in deze maanden kunt kopen. Dit zijn grote, platte vleestomaten met diepe ribbels bij de steelaanzet. Het vruchtvlees is stevig en tegelijk ook heel sappig en fris aromatisch van smaak. Heel geschikt om te vullen of in dikke plakken op de barbecue te leggen. Marmande tomaten doen het natuurlijk ook goed in frisse salades en pastagerechten. Laat ze na aankoop vooral nog een tot twee dagen liggen, zodat ze meegeven als je er licht in knijpt. Dan zijn ze het lekkerst. De Marmande tomaat dankt zijn naam aan aan de rivier de Garonne in het departement Lot-et-Garonne. Hier wordt deze tomaat al sinds eind van de negentiende eeuw geteeld, toen de wijnbouw er na een druifluisepidimie instortte. Tot mijn verbazing maar een uurtje rijden vanaf Bergerac. Dus volgend jaar haal ik mijn Marmande tomaten in Marmande zelf, misschien wel tijdens het jaarlijkse tomatenfestival in juli. Klik hier voor

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer