Asperges met zeebaars en bruine boter
Nog heel even kunnen we van witte asperges genieten, tot 24 juni, de dag van sint Jan worden ze gestoken, daarna laat men de planten met rust zodat ze weer kunnen opladen voor het volgend jaar. Wij eten asperges met vis graag met bruine boter (beurre noisette) met de smaak en geur van hazelnoten. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten
Lees meerSlawrap met bonen en maïs
Deze lekkere knapperige slawraps met bonen en maïs kun je makkelijk een paar uur van te voren bereiden en zijn zo gemaakt. Deze groentewraps smaken ook heerlijk bij de barbecue of neem ze mee voor bij een picknick. Hoofdgerecht voor 2 personen of lunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: 20 minuten
Lees meerRadijssoep met radijsblaadjes
Radijsjes worden in het voorjaar en zomer meestal met het loof eraan verkocht. Meestal wordt dit weggegooid en dat is eigenlijk zonde want ook dit smakelijke groen kun je gebruiken. Maak deze radijssoep maar eens of gebruik de pittige blaadjes in een salade of pasta. Vegetarisch voor- of lunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: 30 minuten
Lees meerBloemkoolpizza met paprika en schapenkaas
Met deze bloemkoolpizza met paprika en schapenkaas laat je de kinderen ongemerkt lekker veel groenten eten zonder dat ze er erg in hebben. Bovendien is de bodem veel minder zwaar als een deegbodem. De Hongaarse paprikaworst en de schapenkaas geven een lekkere pittige smaak en met een lekkere salade als de knapperige spitskool met amandelen zet je een lekkere maaltijd voor twee personen op tafel. Voor 1 pizza Bereidingstijd: 20 minuten Oventijd: 30 minuten
Lees meerZilvervliesrijstsalade met groente en zalm
Ik mocht de AZUME keramische rijstkoker uitproberen en ben zo enthousiast over de smaak en de structuur van de zilvervliesrijst bereid in de AZUME dat ik er een heb besteld. Ik moet helaas nog even wachten, de kickstarter crowdfunding actie loopt nog slechts 3 dagen dagen. De biologische zilvervliesrijst die ik heb gebruikt voor dit recept moet normaal gesproken 45 minuten koken. In de AZUME wordt dat gereduceerd naar slechts 8 minuten. Dat spaart gas en is goed voor het milieu. Wil je meer weten over deze prachtige en handige keramische kookpot ga dan naar http://azume.kitchen/kickstarter/. Lunchgerecht voor 2 personen Weektijd: 30 minuten Bereidingstijd: 20 minuten
Lees meerVarkenskarbonade met salie Salsa Verde
De kruiden in mijn tuin doen het waanzinnig en als ik iets lekker vind, is het wel salie. Ik moet toegeven, ook omdat ik er weinig aan hoeft te doen. Na de winter gaat de struik vanzelf weer in bloei. Alleen al het erlangs lopen en even met je vingers de salie aanraken, maakt me blij. Deze salsa verde is genoeg voor 4 personen, maar ik verdubbel de hoeveelheid altijd, zodat ik nog wat in de ijskast heb voor de volgende dag. Door de pasta en dan een tomatensalade erbij, is ook een feest.
Lees meerAardappelen in tijm-zoutkorst
Aardappels – Aardappels in zout korst maken is gewoon leuk om te doen op een zondagmiddag. De schil heb je nodig ter bescherming van de aardappels. Zo blijft de heerlijke smaak van de aardappel bewaart. Heerlijk met een zure kruidenroom of crème fraiche met mosterd. Eet er lekkere gegrilde worstjes en een salade bij.
Lees meerKnapperige spitskoolsalade met amandelen
Spitskool – Bij ligt er vaak een halve spitskool in de koelkast. Die verwerk ik of in gebakken wokgroente of als salade. Altijd heerlijk met uitgebakken spekjes of mosterddressing. Deze keer met kruidendressing en geroosterde amandelen.
Lees meerCalifornische komkommerspaghetti met mango
Snijd de komkommer voor deze salade met een spiraal groente snijder. Echt een leuk klusje voor je kinderen om ze mee te laten helpen in de keuken.
Lees meerFrozen Yoghurt
Soms nemen zelfbedachte recepten een loopje met je. Zo was ik een tijdje geleden bezig met een recept voor gezond yoghurtijs. Dat was zo lekker en zo simpel, dat ik het steeds opnieuw maakte. Met telkens een nieuwe variatie en ook telkens iets verfijnder. En misschien ook iets minder gezond… maar wel om je vingers bij af te likken. Je hebt het zo gemaakt. Tenminste als je er aan denkt een paar uur van te voren het fruit in te vriezen. Plakjes banaan – die net als in suikervrij gebak – zorgen voor een lekker zoete smaak en een mooi romige structuur en vers rood fruit. Of blokjes verse mango of ananas. Misschien kun je ook wel blokjes peer of appel gebruiken. Het is gewoon een echt basisrecept voor Frozen Yoghurt, waar je zelf naar hartenlust op kunt variëren. Als je net zo verslingerd raakt aan dit ‘gezonde’ ijsje als ik, is het misschien verstandig dat je zorgt voor een ruime hoeveelheid ingevroren blokjes fruit in de diepvries. Dat kan trouwens ook kant-en-klaar bevroren fruit zijn. Dan hoef je je nooit meer druk te maken over een toetje of zomaar een ijsje tussendoor. Je mikt gewoon alle ingrediënten in de keukenmachine, laat die even draaien en klaar is kees! Nog even een paar tips: Neem voor lekker romig ijs altijd Griekse yoghurt met een vetgehalte van 10%. Wrijf als je niet van pitjes houdt frambozen en bramen eerst door een zeef en vries de pulp in een diepvriesdoos in. En… voeg voor een feestelijk accent een flinke lepel bijpassende likeur toe. Of maak het ijs wat frisser en voeg een eetlepel citroensap toe of wat verse munt. Kortom, maak er zelf een lekker ijsje van!
Lees meerArtisjok met dipsausje
Van de artisjokplant, een distelsoort, wordt niet de stengel gegeten, maar de bloemknop. In ons gezin hebben we een artisjoktest voor vriendjes en vriendinnen. Hoe reageren die? Je kunt de artisjokken met een of meer dipsauzen serveren.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer