Recepten

Hoofdgerecht – 1 juli 2016

Cruditée met artisjokken en walnoten-mosterdvinaigrette

Cruditée wordt in Frankrijk vaak als voorgerecht geserveerd. Soms als aangemaakte salade van fijngeraspte groenten of in grovere stukken met een lekker vinaigrette als dip met een gekookt eitje erbij. Ik vind het altijd een heerlijk begin van de maaltijd, maar mag het, zomers, ook graag als hoofgerecht eten. Lekker stokbrood en glaasje koele witte wijn erbij en knabbelen maar… Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten + artisjok koken ca. 40 minuten

Lees meer
Nagerecht – 27 juni 2016

Huisgemaakte appeltaart met citroenroom

De geur van huisgemaakte appeltaart doet een huis verkopen. Appeltaart maken is een dankbaar en leuk klusje voor de zaterdagmiddag. Je kunt het deeg ook goed de dag ervoor maken. Appeltaart is dagen lekker, het deeg veranderd van knapperig naar wat zachter. Voor allebei valt iets te zeggen. Klop van 250 ml koude slagroom, 2 eetlepels fijne kristalsuiker en de rasp van 1 biologische citroensschil een lobbige slagroom serveer deze voor de liefhebbers bij een punt appeltaart.

Lees meer
Smoothies – 23 juni 2016

Frisse tofu-fruitsmoothies

Deze tofusmoothies zijn een heerlijk gezond ontbijtalternatief. Ieder receptje is een royale eenpersoonsportie. Serveer je ze in het weekend: maak dan alle drie de smoothies en serveer ze in kleine glaasjes. Kun je heerlijk proeven.

Lees meer
Hoofdgerecht – 23 juni 2016

Noedels met biefstuk, boontjes en sugarsnaps

Een simpel receptje voor doordeweeks. Wil je het liever vegetarisch, dan vervang je de biefstuk door twee in plakken gesneden portobello champignons. Je moet de plakjes paddestoel wel iets langer bakken.

Lees meer
Hoofdgerecht – 23 juni 2016

Saffraan gemarineerde zalm en venkelsalade

Dit recept van mijn vriendin Ulrika Gustafsson is voor mij het ultieme zomergerecht. Iedere zomer verwen ik er mijn gasten en natuurlijk mijzelf mee. Het enige dat moeilijk is, is op tijd beginnen. De zalm heeft 48 uur nodig om te marineren, dus daar moet ik op tijd mee beginnen.

Lees meer
Hoofdgerecht – 23 juni 2016

Pasta met tuinkruiden-amandel pesto en sperziebonen

Voor deze pesto verzamel ik de kruiden waarvan ik eigenlijk iets teveel heb in mijn kruidentuin. Nu zijn de boontjes nog maar kleine bloemetjes, maar als ze straks volgroeid zijn, maak ik dit of een vergelijkbaar gerecht met de boontjes uit mijn eigen tuin.

Lees meer
Hoofdgerecht – 23 juni 2016

Kip gemarineerd in yoghurtdressing met watermeloensalade

Een heel licht zomers gerecht, dat je bij mooi weer op de barbecue bereid en met een (beetje!) regen binnen. De salade is overigens ook heerlijk bij andere barbecuegerechten.

Lees meer
Voorgerecht – 23 juni 2016

Gevulde courgettes met lamsgehakt en feta uit de oven

Van alle groenten in mijn moestuin is de courgette misschien wel de meest dankbare. Van begin juli tot eind september kan ik ervan oogsten. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk verschillende gerechten uit. Dit is een klassieker.

Lees meer
Bijgerecht – 20 juni 2016

Kangkung met oestersaus

Met enkele kookvriendinnen gingen we Japans koken en kochten daarvoor de ingrediënten in een Aziatische winkel. We dachten Japanse look gekocht te hebben maar het was Kangkung. Gelukkig kun je tegenwoordig alles snel opzoeken met afbeelding en al. Het bleek waterspinazie te zijn of waterwinde, een plant met lange dunne stengels en bladeren die groeit in een vochtige omgeving. Een Chinese variatie heet Ong choy. Even kijken wat ik zoal in huis heb en koken maar.

Lees meer
Hoofdgerecht – 17 juni 2016

Roerbak groene groenten met biefstuk

In het late voorjaar kan ik meestal de eerste peulen en bonen uit mijn moestuin oogsten. Vers geoogste peulvruchten smaken zoveel lekkerder dan groenten die helemaal uit Marokko of Afrika komen. Op lokale en boeren markten kun je nu ook peulen en bonen van de koude grond kopen. Ik zeg doen! Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 17 juni 2016

Linzen met paprikaworst en geitenkaas

De peperige smaak van groene linzen doet het goed in salades, stoofgerechten en natuurlijk soepen. Maar ook linzen met gebakken uien en champignons als bijgerecht smaken verrukkelijk. Ik verwerk ze regelmatig in diverse gerechten. Dit gerecht van linzen met paprikaworst en verse geitenkaas serveer ik lauwwarm maar je kunt het ook goed koud eten. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 17 juni 2016

Carnitas con salsa

In Mexico at ik zo’n 20 jaar geleden deze carnitas, de allerlekkerste karbonade ooit. Doordat het vlees eerst gaar gekookt wordt in water met sinaasappelrasp en sap en de bouillon die je daarvan krijgt weer wordt ingekookt totdat de karbonades krokant gebakken worden in eigen vet krijg je een heel smaakvol stukje vlees. Dit eenvoudige recept wil ik, ondanks de lange bereidingstijd, toch graag met jullie delen. Bovendien kun je tijdens het koken van het vlees rustig allerlei andere klusjes doen, de pan doet het meeste werk. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 1 uur + 30 minuten

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer