Deze veelzijdige couscoussalade is perfect als smaakvol voorgerecht of lichte lunch. Voeg gegrilde coquilles, gamba’s, of paddenstoelen toe voor extra smaakbeleving. Voor een stevig hoofdgerecht combineer je deze couscoussalade met gegrilde kip, vis of een vegetarisch alternatief van de BBQ of grill. Voor een lichtere maaltijd, zoals lunch of voorgerecht, kun je het recept eenvoudig halveren.
Bereidingswijze
- Doe de couscous in een brede schaal. Voeg wat zout en zoveel kokend water toe dat het water ca. 1½ cm boven de couscous staat. Dek af met een bord of deksel en laat 10 minuten staan. Roer het los.
- Snijd ondertussen de tomaat en de uitjes in heel kleine stukjes. Haal het fijne groen en de stelen van de venkel. (gebruik de stelen voor een soepje en bewaar het groen voor de afwerking van de salade). Schaaf of snijd de venkel zo fijn als je kan (handig als je een keukenmachine of mandoline hebt om dit te doen). Bestrooi de tomaat en venkel met een halve theelepel zout.
- Rasp de schil van de sinaasappel en citroenen boven een schaal. Pers de sinaasappel en citroenen erboven uit. Leg de venkel voor zeker 10 minuten in het sap, maar laat het als je tijd hebt tenminste een half uur, maar liever een uurtje of langer trekken. Laat de kikkererwten uitlekken.
- Houd ¼ van de kruiden apart en hak de rest grof. Schep de gehakte kruiden, de tomaat en lente-ui door de losgeroerde maar nog een beetje warme couscous.
- Laat de venkel boven de schaal met sap een beetje uitdruipen. Schep de venkel door de couscous. Roer -voor de dressing- de rozen Harissa en 6 el olijfolie door het sap in de schaal. Voeg eerst ca. ¾ van de dressing aan de couscous toe.
- Mengen, proeven en als het nodig is meer dressing en eventueel ook nog extra olie, peper en zout toevoegen. Pluk en scheur de achtergehouden kruiden met het fijne venkelgroen boven de salade.
Tip: Het is lekker om gekookte kikkererwten aan de salade toe te voegen. Hoe je kikkerwten zelf kan koken lees je in het recept voor humus van Annelene: https://uitdekeukenvan8.nl/recept/hummus/ Je kunt de gekookte erwten trouwens heel makkelijk invriezen en zelfs wel een paar maanden bewaren.