Couscoussalade met venkel & rozen harissa-citrusdressing

Couscoussalade met venkel & rozen harissa-citrusdressing

Deze couscoussalade is op zichzelf als voorgerecht of lunch al heel erg lekker. Maar je kunt er ook nog een paar gegrilde coquilles, gamba’s of paddenstoelen bij geven. Voor een hoofdgerecht is deze couscoussalade lekker met kip, vis of een vegavariant van de BBQ of grill. Maak voor een lunch of voorgerecht een half recept.

Bereidingswijze

  1. Doe de couscous in een brede schaal. Voeg wat zout en zoveel kokend water toe dat het water ca. 1½ cm boven de couscous staat. Dek af met een bord of deksel en laat 10 minuten staan. Roer het los.
  2. Snijd ondertussen de tomaat en de uitjes in heel kleine stukjes. Haal het fijne groen en de stelen van de venkel. (gebruik de stelen voor een soepje en bewaar het groen voor de afwerking van de salade). Schaaf of snijd de venkel zo fijn als je kan (handig als je een keukenmachine of mandoline hebt om dit te doen). Bestrooi de tomaat en venkel met een halve theelepel zout.
  3. Rasp de schil van de sinaasappel en citroenen boven een schaal. Pers de sinaasappel en citroenen erboven uit. Leg de venkel voor zeker 10 minuten in het sap, maar laat het als je tijd hebt tenminste een half uur, maar liever een uurtje of langer trekken. Laat de kikkererwten uitlekken.
  4. Houd ¼ van de kruiden apart en hak de rest grof. Schep de gehakte kruiden, de tomaat en lente-ui door de losgeroerde maar nog een beetje warme couscous.
  5. Laat de venkel boven de schaal met sap een beetje uitdruipen. Schep de venkel door de couscous. Roer -voor de dressing- de rozen Harissa en 6 el olijfolie door het sap in de schaal. Voeg eerst ca. ¾ van de dressing aan de couscous toe.
  6. Mengen, proeven en als het nodig is meer dressing en eventueel ook nog extra olie, peper en zout toevoegen. Pluk en scheur de achtergehouden kruiden met het fijne venkelgroen boven de salade.

Tip: Het is lekker om gekookte kikkererwten aan de salade toe te voegen. Hoe je kikkerwten zelf kan koken lees je in het recept voor humus van Annelene: https://uitdekeukenvan8.nl/recept/hummus/ Je kunt de gekookte erwten trouwens heel makkelijk invriezen en zelfs wel een paar maanden bewaren.

Couscoussalade met venkel & rozen harissa-citrusdressing

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer