Japanse okonomiyaki met paarse spitskool en bonito
Okonomiyaki is een soort hartige (panne)koek met fijngesneden kool en allerlei lekkers: van garnalen en geschaafde bonito tot kaas. Het heeft wel wat weg van een Spaanse tortilla, maar dan op z’n Japans. Okonomiyaki komt oorspronkelijk uit de omgeving van Osaka en Heroshima. Maar voor Japanners in het hele land is Okonomiyaki een soort “soul” food geworden. Het is razend populair en elk gezin heeft wel zijn eigen speciale lievelingsrecept. De koeken worden gemaakt met een dik soort pannenkoekbeslag. Hiervoor gebruiken ze in plaatst van melk, dashi* (visbouillon van zeewier en gerookte bonito). Bij mijn Japanse familie mengen ze het beslag met ragfijn gesneden kool (dat is altijd de basis), geraspte rettich (daikon), lente-ui en ook wel andere groenten. Ze gaan er meestal rauw door. Maar als ze toevallig gekookte restjes groente hebben, gebruiken ze die ook. Nagaimo, een yam-soort die er eigenlijk in hoort, kunnen ze niet altijd krijgen. Daar maken ze zich helemaal niet druk om want zonder is het ook lekker. Wat ze wel toevoegen (zeker als ze garnalen of inktvis gebruiken) is citroenrasp en -sap of nog liever, geraspte schil en sap van een yuzu** als die er is. Verder worden er naar smaak kleine stukjes vlees (meestal varken), (Chinese) worst, kip, garnalen, inktvis en/of kaas toegevoegd. Als de Okonomiyaki klaar is gaan er steevast lente-uiringetjes, fruity sauce en mayonaise over. En… als het even kan ook katsuobushi bonito flakes***. Okonomiyaki is heel makkelijk en snel te maken. Deze keer heb ik paarse (rode) spitskool gebruikt. Lekker en het ziet er zo leuk uit. Hoofdgerecht voor 3-4 personen voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meerGefermenteerde zuurkool uit El Salvador
In Centraal Amerika maken ze een hele lekkere variant op onze zuurkool, Curtido of Cortido. Er gaan namelijk nog extra groentes in zoals wortel en rode ui. En als extra smaakmakers oregano, rode peper, koriander en limoen. Je kunt de knapperige salade ook al direct eten. Of je laat het in 24 uur licht fermenteren op kamertemperatuur. Zet het daarna in de koelkast om te bewaren.
Lees meerStamppot met pastinaak en cavolo nero
Voor vandaag staat er een stamppot met pastinaak en cavolo nero met een Mediterraan tintje op het menu. Cavolo nero of palmkool is een koolsoort die lijkt op boerenkool en het ook prima doet in de moestuin. De lange smalle donkergroene bladeren kun je aan het eind van de zomer met nerf en al in repen snijden en verwerken in pasta, frittata’s, roerbakgerecht of soep. In de winter is de nerf niet zo zacht meer en snijd je hem eruit. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten
Lees meerHongaarse goulash
Een ideale dag voor het maken van een grote pan stoofvlees. Nu heb ik tijd om dat lekker uren lang te laten sudderen, tot het in draadjes uiteen valt. Ik maak zo’n stoofpot altijd voor twee of drie keer tegelijk en vries het gerecht dan in porties in. Of smul er gewoon de volgende dag nog een keertje van. Deze goulash is een heerlijk gerecht om ook oudejaarsavond mee te beginnen. Bereidingstijd: 3-4 uur
Lees meerSoba met broccoli en cashewnotensaus
Een eenvoudig, lekker recept dat je snel kunt omzetten naar glutenvrij. Clara en ik schreven dit recept een paar jaar geleden voor ons kookboek. Wil je het gerecht minder scherp maken, maak het dan zonder de peper en rooster de roosjes met wat kruiden. Dit recept is voor 3 tot 4 personen
Lees meerKleurige koolspiralen
Van witte en rode koolbladeren met ook rode boerenkoolbladeren ertussen kun je mooie spiralen maken en deze omtoveren tot lekkere hapjes. Hier de link voor de
Lees meerPompoenpittencrackers
Deze heerlijke knapperige crackers van fijngemalen pompoenpitten en amandelen met havermout en volkorenmeel maak je snel en makkelijk zelf. Ze zijn een lekkere ondergrond voor de hapjes met koolspiralen. En doen het ook goed op een uitgebreide borrelplank.
Lees meerKabeljauw en papillote met dille en citroen
Deze kabeljauw en papillote is heel eenvoudig te maken en smaakt heerlijk. Met ‘en papillote’ wordt een bereidingswijze in een stuk vetvrij papier bedoeld. Het gerecht wordt ook opgediend als pakketje in het papier dat als het net uit de oven komt vaak bol staat van de stoom. Aan dit kabeljauwgerecht heb ik voor extra smaak een klein klontje boter toegevoegd. Voor een slank stukje vis laat je dit gewoon achterwege. Je kunt ook eerst wat fijngesneden groenten als wortel, bleekselderij en/of ui over het papier verdelen en daar de vis bovenop leggen. Maar ook blokjes biet of ringetjes bosui en platte peterselie smaken er prima bij. Bereidingstijd: ± 10 minuten Oventijd: ± 10 minuten Hoofdgerecht voor 2 personen
Lees meerBloedworst en appel-tijmcompote met kaneel
“Van Kop tot staart alles wordt gebruikt.” Dat staat op de website van de Lindenhoff in Baambrugge. Ze blijven met hun productiemethoden dicht bij de natuur, “waarbij het welzijn van mens, dier en aarde centraal staat. Wat vlees betreft gaat het dan om authentieke vleesrassen. Dieren die rustig opgroeien binnen een zorgvuldig programma, waarbij goed is nagedacht over hun leefomstandigheden en groeiprocessen; over welke voeding ze krijgen; over antibiotica-vrij werken. Vlees dat op de juiste manier gerijpt wordt, door ambachtelijke slagers verwerkt wordt, en uiteraard vrij blijft van additieven.” Een hele fijne plek om ouderwets lekkere bloedworst te kopen! Dat is precies wat ik heb gedaan voor het recept van vandaag met appel-tijmcompote met kaneel van biologische appeltjes. Rode kool erbij en puree van pastinaak (groenten en fruit hebben ze ook bij de Lindenhoff), zo lekker samen…. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meerBlini met zalm en rodekoolsalade
Deze blini met rodekoolsalade doen het goed als feestelijke lunch en in een wat kleiner formaat als hapje bij de borrel. Heel fijn gesneden is rode kool heerlijk als salade, de venkelzaadjes en pompoenpitolie geven de salade wat extra pit. Laat de rodekoolsalade minimaal 1 uur intrekken, daardoor wordt de stevige structuur van de rodekool wat zachter en komt de verfijnde smaak beter tot uiting. De blini kun je ook al van tevoren bakken. Boekweitmeel geeft ze de karakteristieke blinismaak, maar volkorenmeel is een goed alternatief.
Lees meerRussische zuurkoolsoep met paddenstoelen
Als het buiten vriest dat het kraakt, zoals deze hele week al, maak ik geen erwtensoep maar deze overheerlijke Russische zuurkoolsoep. Daarvan wordt je weer heerlijk warm van binnen. In de loop der jaren heb ik het recept wat naar mijn hand gezet, maar het oorspronkelijke recept voor deze verwarmende zuurkoolsoep komt uit het kookboek PRIJATNOGO APPETIA! Smakelijke recepten met citaten uit de Russische literatuur. Een interessant kookkookboek vol interessante informatie over Russische literatuur, bekende Russische schrijvers en hun lievelingsrecepten. Een heerlijk boek om te lezen en om uit te koken. Ik heb het al jaren in mijn kast staan en weet niet of het nog te koop is, maar als je van Russische literatuur en van lekker eten houdt, is dit boek zeker de moeite waard. Waarschijnlijk is het tweedehands nog wel te koop.
Lees meerGepofte knolselderij met boerenkool & sorghum
Uitgebreid koken helpt tegen corona-somberen in deze ellenlange winter-lockdown. Ik sta dan ook regelmatig uren achter elkaar in de keuken lekkere dingen uit te vinden. Liefs vegan met vooral groenten, want ook daar kun je heel feestelijk mee voor de dag komen. Dit vegan gerecht is gebaseerd op de gepofte knolselderij waar ik al eerder over schreef. Het bewijs dat je ook met heel alledaagse ingrediënten origineel en feestelijk voor de dag kunt komen.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer