Bloedworst en appel-tijmcompote met kaneel
“Van Kop tot staart alles wordt gebruikt.” Dat staat op de website van de Lindenhoff in Baambrugge. Ze blijven met hun productiemethoden dicht bij de natuur, “waarbij het welzijn van mens, dier en aarde centraal staat. Wat vlees betreft gaat het dan om authentieke vleesrassen. Dieren die rustig opgroeien binnen een zorgvuldig programma, waarbij goed is nagedacht over hun leefomstandigheden en groeiprocessen; over welke voeding ze krijgen; over antibiotica-vrij werken. Vlees dat op de juiste manier gerijpt wordt, door ambachtelijke slagers verwerkt wordt, en uiteraard vrij blijft van additieven.” Een hele fijne plek om ouderwets lekkere bloedworst te kopen! Dat is precies wat ik heb gedaan voor het recept van vandaag met appel-tijmcompote met kaneel van biologische appeltjes. Rode kool erbij en puree van pastinaak (groenten en fruit hebben ze ook bij de Lindenhoff), zo lekker samen…. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meerBlini met zalm en rodekoolsalade
Deze blini met rodekoolsalade doen het goed als feestelijke lunch en in een wat kleiner formaat als hapje bij de borrel. Heel fijn gesneden is rode kool heerlijk als salade, de venkelzaadjes en pompoenpitolie geven de salade wat extra pit. Laat de rodekoolsalade minimaal 1 uur intrekken, daardoor wordt de stevige structuur van de rodekool wat zachter en komt de verfijnde smaak beter tot uiting. De blini kun je ook al van tevoren bakken. Boekweitmeel geeft ze de karakteristieke blinismaak, maar volkorenmeel is een goed alternatief.
Lees meerRussische zuurkoolsoep met paddenstoelen
Als het buiten vriest dat het kraakt, zoals deze hele week al, maak ik geen erwtensoep maar deze overheerlijke Russische zuurkoolsoep. Daarvan wordt je weer heerlijk warm van binnen. In de loop der jaren heb ik het recept wat naar mijn hand gezet, maar het oorspronkelijke recept voor deze verwarmende zuurkoolsoep komt uit het kookboek PRIJATNOGO APPETIA! Smakelijke recepten met citaten uit de Russische literatuur. Een interessant kookkookboek vol interessante informatie over Russische literatuur, bekende Russische schrijvers en hun lievelingsrecepten. Een heerlijk boek om te lezen en om uit te koken. Ik heb het al jaren in mijn kast staan en weet niet of het nog te koop is, maar als je van Russische literatuur en van lekker eten houdt, is dit boek zeker de moeite waard. Waarschijnlijk is het tweedehands nog wel te koop.
Lees meerGepofte knolselderij met boerenkool & sorghum
Uitgebreid koken helpt tegen corona-somberen in deze ellenlange winter-lockdown. Ik sta dan ook regelmatig uren achter elkaar in de keuken lekkere dingen uit te vinden. Liefs vegan met vooral groenten, want ook daar kun je heel feestelijk mee voor de dag komen. Dit vegan gerecht is gebaseerd op de gepofte knolselderij waar ik al eerder over schreef. Het bewijs dat je ook met heel alledaagse ingrediënten origineel en feestelijk voor de dag kunt komen.
Lees meerStoofvlees
Thuis werken, terwijl het stoofvlees zachtjes pruttelt en het steeds lekkerder gaat ruiken, dat maakt het werken aangenamer. Van dit gerecht kun je in dezelfde tijd grotere hoeveelheden bereiden waarvan je daarna een deel invriest. Bak het vlees dan in porties in een ruime braadpan bruin. Als je al het (koude) vlees tegelijk in de pan doet daalt de temperatuur van het vet en wordt het vlees niet bruin. Laat het vlees stoven met uien en smaakmakers of voeg groenten toe zoals bijvoorbeeld wortel en bleekselderij. Een deel van de bouillon kan vervangen worden door een glaasje wijn of scheutje bier. Lekker met stamppot naar keuze of aardappel-knolselderijpuree .
Lees meerBloemkoolcouscous met specerijendressing
Bloemkool is een veelzijdige groente, je kunt hem rauw eten, roerbakken, hij is geschikt om in de oven te roosteren, je kunt hem verwerken in hartige taarten en natuurlijk ook koken. In dit recept wordt de bloemkool heel fijn gehakt. Dat gaat het snelst in een keukenmachine. Doe dat op de pulsestand en houdt het goed in de gaten want de bloemkool moet een bite houden en mag niet papperig worden. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: 20 minuten
Lees meerSalade van bimi, cannellinibonen en burrata
Van gerechten die je aan tafel deelt, ben ik een fan omdat het onmiddellijk sfeer brengt. Je begint meteen, zeker als niet iedereen elkaar goed kent, te overleggen wie er zal opscheppen. Zo ook bij deze salade. Het is altijd een succes voor degene die als eerste de lepel in de burrata zet en je de mozzarellaroom eruit ziet lopen. De laatste keer dat ik deze lauwwarme salade heb klaargemaakt gaf ik er gegrilde kip en nog een tomaten pruimensalade bij. Een feestmaaltje dat eindigde met de echte ‘keylime pie’. Dat recept volgt zeker nog een keer.
Lees meerSnelle plaattaart met witlof en geitenkaas
Dit recept is echt heerlijk om in het weekend te maken en te serveren. Gewoon een allemansvriend. Ook handig om bij de borrel te serveren, gewoon in kleine stukjes snijden. Maak een dubbel recept voor een hoofdgerecht.
Lees meerGehaktballetjes uit de oven met Salsa Verde
Deze gehaktballetjes uit de oven zijn mijn favoriet; niet te groot en heerlijk knapperig. Ook weer eens wat anders dan uit de braadpan. Vooral de toevoeging van walnoten zorgt voor een lekkere textuur en smaak. Let bij het maken van de salsa verde even op het toevoegen van het citroensap en de olie. Liever niet meteen alles met de kruiden mengen, speel er een beetje mee en proef wanneer de salsa verde voor jou goed van smaak is. Meng het gehakt niet teveel, dan wordt het vlees te compact en stug. Je kunt voor de salsa verde elke combinatie van kruiden gebruiken. Ook als je alleen maar platte peterselie in huis hebt is salsa verde een topper. En… niet alleen lekker bij deze gehaktballetjes, ook bij gegrilde groenten of door dat restje rijst van de vorige dag.
Lees meerAjoblanco soep
Dit is een recept uit het boek SMAAK van Walter Marskamp. Een eigentijdse variatie op deze Spaanse klassieker uit Malaga. Een Ajablanco is een koude soep gemaakt van amandelen, oud brood, olie en knoflook, geserveerd met druiven. Walter gebruikt gefermenteerde knoflook en druiven in zijn recept. Lees de boekrecensie over dit boek.
Lees meerBloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim
Deze bloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim is en variant op de Key lime pie uit De Brabander Bakt van Hidde de Brabander. Hidde maakt deze verrukkelijke taart met een bodem van koekkruimels en een heerlijke vulling op basis van limoen. Omdat het nu bloedsinaasappeltijd is gebruikte ik die om de vulling mee te bereiden. En ik had geen koekjes in huis dus heb een basisrecept voor taartbodemdeeg gebruikt voor de bodem. Het resultaat een heerlijke friszoete taart waar je lekker veel stukjes uit kunt snijden. Voor 12 stukjes Bereidingstijd: ± 40 minuten Rusttijd: ± 30 minuten Oventijd: ± 35 minuten
Lees meerOliebollen
Oliebollen met appel, limoen en kaneel vind ik het lekkerst. Maar er mogen ook krenten en rozijnen door. Oliebollen op oudejaarsavond is een Nederlandse traditie, die stamt uit de 17e eeuw. Oliebollen horen niet alleen bij oudjaar, op elke zichzelf respecterende kermis staat wel een oliebollenkraam. We kunnen niet zonder. En zelf bakken maakt het allemaal nog lekkerder en feestelijker. Voorbereidingstijd: ca. 30 minuten Rijzen: 1 uur Bereidingstijd: ca. 40 minuten
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer