Voor vandaag staat er een stamppot met pastinaak en cavolo nero met een Mediterraan tintje op het menu. Cavolo nero of palmkool is een koolsoort die lijkt op boerenkool en het ook prima doet in de moestuin. De lange smalle donkergroene bladeren kun je aan het eind van de zomer met nerf en al in repen snijden en verwerken in pasta, frittata’s, roerbakgerecht of soep. In de winter is de nerf niet zo zacht meer en snijd je hem eruit.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 35 minuten
Bereidingswijze
- Kook de aardappelen in ± 20 minuten gaar. Schil intussen de pastinaken en snijd ze in plakjes. Snijd grote plakjes in vieren en halveer de kleinere plakjes. Snijd zo nodig de harde nerven uit de cavolo nero en snijd de bladeren in repen van ± 1 cm breed. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Verhit de olie in een wok of ruime braadpan en fruit de ui met de knoflook ± 5 minuten, al omscheppend, op een halfhoog vuur lichtbruin. Voeg de pastinaak toe en bak al omscheppend 5-7 minuten mee.
- Schep de cavolo nero, de oregano en versgemalen peper en zout naar smaak erdoor. Bak de cavolo nero zolang mee totdat de groente heldergroen van kleur is. Neem de wok of pan van het vuur.
- Giet de aardappelen af maar vang het kookwater op. Stamp de aardappelen fijn en voeg zoveel van het kookwater toe totdat een smeuïg mengsel ontstaat. Schep de groenten erdoor.
- Doe de stamppot over in een ovenschaal en pluk de mozzarella boven de stamppot in stukjes en verdeel de zongedroogde tomaatjes erover. Laat de kaas in de voorverwarmde oven, in ± 5 minuten iets smelten. Knip de bieslook boven stamppot fijn en serveer direct.
Tips
• Kun je geen cavolo nero krijgen? Met boerenkool smaakt deze stamppot ook erg lekker.
• In plaats van bieslook kun je de stamppot ook met fijngesneden basilicum garneren.
• Geef er balsamicoazijn bij en druppel die op je bord over de stamppot.
Weetje
Cavolo nero of palmkool is familie van de boerenkool en zo af en toe verkrijgbaar in de supermarkt en groentespeciaalzaken. Deze groente is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en groeit goed bij droog en warm weer. Ik zaai altijd palmkool in mijn moestuin daar kan ik dan tot en met ver in het volgend voorjaar van plukken. Eerst de bladeren en vervolgens kan ik de bloemetjes, van de in het voorjaar rijkelijk bloeiende planten, in salades verwerken. Cavolo nero of palmkool smaakt ook heerlijk in risotto en wokgerechten.