Tag: pasta

Hoofdgerecht - 23 februari 2021

Pasta met pijlinktvis

Het zonnige zuiden haal je zo op je bord met deze verrukkelijke pasta met pijlinktvis. Ligt er in de viskraam op de markt pijlinktvis of baby sepia dan neem ik het altijd mee. Niets is zo lekker als kort gefrituurde inktvis als borrelhap. Je gasten worden ook heel blij. Op de markt koop je altijd te veel. Ik maak thuis de inktvis direct schoon, wat echt geen klusje is (), en vries wat ik over heb in. Bij de viswinkel en op de markt is vaak ook schoongemaakte inktvis uit de diepvries te koop.

Lees meer
Hoofdgerecht - 9 mei 2017

Spaghetti casio e pepe

Spaghetti, kaas, zwarte peperkorrels en zout, slechts 4 ingrediënten, meer heb je niet nodig voor dit fantastische Romeinse gerecht. Zó simpel en puur, lekkerder bestaat haast niet. Het is in ieder geval één van de lekkerste gerechten die ik in Rome en zelfs in heel Italië heb gegeten. Dat zegt wel wat, want Italië is mijn luilekkerland. In Rome staat casio e pepe heel vaak op het menu, zowel in restaurants als thuis. Het recept wordt van generatie op generatie doorgegeven en al is het nog zo eenvoudig, er is een levendige competitie tussen Romeinse oma’s, (schoon)moeders, (schoon)dochters en tantes over het beste recept. En, steeds vaker doen daar ook Italiaanse heren - die veld winnen in de keuken – aan mee. Voor het beste resultaat moet je verse of koelverse spaghetti gebruiken waar nog een beetje meel aan plakt. Deze wordt al dente (stevig gaar) gekookt in een laagje gezouten kokend water, waarin de spaghetti net goed onder staat. Vooral niet teveel, want in het water wordt het aanplakkende meel van de spaghetti opgenomen. Dit wordt gebruikt om met de kaas te mengen en die te laten smelten. Het meel zorgt voor de binding waardoor je een kaassausje krijgt. De grof gemalen peper die in een droge koekenpan eerst wordt geroosterd, wordt ook afgeblust met dat melige water. De kaas, Pecorino Romano, moet wel rijp zijn, maar niet al te oud. Meestal wordt spaghetti casio e pepe gewoon op een warm bord geserveerd. Maar in één van de restaurants waar ik het at (Roma Sparita, Piazza di Santa Cecilia 24, Rome, Italy, + 39 06 580 0757), hadden ze een pecorino kaaskoek gemaakt om de spaghetti in te serveren. De smaak daarvan en het knapperige van de kaaskoek in combinatie met de textuur van de spaghetti was zo lekker dat ik dit tegenwoordig thuis ook altijd doe. Het is wel even oefenen om de kaaskoek mooi uit de pan te halen en in een kom te leggen om zijn vorm te krijgen. Het is een handigheidje dat je even onder de knie moet krijgen en echt moeilijk is het niet. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd 15-20 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 juni 2016

Pasta met tuinkruiden-amandel pesto en sperziebonen

Voor deze pesto verzamel ik de kruiden waarvan ik eigenlijk iets teveel heb in mijn kruidentuin. Nu zijn de boontjes nog maar kleine bloemetjes, maar als ze straks volgroeid zijn, maak ik dit of een vergelijkbaar gerecht met de boontjes uit mijn eigen tuin.

Lees meer
Hoofdgerecht - 11 juni 2016

Varkenskarbonade met salie Salsa Verde

De kruiden in mijn tuin doen het waanzinnig en als ik iets lekker vind, is het wel salie. Ik moet toegeven, ook omdat ik er weinig aan hoeft te doen. Na de winter gaat de struik vanzelf weer in bloei. Alleen al het erlangs lopen en even met je vingers de salie aanraken, maakt me blij. Deze salsa verde is genoeg voor 4 personen, maar ik verdubbel de hoeveelheid altijd, zodat ik nog wat in de ijskast heb voor de volgende dag. Door de pasta en dan een tomatensalade erbij, is ook een feest.

Lees meer
20 mei 2016

Ratatouille met merguez uit de oven

4-6 2 aubergines 2 courgettes 2 rode puntpaprika’s 1 gele paprika 1 grote ui, in dunne partjes 3 tenen knoflook, in partjes 1 el verse tijmblaadjes 1 el verse rozemarijnnaaldjes 1 el verse oreganoblaadjes, fijngehakt 8-12 merguez worstjes 1 el olijfolie braadslede Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de aubergine, courgettes en paprika’s

Lees meer
Hoofdgerecht - 14 mei 2016

Brandnetelpesto met pasta en knapperige spekjes

Zo leuk om uit de natuur te eten! Gewoon lekker naar buiten, plukken en dan de keuken in! En dan hebben ze het over onkruid… lekker hoor! Hoofdgerecht voor ca. 3 personen Voorbereidingstijd ca. 8 minuten, bereidingstijd ca. 15 minuten

Lees meer