In Centraal Amerika maken ze een hele lekkere variant op onze zuurkool, Curtido of Cortido. Er gaan namelijk nog extra groentes in zoals wortel en rode ui. En als extra smaakmakers oregano, rode peper, koriander en limoen. Je kunt de knapperige salade ook al direct eten. Of je laat het in 24 uur licht fermenteren op kamertemperatuur. Zet het daarna in de koelkast om te bewaren.
Bereidingswijze
- Snijd de witte kool in dunne reepjes fijn op de mandoline of met een scherp mes.
- Rasp de wortels op de grove blokrasp fijn. Schep alle ingredienten in een kom en met 25 gram zeezout door elkaar.
- Kneed met schone handen net zolang tot er vocht vrij komt. Proef de Cortido, het is nu al lekker.
-
Doe het in de weckpot, druk het goed aan zodat het vocht erboven komt. Leg er eventueel iets zwaars boven op (een zakje met schone knikkers gaat heel goed).
- Laat het op het aanrecht minimaal 24 uur fermenteren. Om het fermentatie proces goed op gang te krijgen kun je het 14 dagen laten staan.
- Proef regelmatig door met een schone vork het uit de pot te halen en een klein beetje om te scheppen.
-
Door het in de koelkast te zetten stopt het fermentatie proces.
Snelle pickle Cortido
Schenk 475 ml kokend water met 175 ml appelazijn over de salade. Schep met een tang de groente goed door elkaar. Dek de Cortido af en laat minimaal 6-24 uur op het aanrecht staan. Schep tussentijds nog een keer om. Zet de salade daarna in de koelkast om het fermentatie proces te stoppen.