Ramen Noodle Salade (vegan)
Snel een onverwachte salade op tafel zetten, dit is je kans. Zeker voor die warme zomeravonden die straks weer komen, maar voor een gezellige lunch met wat vrienden is dit ook een verrassende aanrader. Voor 2 tot 4 personen.
Lees meerIerse oester met whiskey en Perle Imperial kaviaar
Tijdens de speciale viering van St. Patrick’s Day in het Rotterdamse sterrenrestaurant Parkheuvel gaf topchef Erik van Loo – sinds 2005 een zeer gewaardeerd lid van de Chefs’ Irish Beef Club – samen met zijn zoon Juliën een vernieuwende invulling aan bekende recepten met Iers rundvlees, oesters en Ierse dranken. Ierland is niet alleen bekend vanwege zijn rundvlees, maar ook door oesters die in Nederland te verkrijgen zijn.
Lees meerBloemkool met ansjovissaus en verse spinazie
Bloemkool met ansjovissaus en verse spinazie is een verrassend gerecht waarmee je de populairste groente van Nederland omtovert tot een spannend, lekker en eenvoudig te bereiden (voor)-gerecht.
Lees meerHartverwarmend Valentijnskaasje
Een heerlijk Valentijnshapje om met z’n tweetjes van te smikkelen. Lekker met een goed glas rode wijn! Meer informatie over het cederhouten barbecueplankje en de dunne cederhouten vellen vind je op
Lees meerBroodje warme zuurkool
Even iets warms. Na een wandeling, omdat het koud is of gewoon omdat je er zin in hebt. Je kent de broodjes wel uit Duitsland met bratwurst of uit New York met hotdogs. Bedenk je eigen broodje, desgewenst vegetarisch, maar lekker warm.
Lees meerDe beroemdste Key Lime Pie
Eerst maar even over Graham crackers en key limes, die eigenlijk in de beroemdste key lime pie horen. Stop een doos Graham crackers in je koffer als je terugkomt uit Amerika, want ze zijn hier niet te krijgen. Key limes (een heel sappige kleinere versie van de limoen) kun je af en toe wel tegenkomen in Nederland. Maar met de digestive biscuit en de limoen lukt het ook perfect. Ik had dit keer in mijn koffer Key limes meegesmokkeld uit de tuin van mijn zoon. Dat ik gek ben op key lime pie is duidelijk. Ook in 2020 heb ik al eens een recept gepubliceerd. De gaatjes in de taart zijn van de verjaardagskaarsjes van mijn kleindochter. Maar nu het verhaal over het recept van deze beroemde key lime pie. is een beroemd restaurant in Miami en bekend om z’n stone crab claws; de klauwen zijn aan het uiteinde zwart. Maar al een kleine 30 jaar staat zijn key lime pie op de tweede plaats. Dertig jaar geleden bezocht een recensent van de Chicago Sun-Times Joe’s restaurant. Hij eindigde zijn artikel dat hij er de beste Key Lime Pie ooit had gegeten. Dat was even niet waar, want Joe’s verkocht alleen appeltaart. Maar het artikel ging viraal en eigenaresse Jo Ann ging de keuken in om een key lime pie te maken. Ze ging net zo lang door tot ze een recept had om de ‘pies’ in grote hoeveelheden te maken. In 1978 schreef een recensent van de Miami Herald dat Joe’s Key Lime Pie het prototype was waaraan alle key lime pies moesten voldoen. Nelleke Van Lindonk
Lees meerVrolijke wintersalade met gierst
Januari is een maand waar ik moeite mee heb, zeker als de dagen zich zoals nu grijs en miezerig aaneen rijgen. Daar word ik moedeloos van. Wandelen helpt en… koken ook! Mijn remedie: een flink ingewikkeld en tijdrovend recept met vooral veel snij- en hakwerk opzoeken. Of in mijn geval, zelf bedenken en opschrijven. En dan lekker aan de slag in de keuken. Dat verzet de zinnen en voor je het weet ben je weer vrolijk. Met deze salade, waar je dus wel een tijdje mee bezig bent, zet je kleur op tafel! En dat is precies wat we in deze tijd van het jaar nodig hebben. Daar word je vrolijk van en… elke kleur groente levert weer andere vitamines en mineralen en geven zo je weerstand een boost!
Lees meerAromatische rijstschotel met pijnboompitjes en sinaasappel
Deze heerlijk geurende rijstschotel met pijnboompitjes en sinaasappel is gebaseerd op een Perzisch recept en heb ik ontwikkeld voor mensen die behandeld worden voor kanker en die daardoor nog maar weinig kunnen proeven. Het is ook ideaal voor hen die door covid19 hun smaak kwijt zijn en verder voor iedereen die van lekker eten houdt. Want het is erg lekker. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten + 40 minuten in de oven Foto Henk Brandsen
Lees meerWafel met matcha, banaan, kiwi en druif
Deze wafel met matcha, banaan, kiwi en druif at ik op Holbox, Mexico. Wafels zijn daar echt een trend. Op de ontbijt en lunchkaarten van de kleine restaurantjes leek het of ze elkaar wilde aftroeven wat de wafelvariaties betrof, de één nog lekkerder dan de ander. Leuk om te zien dat wafels nu ook hier hot zijn en dat is niet voor niets, want met een lekkere topping erop start je de dag feestelijk. Deel hem wel met een tafelgenoot want van zo’n grote wafel daar kun je makkelijk met z’n tweetjes van genieten. Ontbijt of lunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten
Lees meerBietensalade met gerookte zalm en dille
Dit gerecht is zo eenvoudig dat het meer een idee is dan een recept. Bietjes worden vaak gekookt verkocht. Gele bietjes bij de rode is leuk op het bordje, maar hoeft niet. Met een koekuitsteker maak je leuke vormpjes. Laat kinderen bijvoorbeeld sterretjes uitsteken van biet en komkommer. Voor 4 personen
Lees meerKerstpastei met appeltjes en rozemarijn
Paté of pastei kun je goed van te voren maken. Een of twee dagen na de bereiding smaakt hij nog lekkerder. Garneer met kleine augurkjes, cranberrycompote of vijgencompote (kijk bij onze recepten), verse vijgen of gepocheerde appelballetjes. Tip: gebruik desgewenst kant en klaar taart- of bladerdeeg Voor- of buffetgerecht voor 4-6 personen Bereiding: bakken in de oven Land: Frankrijk
Lees meerHartige kaastaart met paddenstoelen
Deze heerlijke hartige kaastaart met paddenstoelen doet het vooral goed na een lekker lange wandeling! Nu Corona weer de kop op steekt hebben Nelleke en ik weer de gewoonte opgevat zo af en toe al wandelend even bij te praten en daarna samen – natuurlijk op anderhalve meter afstand! – te lunchen. Degene bij wie we gaan wandelen maakt dan iets lekkers. Niet iets ingewikkelds en vooral ook met ingrediënten die je in huis hebt. Zo ontstaan vaak de lekkerste gerechten!
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer