Tag: mais

3 mei 2022

Mais tortilla’s zelf maken

'Mexicaanse' tortilla's zijn in Nederland een gewone verschijning geworden. Ze komen uit de fabriek en het zijn grote lappen, want Amerikanen vinden dat ze er zo moeten uitzien. In Mexico bestaan tortilla's in soorten en maten. De kleinste - met een doorsnee van rond 12 centimeter - zijn het meest handzaam. Je krijgt ze in een stapel geserveerd en je belegt ze zelf aan tafel. De bij ons bekende tortilla's van bloemmeel kun je ook in Mexico krijgen maar veel vaker zijn ze daar gemaakt van maïsdeeg, masa genaamd. Niet te verwarren met maïsmeel, dat bijvoorbeeld in natuurvoedingswinkels te koop is; daarvan kun je geen tortilla’s bakken. Masa wordt gemaakt van verse, gedroogde en gemalen maïskorrels gemengd met water. Mexicanen eten tortilla’s de hele dag. Ze dienen als eetbaar bord, als schep, als wikkel en als brood. In de grote steden rukt de machinaal gemaakte tortilla op, maar daarbuiten verstaan huisvrouwen en koks nog het handwerk. Het deeg wordt meestal niet meer met de hand uitgeklopt maar plat gedrukt in persen van gietijzer of hout. De koeken worden daarna gebakken op een comal, een bakplaat van aardewerk of ijzer. Wie eenmaal vers gebakken tortilla’s heeft geproefd wil niet anders meer. Dat kan tegenwoordig: behalve masa harina is in Nederland nu een 'instant corn masa mix' te koop. Persen voor kleine tortilla's zijn te koop of hier te bestellen:

Lees meer
Hoofdgerecht - 14 september 2016

Aardappelplaattaart met mais

Plaattaarten zijn altijd lekker. En je kunt er zo lekker mee variëren. Om de taart iets voedzamer te maken heb ik er plakjes aardappel op gelegd. Je kunt ze makkelijk met zijn vieren eten als hoofdgerecht. Of snijdt de plaattaart in kleine stukjes en serveer bij de borrel als een snack.

Lees meer