Lunch

Zomers torentje van Marmande tomaten

Lunch

Zomers torentje van Marmande tomaten

Op de markt in Bergerac zijn juli en augustus zijn duidelijk dé maanden voor verse tomaten. Alle groentekramen kleuren er fleurig rood, oranje en geel door de hoge bergen  tomaten in allerlei soorten en maten. Ik verheug me altijd op de sappige Marmande tomaten die je er echt alleen in deze maanden kunt kopen. Dit zijn grote, platte vleestomaten met diepe ribbels bij de steelaanzet. Het vruchtvlees is stevig en tegelijk ook heel sappig en fris aromatisch van smaak. Heel geschikt om te vullen of in dikke plakken op de barbecue te leggen. Marmande tomaten doen het natuurlijk ook goed in frisse salades en pastagerechten. Laat ze na aankoop vooral nog een tot twee dagen liggen, zodat ze meegeven als je er licht in knijpt. Dan zijn ze het lekkerst.

De Marmande tomaat dankt zijn naam aan het leuke stadje Marmande aan de rivier de Garonne in het departement Lot-et-Garonne. Hier wordt deze tomaat al sinds eind van de negentiende eeuw geteeld, toen de wijnbouw er na een druifluisepidimie instortte. Tot mijn verbazing maar een uurtje rijden vanaf Bergerac. Dus volgend jaar haal ik mijn Marmande tomaten in Marmande zelf, misschien wel tijdens het jaarlijkse tomatenfestival in juli.

Klik hier voor zelfgemaakte dragonazijn

Bereidingswijze

  1. Verkruimelde feta en halveer de kerstomaatjes en olijven in de lengte. Dep de kappertjes droog met keukenpapier. Was de slabladeren en de rucola en draai de sla droog in een slacentrifuge.
  2. Spoel de tomaten voorzichtig onder koud stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Zet de rode tomaat op zijn kant en snijd deze met een scherp (kartel)mes in 4 dikke plakken. Doe hetzelfde met de gele tomaat.
  3. Leg de plakken tomaat op een bord en sprenkel er wat azijn en olijfolie over.
  4. Verdeel de sla en rucola over twee borden en sprenkel de rest van de azijn en olijfolie erover.
  5. Leg in het midden van elk bord een plak rode tomaat en verdeel er een derde van de feta over. Leg hierop een plak gele tomaat met wat feta en dan weer een plak rode tomaat met feta. Dek af met de laatste plak gele tomaat.
  6. Garneer het torentje bovenop met kappertjes en een toefje vers basilicum. Verdeel de kerstomaatjes met de olijven, resterende kappertjes en blaadjes basilicum rond de tomaattorentjes. Serveer met lekker knapperig Frans brood.

Zomers torentje van Marmande tomaten

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer