Met oesterzwammen, shiitakes en ook andere paddenstoelen maak je in een handomdraai leuke en lekkere vegan gerechten. Dit vegan paddenstoelentaartje doet het heel goed als lunchgerecht of voorgerecht.
Bereidingswijze
- Doe de basilicumblaadjes met 2-3 eetlepels olijfolie in een smalle hoge beker en meng alles met een staafmixer tot een gebonden saus.
- Snijd de harde kontjes van de paddenstoelen. Houd 4 kleine oesterzwammen achter voor garnering. Scheur de andere oesterzwammen in dunne repen. Snijd de shiitakes in dunne plakjes. Halveer de tomaatjes in de lengte.
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak eerst de tomaatjes 1 minuut op de snijkant. Leg ze vervolgens met de snijkant naar boven op een bordje.
- Bak daarna in dezelfde pan de hele oesterzwammen in 2 minuten goudbruin, keer ze na 1½ minuut. Leg deze bij de tomaatjes.
- Bak vervolgens de oesterzwamreepjes en shiitakeplakjes op hoog vuur al omscheppend in 2-3 minuten mooi bruin.
- Schep 1-2 eetlepels van het basilicummengsel erdoor en warm al omscheppend nog 1-2 minuut door. Laat het vocht verdampen. Breng op smaak met zout en peper.
- Zet de insteekvorm op een bord en schep een kwart van het oesterzwammengsel erin. Druk licht aan.
- Verdeel er 3 halve cherrytomaatjes over. Schep hierop weer een kwart van het paddenstoelenmengsel en druk aan.
- Garneer bovenop met plakjes oesterzwam, tomaatjes en mini blaadjes basilicum. Leg de resterende tomaatjes rond het paddenstoelentaartje en druppel er basilicumsaus tussen.
- Maak op dezelfde manier nog zo’n taartje. Lekker met grof stokbrood met wat basilicumsaus erop.
Leuk voor bij de borrel of een feestje: een kleinere versie van dit heerlijke paddenstoelentaartje in een papieren bakvormpjes.
Basilicumsaus over? Meng de saus dan de volgende dag door beetgaar gekookte spaghetti