Lunch

Kurkuma mosselen met kokos, rode peper en verse gember

Lunch

Kurkuma mosselen met kokos, rode peper en verse gember

Kurkuma (geelwortel) is gezond en lekker. Er wordt veel over de kracht ervan geschreven. Maar wat ik ervan weet is dat je er wel heel veel van moet binnen krijgen voor een positief effect op je gezondheid. Kurkuma is een bestanddeel van kerriepoeder en dat dankt er zijn gele kleur aan. Behalve kleur geeft het ook diepte (complexiteit) aan de smaak. In het Aziatische (beetje Thaise) mosselgerechtje dat ik voor deze week heb gemaakt gebruik ik verse kurkumawortel. Je kunt het eventueel vervangen door een beetje kurkumapoeder. De verse kun je in Oosterse winkels/toko’s vinden.

 

Voorgerecht voor 4-6 personen

Bereidingstijd ca. 10 minuten

Bereidingswijze

  1. Snijd de rode peper in smalle ringen. (Als je niet van pittig houdt kun je ze in 1 dl azijn leggen en een halfuurtje laten staan. Zo trekt het hete van de peper eruit.)
  2. Pel de rode ui en knoflook. Snijd de rode ui, knoflook, kurkuma en gember in stukjes en de lente-ui in smalle ringen.
  3. Wok de rode peper, rode ui, kurkuma en gember 2 minuten. Voeg de lente-ui, knoflook en mosselen toe en wok nog 2 minuten. Dek de wok af en laat de mosselen in een paar minuten gaar worden (de schelpen staan dan open).
  4. Rasp de limoen schil boven de mosselen. Voeg de kokosmelk, nampla en ketjap toe. Breng aan de kook. Knijp er wat limoen boven uit. Proef en voeg eventueel nog wat limoensap toe. Het kan ook erg lekker zijn om een scheutje gembersiroop toe te voegen.
  5. Schep in kommetjes. Je kunt de kurkuma eerst verwijderen maar in Azië laten ze het er, ondanks dat het niet lekker is om mee te eten, meestal gewoon inzitten. ®José van Mil

Serveer eventueel met blaadjes gestoomde Shanghai paksoi.

Kurkuma mosselen met kokos, rode peper en verse gember

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer