Blog

Weer naar Frankrijk… de grenzen zijn weer open

Weer naar Frankrijk… de grenzen zijn weer open. Ik kan het zelf nog steeds niet geloven: ik schrijf dit blog vanuit de Périgord! Daar zitten we nu alweer een ruime week. Een paar dagen nadat op 15 juni de grenzen echt weer openden, gingen we op weg. Ietwat gespannen over hoe de situatie in Frankrijk

Blog

Weer naar Frankrijk… de grenzen zijn weer open

Weer naar Frankrijk… de grenzen zijn weer open. Ik kan het zelf nog steeds niet geloven: ik schrijf dit blog vanuit de Périgord! Daar zitten we nu alweer een ruime week. Een paar dagen nadat op 15 juni de grenzen echt weer openden, gingen we op weg. Ietwat gespannen over hoe de situatie in Frankrijk

Weer naar Frankrijk… de grenzen zijn weer open

Weer naar Frankrijk… de grenzen zijn weer open. Ik kan het zelf nog steeds niet geloven: ik schrijf dit blog vanuit de Périgord! Daar zitten we nu alweer een ruime week. Een paar dagen nadat op 15 juni de grenzen echt weer openden, gingen we op weg. Ietwat gespannen over hoe de situatie in Frankrijk zou zijn. Maar ook omdat we voor het eerst met onze volledig elektrische auto naar Frankrijk reden en daar zo’n 200 snellaadpalen door een defect op non-actief stonden. Gelukkig waren we voorbereid en liep alles op rolletjes. De zon scheen uitbundig en alles leek normaal.

Zenuwachtige sfeer

Met de nadruk op leek, want al bij het eerste tankstation met een snellaadpaal hing er een wat zenuwachtige sfeer. De meeste mensen liepen er wat schichtig rond alsof ze niet wisten waarom ze daar waren. Met mondkapjes op, maar die hingen meestal onder hun kin of op hun voorhoofd. Diezelfde sfeer voel ik ook hier in Bergerac op de markt en in de supermarkt. Dat is ook wel logisch, want de lockdown was hier vele malen strenger en strikter dan bij ons. Iedereen moet weer wennen aan meer mensen om zich heen. Maar het maakt het boodschappen doen toch minder het gezellige uitje dan voorgaande jaren.

Versmarkt

De enige winkel waar het er wat ontspannener aan toe gaat is Grand Frais, sowieso al mijn favoriet als het om vers gaat. Grand Frais is geen supermarkt, maar doet meer denken aan een overdekte versmarkt, zoals die in zuidelijke landen overal staan. Je vindt Grand Frais tegenwoordig in veel Franse steden. De naam maakt zijn betekenis waar: de keuze aan met name verse producten verse producten is enorm. De vijf pijlers in deze winkel zijn groenten, fruit, kaas, vlees en vis. Maar er is ook een uitgebreide zuivelhoek met net even andere producten dan in de gewone supermarkt. Ook de kant-en-klaar gerechten en gekoelde deegsoorten zijn net even anders. Veel is biologisch, maar niet alles. De producten stralen wel allemaal kwaliteit uit. Grand Frais is een zelfbedieningswinkel, maar je ziet langs de kanten ook de slager, visman en kaasman elk in hun eigen ‘winkeltje’ aan het werk. Bij hen kun je ook terecht voor advies of als je iets speciaals nodig hebt.

Kruidenierswaren

Verder vind je in Grand Frais ook meer gespecialiseerde kruidenierswaren zoals een uitgebreid assortiment gedroogde peulvruchten (Beluga linzen, kikkererwten en gedroogde tuinbonen), grote zakken met gepelde amandelen en hazelnoten, mooie pasta’s, bakproducten en wereldse smaakmakers. Voor mij een genot om heerlijk rond te snuffelen. Het is er misschien ietsje duurder dan in de hypermarché, maar veel scheelt het niet en het is de beleving meer dan waard. Bovendien vind je buiten elke Grand Frais een bakkerswinkel van de keten Marie Blachère, waar ze net zulk lekker brood verkopen als in de kleine bakkerijtjes van vroeger.

Brood uit de houtoven

Al kopen wij ons brood toch liever weer bij de bakker in St Georges de Monclard, een dorpje vlakbij ons. In die bakkerij werd al sinds 1860 brood in een prachtige oude houtoven gebakken. Totdat vijf, zes jaar geleden de bakker opeens verdween. Na lange tijd nam een jonge bakker het stokje over, maar die zag het nut van die houtoven niet in, waardoor dit avontuur gedoemd was te mislukken. En nu midden in Coronatijd was daar opeens een enthousiaste nieuwe bakker, die de houtoven weer opstookte en daar nu weer overheerlijk brood in bakt. Die bakker moeten we in ere houden! Net als winkels die vers, kwaliteit en variatie voorop stellen!

 

 

 

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *