Cooking method: Roerbakken

Lunch - 24 mei 2023

Labneh met brandnetelvinaigrette

Labneh is een verse kaas gemaakt van uitgelekte yoghurt. Met een beetje zout erdoor heb je een hartige variant. Zonder zout is de verse kaas ook heerlijk om als dessert te serveren met zacht zomerfruit. De hartige versie is een onderdeel van een Libanese Mezze. Een variatie in smaak maak je door geiten of schapenyoghurt te gebruiken. Door de yoghurt een nacht in de koelkast te laten uitlekken krijg je een nog stevigere verse kaas, hier kun je goed balletjes van rollen. Deze kun je bewaren in een pot met verse kruiden en olijfolie. Het is een heerlijke dip met Turks brood bij de borrel of een bijgerecht bij geroosterde groente of vlees. In alle eenvoud kun je de labneh net zoals in Libanon en Syrië op smaak brengen met wat olijfolie, paprikapoeder en grof gesneden dille en munt.

Lees meer
Hoofdgerecht - 21 februari 2023

Gebakken rijst Yang Zhou

Dit recept maak ik regelmatig als ik nog wat gekookte rijst in de koelkast heb. Waarmee ik de rijst ‘vul’ hangt ook een beetje van die koelkast af. Nu had ik geen Noorse garnalen, maar wel in de diepvries grote gamba’s. Vier stuks ontdooit en kleingesneden. Ik heb ze wel even snel in de knoflook olie gebakken voordat ik de eieren in de wok deed. Ik wilde geen rauwe garnalen in het gerecht hebben. Heb je wortel, bleekselderij of wat champignons, ook lekker. De truc is dat je eerst de eieren even in de wok verwarmt en daar de rijst door schept. Dan krijg je die lekkere droge rijst. Nelleke van Lindonk    

Lees meer
Bijgerecht - 5 december 2022

Flower sprouts aglio & olio

Deze flower spruiten zijn heerlijk om als bijgerecht te serveren bij een hoofdgerecht van gevogelte of vlees. Of als een onderdeel van een vegetarische schotel. Serveer op een zalvige puree van pastinaak of aardappel als tussengerecht. Ook verrassend met orzo pasta en tomatensaus.

Lees meer
Lunch - 1 februari 2022

Broodje warme zuurkool

Even iets warms. Na een wandeling, omdat het koud is of gewoon omdat je er zin in hebt. Je kent de broodjes wel uit Duitsland met bratwurst of uit New York met hotdogs. Bedenk je eigen broodje, desgewenst vegetarisch, maar lekker warm.

Lees meer
Bijgerecht - 13 juli 2021

Snijbonen met amandelen

Soms is het simpel. De heerlijke geur van versgebakken noten lokte mij de winkel in. Ik kocht amandelen. Die gebruik ik voor diverse gerechten zoals couscous, lamsvlees, koekjes of als borrelhapje. Snijbonen lagen thuis, dus dat werd het. Lekker met kip of (vegan) met gebakken paddenstoelen met tijm of rozemarijn.

Lees meer
Hoofdgerecht - 27 februari 2020

Pittige noedels met groenten en cashewnotensaus

Maart is een moeilijke maand. Het ene moment ruik je de lente, het andere moment sneeuwt het. Voor je gevoel is de winter al voorbij en snak je naar lichtere kost. Even geen stamppot, stoofpot en stevige erwtensoep meer. Maar voor luchtige salades is het toch nog iets te koud. Deze pittige noedels met lekker veel groenten zijn precies goed voor dit moment. De kleurig groenten maken je vrolijk en de pittige specerijen in de noedels en cashewnotensaus zorgen voor een tropische ‘touch’ en maken je weer lekker warm.

Lees meer
Lunch - 3 september 2018

Kurkuma mosselen met kokos, rode peper en verse gember

Kurkuma (geelwortel) is gezond en lekker. Er wordt veel over de kracht ervan geschreven. Maar wat ik ervan weet is dat je er wel heel veel van moet binnen krijgen voor een positief effect op je gezondheid. Kurkuma is een bestanddeel van kerriepoeder en dat dankt er zijn gele kleur aan. Behalve kleur geeft het ook diepte (complexiteit) aan de smaak. In het Aziatische (beetje Thaise) mosselgerechtje dat ik voor deze week heb gemaakt gebruik ik verse kurkumawortel. Je kunt het eventueel vervangen door een beetje kurkumapoeder. De verse kun je in Oosterse winkels/toko’s vinden.   Voorgerecht voor 4-6 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 17 juli 2018

Sperziebonen met milde sambal

Groenten net even anders en superlekker. Met toevoeging van een goede smaakmaker en eventueel wat verse kruiden zijn ze makkelijk te maken zonder dat het extra tijd kost. Om sperziebonen te pimpen heb ik Sambal Nasi Goreng van Koningsvogel gebruik die is heerlijk en zo mild dat ook kinderen het kunnen eten. Als je van pittig houdt kun je ook een andere sambal gebruiken, bijv. de lekker zoet-pittige sambal manis. Als je voor meer mensen wokt duurt het bereiden iets langer. Bekijk de bereidingsvideo!

Lees meer
Hoofdgerecht - 18 november 2016

Pad thai noedels met tofu

In Azië is de combinatie van tofu met ei een klassiekers. Dit heerlijke noedelgerecht is daar een voorbeeld van.

Lees meer
Hoofdgerecht - 7 oktober 2016

Hete bliksem met salie, knoflook en wild zwijnham

Er zijn op het ogenblik zoveel lekkere appeltjes. Met het frissere weer fijn om daar hete bliksem mee te maken. Heel lekker met een wild zwijn hammetje. De mijne kocht ik bij poelier Ruig. Ze hebben een fijne winkel in Oostzaan maar je kunt hun producten ook bestellen: Webpoelier.nl Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 35 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 5 augustus 2016

Chinese roerbak met kip en snijbonen

Regelmatig maak ik roerbakgerechten, niet omdat het zo makkelijk is en je weinig afwas hebt, maar gewoon omdat ik Chinese smaakmakers als gemberwortel, oestersaus, 5-kruidenpoeder en rijstwijn lekker vind. En omdat ik van beetgare groenten houd. Weinig afwas heb ik tijdens het bereiden van een Chinees gerecht niet want ik snijd alles van te voren en zet het in schaaltjes klaar en stevige groenten als bonen en peulen blancheer ik van te voren zodat ik zeker weet dat ze gelijkmatig garen maar ook niet te gaar worden. Bereidingstijd: ca. 25 minuten Voor 2 personen

Lees meer
Hoofdgerecht - 15 juli 2016

Oyster Sauce Beef (Ho Yow Gnow Yuke)

Dit gerecht komt uit het Chinese Village Cookbook, a practical guide to Cantonese Country Cooking (1975). Een meer dan leuk kookboekje met naast de receptuur ook uitleg over de producten en een gidsje hoe en hoelang je ingrediënten moet wokken. Omdat ik samen met Florentine Jurry in 1988 drie Chinese Kookboeken (De Chinese Chef voor Albert Heijn) heb gemaakt, moest ik me natuurlijk goed ingelezen in de Chinese keuken en heb uiteraard een aantal kookboeken gekocht, waaronder dit boekje. Onze kinderen waren blij toen de kookboeken klaar waren, want… ‘alle kinderen eten wel 1 keer per week patat en wij moeten alleen maar Chinees eten’ was de klacht. Tijdens het maken van de kookboeken heb ik waanzinnig veel geleerd over deze keuken. Ik kwam tot de ontdekking dat de Chinese restaurants in Nederland echt helemaal niets te maken hadden met de originele Chinese keuken. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal prachtige Chinese Restaurants, maar hoe moeilijk is het om het beeld te veranderen als de hele groep zo verkeerd bezig is.

Lees meer