Category: Voorgerecht

Bijgerecht - 6 juli 2023

IJskoude venkelsoep

IJskoude venkelsoep, dat is “Cool”. Heel makkelijk en vooral ook ruim van te voren  te maken. Mocht je onverhoopt wat laat zijn met het maken van de “IJskoude Venkelsoep”, dan kun je de soeppan in een schaal met koud water met ijsblokjes zetten (of in de diepvries) en snel koud laten worden. Geregeld doorroeren! De wijn in het recept kun je vervangen door 1-3 eetlepels vers citroen- of sinaasappelsap (naar smaak). Als je per ongeluk bent uitgeschoten met het sap, dan kun je een klein beetje suiker toevoegen. Toostjes met kruidenroomkaas, gerookte zalm of bijvoorbeeld Copa di Parma smaken goed.

Lees meer
Brunch - 5 juni 2023

Galette met bietjes

Zodra ik bij de groentewinkel een bos bietjes met loof zie, gaan ze in de boodschappentas. En of ik ze nou diezelfde avond nog een uurtje in de oven rooster of een paar dagen erna, het maakt niet uit. Er zijn zoveel leuke en lekkere recepten met geroosterde bietjes te maken. Een salade omdat je een snelle lunch nodig hebt, een bieten carpaccio als voorgerecht of een bietenpuree voor het vullen van ravioli. Voor mij het ideale verse product om in voorraad te hebben. Ik maakte dit recept in Amerika en daar heb ik 'diepvries piecrust' gebruikt, vandaar dat de bereiding op de foto's er iets anders uitziet. Nelleke Van Lindonk

Lees meer
Voorgerecht - 30 mei 2023

Tostadas met chorizo en kikkererwten

Tostadas zijn gebakken mais tortillas. Ik had een beetje moeite om ze in de winkel te vinden, vandaar dat ik dit zo bij de ingrediënten noem. Het is wat mij betreft een perfect voorgerecht, maar als je de tortillas wat kleiner maakt ook als borrelhapje een succes. Makkelijk en snel klaar, maar net weer even wat anders.  

Lees meer
Vegan - 18 januari 2023

Knolselderijsoep met shiitakes

Deze romige knolselderijsoep krijgt een lekker pittig accent door de paddenstoelenbouillon.

Lees meer
Hoofdgerecht - 7 oktober 2022

Pulpo tentakels van de grill

Bij de visman lag een hele pulpo en ik kon de verleiding niet weerstaan om daarmee aan de slag te gaan. De tentakels wilde ik vooral gebruiken voor de grill zoals ze dat lijken te doen bij de Tapasbar Català in de spui straat 299 in Amsterdam (heel fijn tapas adres!). Ik weet niet of zij de tentakels eerst voorkoken maar ik heb het niet gedaan en het was heerlijk. De rest van de Pulpo heb ik gebruikt voor een inktvissalade waarvoor ik binnenkort het recept zal geven. In plakjes gesneden kun je de gegrilde pulpo-tentakels als tapas of voorgerecht geven (je kunt ze in plakjes of in z’n geheel grillen). Met rijst en groenten of brood is het ook heel lekker als hoofdgerecht. 4-6 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
lunchgerecht - 10 augustus 2022

Haringhapje

Aan zo’n malse zilte haring hoef je natuurlijk niets te doen. Weghappen, genieten en klaar. Soms heb ik zin om hem een hoofdrol te geven en er een mooi gerechtje van te maken.  

Lees meer
lunchgerecht - 7 augustus 2022

Salade met radijs en gebakken citroen

Dit gerecht van sla, kruiden en radijsjes is, met wat knapperig stokbrood, niet alleen een verrassend lunchgerecht, maar ook een mooi begin van de avondmaaltijd. De dressing is aan de ruime kant, maar je kunt hem zeker 2 dagen bewaren. En dat is weer perfect voor de volgende dag over die tomaten die je vast nog wel in huis hebt. Door het blancheren van de citroenschijfjes haal je wat bitterheid weg, niet vergeten dus. O ja, gooi de blaadjes van het bosje radijs niet weg, maar maak er pesto van. Nelleke van Lindonk

Lees meer
lunchgerecht - 19 juni 2022

paddenstoelentaartje met tomaat en basilicum

Met oesterzwammen, shiitakes en ook andere paddenstoelen maak je in een handomdraai leuke en lekkere vegan gerechten. Dit vegan paddenstoelentaartje doet het heel goed als lunchgerecht of voorgerecht.

Lees meer
Brunch - 12 juni 2022

Korenaren met hazelnoten, granaatappelmelasse en labneh

Foto: Henk Brandsen Amsterdam Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde. Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker! Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken

Lees meer
Lunch - 16 maart 2022

Ramen Noodle Salade (vegan)

Snel een onverwachte salade op tafel zetten, dit is je kans. Zeker voor die warme zomeravonden die straks weer komen, maar voor een gezellige lunch met wat vrienden is dit ook een verrassende aanrader. Voor 2 tot 4 personen.  

Lees meer
Voorgerecht - 1 maart 2022

Bloemkool met ansjovissaus, verse spinazie en paprikapoeder

Bloemkool is sinds jaar en dag de populairste groente van Nederland. Met deze ansjovissaus en spinazie wordt het een spannend, lekker en simpel voorgerecht.

Lees meer
Hoofdgerecht - 17 oktober 2021

Spaghetti met mosselsaus

Het mosselseizoen is in volle gang en loopt tot in april. We kunnen voorlopig nog regelmatig mosselen eten. Heerlijk. Gelukkig staat er genoeg informatie en lekkere receptuur op onze site.

Lees meer