Hollandse Nieuwe Haring met zoetzuur van rettich en lente-ui

Door José van Mil - Pepper & Salt  , , , , , ,   

juni 16, 2017

Foto: Henk Brandsen, Amsterdam

Haring puriteinen vinden dat een haring puur gegeten moet worden. Geen uitjes, geen augurk, nee niets erbij! En nooit in stukjes gesneden, maar met de staart tussen de vingers, nek achterover en dan langzaam naar binnen laten glijden en afhappen… Voor de eerste nieuwe haring van het seizoen wil ik daar eventueel wel een keertje in mee gaan. Maar verder wil ik mijn haring toch wel heel graag in stukjes en met een beetje ui en zoetzuur erbij. Ook wil ik als het even kan een kleine haring, dat schijnt Rotterdams te zijn. In Amsterdam eten de meesten blijkbaar liever een grote. Bij mij in Amstelveen kun je altijd kiezen. Als hij net is schoongemaakt vind ik haring het allerlekkerst. Want als die langer ligt wordt de smaak een beetje metalig vind ik... Oxidatie of zo iets? Mocht het een keertje echt niet anders kunnen en eten we ze toch niet direct, dan laat ik ze even vacuümtrekken. Maar ook dan eet ik ze zo snel mogelijk, in ieder geval binnen een paar uur.
Haring is trouwens heerlijk in sushi en je kunt er een verrukkelijke tartaar van maken. Maar om dicht bij de traditie te blijven ga ik met de Hollandse Nieuwe van vandaag toch voor uitjes en zoetzuur. Alleen dan wel zelfgemaakt zoetzuur van rettich en lente-uitjes.

Voorgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd ca. 10 minuten + afkoelen

Ingrediënten

150 g rettich

4 lente-uitjes

150 ml appelazijn

2-3 el suiker

4 blaadjes sla

4 vers gefileerde Haringen

Bereidingswijze

1Schil de rettich en snijd in dunne plakjes. Doe ze in een potje.

2Snijd 2 lente-uitjes in ringetjes. Doe ze bij de plakjes rettich. Snijd de andere lente-uitjes in de lengte in vieren. Leg ze in een schaal met koud water zodat ze mooi opkrullen.

3Breng de azijn met de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Giet het mengsel bij de rettich en uitjes. Laten afkoelen en afgesloten in de koelkast bewaren.

4Leg de sla met daarop de haringen, wat van het zoutzuur en de lente-uikrullen op 4 bordjes. Direct serveren.

Het zoetzuur kun je direct als het is afgekoeld eten, maar als je het van te voren maakt (een dag of een weekje) kun je het in afgesloten bakje in de koelkast tot gebruik bewaren.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.