Category: Mezze

Brunch - 12 juni 2022

Korenaren met hazelnoten, granaatappelmelasse en labneh

Foto: Henk Brandsen Amsterdam Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde. Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker! Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken

Lees meer
Barbecue - 14 mei 2021

Hi Five Barbecue Borrelfeest!

Hi Five Barbecue Borrelfeest! Het duurt vast niet lang meer voor we weer een echt feestje mogen vieren. Liefst natuurlijk buiten en op 1,5 meter afstand. Verras je gasten dan eens met deze overheerlijke hapjes van de barbecue die je heel handig op CedarWood tapasplankjes bereidt. Al tijdens het voorbereiden leg je de hapjes per stuk op een tapasplankje van 6 x 6 cm of 9 x 9 cm. Dat maakt het roosteren op de barbecue makkelijker en de geur die tijdens het roosteren vrijkomt geeft de hapjes een heel verfijnd ceder aroma mee. En… na het bereiden kun je de hapjes op de plankjes makkelijk individueel serveren. Coronaproof dus! Want dat blijft nog wel een tijdje belangrijk!   Zalmrolletje met zeewiersalade 4 stuks 1 stuk zalmfilet zonder vel (100 g) 1 -2 eetlepels zeewiersalade 1 eetlepel bieslook, fijngeknipt 2 theelepels zwart of wit sesamzaad ½ - 1 eetlepel sesamolie 4 kleine tapasprikkers 4 Cedar Wood tapasplakjes 6 x 6 cm   Snijd de zalmfilet in de lengte in 4 dunne plakken (ca. 1 cm dik) en leg ze plat op een plank. Verdeel de zeewiersalade en bieslook erover en rol de plakken zalm op. Steek er een tapasprikker door en leg de zalmrolletjes elk op een tapasplankje. Strooi het sesamzaad erover en besprenkel met een beetje sesamolie. Schuif de plankjes in een hete oven (200 °C) Of zet ze op het barbecuerooster of op een hete pizzasteen in de barbecue. Bak de zalm  in 6-8 minuten gaar. 10 minuten + 6-8 minuten bakken   Paprika gevuld met kikkererwten en feta en kappertjes 8 stuks 4 ‘snoep’of mini paprika’s 50 g kikkererwten uit blik, uitgelekt 50 g feta, verkruimeld 1 eetlepel verse Italiaanse kruiden, fijngehakt 1 eetlepel olijfolie 4 CedarWood tapasplakjes 6 x 6 cm   Halveer de paprikaatjes en verwijder de zaadlijsten. Stamp de kikkererwten in een kom grof en meng de feta, kruiden en olijfolie erdoor. Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper. Vul de paprikahelften met dit mengsel en zet steeds 2 helften op een tapasplankje en druppel er nog een beetje olijfolie over. Schuif de plankjes in een hete oven (200 °C). Of zet ze op het barbecuerooster of op een hete pizzasteen in de barbecue. Bak de paprikaatjes  in 8-10 minuten gaar. 10 minuten + 8-10 minuten bakken Tip: Het kikkererwtenmengsel wordt extra lekker als je er een eetlepel fijngehakte kappertjes door mengt.   Kipspiesje met salie en rauwe ham 8 stuks 150 g (biologische) kipfilet rasp en sap van ½ citroen 1-2 eetlepel olijfolie 8 blaadjes salie 4 plakjes rauwe ham 8 kleine tapasprikkers 4 CedarWood tapasplakjes 6 x 6 cm   Snijd de kipfilet schuin in 8 lange plakken. Meng de plakken in een kom met citroenrasp, wat zout en peper, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel olijfolie. Schep de plakken kip erdoor en laat ze een half uurtje marineren. Snijd de plakken ham in de lengte doormidden. Spreid de plakjes kipfilet op een plank uit en leg op elke plak een blaadje salie. Dek af met een plakje ham en steek de plakken kip met salie en ham elk in de lengte zigzag aan een spiesje.Leg steeds 2 spiesjes op een tapasplankje. Schuif de plankjes in een hete oven (200 °C). Of zet ze op het barbecuerooster of op een hete pizzasteen in de barbecue. Bak de kipspiesjes in 8-10 minuten lichtbruin en gaar. 10 minuten + + 30 minuten marineren +8-10 minuten bakken   Asperges met rozemarijn in courgette gewikkeld 4 stuks 1 bakje aspergetips (100 g) rasp en sap van ½ citroen 2-3 eetlepels olijfolie 1 middelgrote courgette 4 jonge verse rozemarijntakjes 4 CedarWood tapasplakjes 6 x 6 cm   Kook de aspergetips in ruim kokend water in 2-3 minuten beetgaar. Spoel ze in een vergiet direct met koud water en laat ze goed uitlekken. Leg de asperges in een klein rechthoekig schaaltje en verdeel er citroenrasp met wat zout en peper over. Sprenkel er citroensap en een beetje olijfolie over en schep de asperges voorzichtig om. Laat ze zo 10 minuten intrekken.Snijd de courgette in de lengte doormidden en Schaaf aan de snijkant met een kaasschaaf 4 lange dunne plakken af. Maak 4 bundeltjes met elk 3 asperges (alle kopjes naar dezelfde kant) en een takje rozemarijn in het midden. Wikkel elk buideltje strak in een plak courgette, zodat de puntjes van de asperges nog goed zichtbaar zijn. Bestrijk de rolletjes rondom dun met olijfolie. Leg op  elk tapas plankje een courgette-aspergerolletje. Schuif de plankjes in een hete oven (200 °C). Of zet ze op het barbecuerooster of op een hete pizzasteen in de barbecue. Bak de rolletjes in 6-8 minuten gaar. 10 minuten + 6-8 minuten bakken   Minikrieltjes gevuld met roodschimmelkaas 8-12 stuks 8-12 krieltjes in de schil 50 g roodschimmel kaas of brie 2 theelepels venkelzaadjes 1 eetlepel olijfolie Enkele blaadjes vers basilicum, in dunne reepjes 4 Cedar Wood tapasplakjes 6 x 6 cm   Kook of stoom de krieltjes in 8-10 minuten beetgaar en laat ze afkoelen. Snijd de kaas in stukjes van 3 cm lang en ½ cm dik. Snijd de krieltjes in de lengte open en duw ze iets open. Duw in elk aardappeltje een stukje roodschimmelkaas en maal er wat zwarte peper boven. Strooi de venkelzaadjes erover. Bestrijk de schil van elk aardappeltjes met wat olijfolie.Zet op elk tapasplankje 2 gevulde krieltjes en zet de plankjes in een hete oven (200 °C). Of zet ze op een rooster of hete pizzasteen in de barbecue. Bak de krieltjes in 8-10 minuten knapperig bruin en laat de kaas smelten. 15 minuten + 6-8 minuten bakken

Lees meer
Lunch - 27 juni 2020

Zomerse hummusbowl

De laatste foodtrend is deze hummusbowl. Met deze presentatie zet je heel snel een lekkere snack op tafel. Zeker als je kant en klare hummus gebruikt. Schep de hummus met een lepel in een diep bord of kom en vorm met de bolle kant van een lepel een kommetje door het bord te draaien. Vul daarna op met lekkere goodies zoals fetakaas, olijven, stukjes tomaat en komkommer. Garneer met verse kruiden en bestrooi met ras el hanout, paprikapoeder of pul biber. Schenk voor extra smaak en smeuïgheid lekkere olijfolie eroverheen.

Lees meer
Brunch - 21 maart 2020

Paprikahummus

Hummus is zoveel leuker als het felgekleurd is! Maak een hoeveelheid hummus en voeg er de paprika's naar keuze aan toe - rode, groene of gele. Serveer er de kerstomaatjes en crudité's bij.

Lees meer
Bijgerecht - 13 oktober 2017

Spaanse aardappeltortilla

Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Er stond een kom met koude paprikadip - salmorejo naast om in te dippen. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk ook het tortilla recept van Clara.

Lees meer
Fingerfood - 29 juni 2017

Groene quinoaballetjes met tahindip

Deze vrolijke, groene balletjes zijn bij ons thuis het alternatief voor bitterballen bij de borrel! Natuurlijk omdat ze heel lekker zijn en de combinatie van gepureerde doperwten en quinoa een goede beet geeft, maar het aspect dat ze ook nog eens gezond zijn speelt zeker mee. Je kunt ze deze balletjes goed van tevoren maken en dan in de koelkast 1 uur laten opstijven. Daar worden ze steviger van. Vlak voor het serveren bak je ze in een koekenpan rondom bruin. Veel handiger dan frituren. In de oven bakken kan ook. Doop de balletjes dan even in een bak je met olie, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een warme oven van 200 °C in zo’n 10-15 minuten mooi goudbruin. De balletjes doen het trouwens ook heel goed in plaats van vlees bij de warme maaltijd. Dan kun je er ook burgers van maken. Heerlijk met een groene salade.

Lees meer
Brunch - 16 juni 2017

Hollandse Nieuwe Haring met zoetzuur van rettich en lente-ui

Foto: Henk Brandsen, Amsterdam Haring puriteinen vinden dat een haring puur gegeten moet worden. Geen uitjes, geen augurk, nee niets erbij! En nooit in stukjes gesneden, maar met de staart tussen de vingers, nek achterover en dan langzaam naar binnen laten glijden en afhappen… Voor de eerste nieuwe haring van het seizoen wil ik daar eventueel wel een keertje in mee gaan. Maar verder wil ik mijn haring toch wel heel graag in stukjes en met een beetje ui en zoetzuur erbij. Ook wil ik als het even kan een kleine haring, dat schijnt Rotterdams te zijn. In Amsterdam eten de meesten blijkbaar liever een grote. Bij mij in Amstelveen kun je altijd kiezen. Als hij net is schoongemaakt vind ik haring het allerlekkerst. Want als die langer ligt wordt de smaak een beetje metalig vind ik... Oxidatie of zo iets? Mocht het een keertje echt niet anders kunnen en eten we ze toch niet direct, dan laat ik ze even vacuümtrekken. Maar ook dan eet ik ze zo snel mogelijk, in ieder geval binnen een paar uur. Haring is trouwens heerlijk in sushi en je kunt er een verrukkelijke tartaar van maken. Maar om dicht bij de traditie te blijven ga ik met de Hollandse Nieuwe van vandaag toch voor uitjes en zoetzuur. Alleen dan wel zelfgemaakt zoetzuur van rettich en lente-uitjes. Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten + afkoelen

Lees meer
Bijgerecht - 18 februari 2017

Hangop met rozen en sinaasappel

Deze hangop kun je zowel hartig als zoet maken. Hartige hangop om met plat Arabisch brood, geroosterde groenten of rauwkost te eten en zoet als toetje of ontbijt met fruit, muesli of (zelfgemaakte) granola (zie recept van Yolanda voor kaneelgranola in ons archief). Ik heb de hangop gemaakt met rozenwater waarvan ik maar twee druppeltjes heb toegevoegd om de hangop subtiel te parfumeren. Als je teveel gebruikt wordt het veel te heftig. Het is ook lekker om het rozenwater te vervangen door oranjebloesemwater. Daarvoor geldt hetzelfde en dus ook heel spaarzaam toevoegen. Voor hartige hangop voeg ik direct al een snufje zout toe en strooi er voor het serveren Dukkah over. Dukkah is een Egyptisch mengsel van geroosterde kikkererwten, noten en specerijen. Zoete hangop maak ik met honing en walnoten die ik tegelijk met de sinaasappelschilletjes en rozenblaadjes toevoeg. Dukkah kun je zelf maken. Maar zowel Dukkah als gedroogde rozenblaadjes, rozenwater en oranjebloesemwater kun je bij de betere Turkse, Marokkaanse of Iraanse/Perzische winkels kopen. 4-6 porties bereidingstijd 5 minuten + een paar uur wachten

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 december 2016

Peterselie hummus met kikkererwten

Hummus, humus, humous, hoummous of hoemoes.... hoe je het ook schrijft het is een heerlijke dip uit het midden-oosten. Een favoriet bij mensen die plantaardig eten. En ook tijdens het gourmetten fijn voor op een stukje stokbrood of gewoon bij een stukje gebakken vis of vlees.

Lees meer
Brunch - 23 december 2016

Kruidige pompoenpannenkoekjes

Ook op tafel zetten: Boter en/of olijfolie om te bakken plakjes brie e/of lichtbelegen kaas appelsap wijn, bouillon of vleesfond slagroom of kookroom blokjes tomaat gesnipperde rode ui plakjes champignons preiringetjes blokjes paprika 4 200 g geraspte fles pompoen 3 eieren 1 tl gemalen komijn 1 tl gemalen koriander 2-3 el geraspte kokos 5 el

Lees meer
Brunch - 23 december 2016

Gebakken paprika met ei en bieslook

Tip: je kunt ook ringen puntpaprika bakken met een kwarteleitje. Leuk voor de paasdagen.

Lees meer