Category: Maaltijdsalade

Lunch - 31 juli 2022

Zomers torentje van Marmande tomaten

Op de markt in Bergerac zijn juli en augustus zijn duidelijk dé maanden voor verse tomaten. Alle groentekramen kleuren er fleurig rood, oranje en geel door de hoge bergen  tomaten in allerlei soorten en maten. Ik verheug me altijd op de sappige Marmande tomaten die je er echt alleen in deze maanden kunt kopen. Dit zijn grote, platte vleestomaten met diepe ribbels bij de steelaanzet. Het vruchtvlees is stevig en tegelijk ook heel sappig en fris aromatisch van smaak. Heel geschikt om te vullen of in dikke plakken op de barbecue te leggen. Marmande tomaten doen het natuurlijk ook goed in frisse salades en pastagerechten. Laat ze na aankoop vooral nog een tot twee dagen liggen, zodat ze meegeven als je er licht in knijpt. Dan zijn ze het lekkerst. De Marmande tomaat dankt zijn naam aan aan de rivier de Garonne in het departement Lot-et-Garonne. Hier wordt deze tomaat al sinds eind van de negentiende eeuw geteeld, toen de wijnbouw er na een druifluisepidimie instortte. Tot mijn verbazing maar een uurtje rijden vanaf Bergerac. Dus volgend jaar haal ik mijn Marmande tomaten in Marmande zelf, misschien wel tijdens het jaarlijkse tomatenfestival in juli. Klik hier voor

Lees meer
Lunch - 12 juni 2022

Zomerse tuinsalade met paddenstoelen

Een culinaire vriendin daagde me uit mee te doen met de paddenstoelenzomerchallenge en eens een lekker zomers recept met paddenstoelen te ontwikkelen. Ik ben niet zo van challenges, maar deze uitdaging triggerde mij. Voor ieders gevoel horen paddenstoelen bij de herfst. Maar in Frankrijk zie ik ook in de zomer na een paar flinke regenbuien vaak oudere dorpsbewoners paddenstoelen zoeken. Paddenstoelen doen het goed als het lekker vochtig is, dus ook wel na een flinke regenbui in de zomer. En gekweekte paddenstoelen zijn ook jaarrond te koop! Hoog tijd dus voor een heerlijk zomerse vegan salade met mooi stevige paddenstoelen. Denk aan oesterzwammen, koningsoesterzwammen, shiitakes en bundelzwammen. Bak de paddenstoelen even kort. Zo blijven ze mooi stevig en komt hun aromatische smaak goed tot zijn recht. De rest van de ingrediënten pluk ik in mijn piepkleine ‘voedselbosje’ in de achtertuin. Na enkele pogingen daar groenten te telen, heb ik nu besloten het aan de planten zelf over te laten of ze willen groeien of niet. Dat betekent dat ik naast een flinke bak pluksla ook een overdaad aan rucola, doorgeschoten snijbiet van vorig jaar, bloedzuring en als maggi, verveine, dragon en venkelblad in de salade kan verwerken. Kortom genoeg inspiratie voor een heerlijke salade met zomerse paddenstoelen.

Lees meer
Lunch - 16 maart 2022

Ramen Noodle Salade (vegan)

Snel een onverwachte salade op tafel zetten, dit is je kans. Zeker voor die warme zomeravonden die straks weer komen, maar voor een gezellige lunch met wat vrienden is dit ook een verrassende aanrader. Voor 2 tot 4 personen.  

Lees meer
Lunch box - 17 januari 2022

Vrolijke wintersalade met gierst

Januari is een maand waar ik moeite mee heb, zeker als de dagen zich zoals nu grijs en miezerig aaneen rijgen. Daar word ik moedeloos van. Wandelen helpt en… koken ook! Mijn remedie: een flink ingewikkeld en tijdrovend recept met vooral veel snij- en hakwerk opzoeken. Of in mijn geval, zelf bedenken en opschrijven. En dan lekker aan de slag in de keuken. Dat verzet de zinnen en voor je het weet ben je weer vrolijk. Met deze salade, waar je dus wel een tijdje mee bezig bent, zet je kleur op tafel! En dat is precies wat we in deze tijd van het jaar nodig hebben. Daar word je vrolijk van en… elke kleur groente levert weer andere vitamines en mineralen en geven zo je weerstand een boost!

Lees meer
Lunch box - 7 september 2020

Gastauteur Sonja van de Rhoer: Nadia’s broccolisalade met citroendressing

Deze salade is een van de gerechten op de kaart van The Eatery in Somerset West in Zuid-Afrika. Een restaurant waar uitstekend wordt gekookt - alles vers, veel vegetarisch - en waar de prijzen, ook van de mooie wijnen, laag zijn. Verrassend vernieuwende hoofdgerechten ruim onder de €10,-. Chef-kok is Tiaan Langenegger, echtgenoot van de vrouwelijke wijnmaker Nadia Barnard van het nabijgelegen Waterkloof Wine Estate. Twee jonge gepassioneerde mensen die leven voor goed, gezond, lekker en duurzaam eten en drinken. De wijnen van Waterkloof, geven weer wat de bodem en het klimaat (terroir) biedt. Biodynamische wijnen die met respect voor de natuur worden gemaakt. In de wijngaarden wordt met zeven paarden gewerkt voor het onderhoud. Nadia Barnard: ‘Ik geloof dat een grote wijn in de wijngaard wordt gemaakt. We maken gezonde wijnen, hiervoor heb je een bodem vol leven nodig. Door op biodynamische wijze te werken met gebruik van compost van onze eigen koeien en kippen, verkrijgen we kwalitatief zeer goede druiven. Mijn doel is zo voorzichtig mogelijk met deze druiven om te gaan en er een zo mooi mogelijke wijn mee te maken.’ Deze salade is heerlijk als voorgerecht voor 4 personen. Of als hoofdgerecht voor 2 personen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 10 februari 2020

Groene salade met peulvruchten en avocado

Zo'n groene salade met peulvruchten en avocado past goed in deze tijd van het jaar.  Met het voorjaar in 't verschiet liggen de plannen voor de moestuin al weer klaar. Knisperverse sla, boontjes, asperges, uien en aardappelen van eigen grond en zonder bestrijdingsmiddelen geteeld daar genieten we van. Wij denken zelfs dat we kunnen proeven dat de groenten met zoveel liefde gezaaid, verzorgd en geoogst wordt....  Helaas moeten we nog even geduld hebben maar met groenten uit de diepvries en van de markt kan ik ook in februari een lekkere salade op tafel zetten. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 20 minuten    

Lees meer
Hoofdgerecht - 27 januari 2020

Quinoasalade met bloemkoolpickles

Waar hebben wij zin in 2020….. We zien een trend in plantaardig eten. Eigenlijk is het al geen trend meer want plantaardig eten is het nieuwe eten. Gewoon dagelijks wat minder vlees, vis en gevogelte. Je weet zelf waar jij je lekker bij voelt. Het aanbod is tegenwoordig overall groot. Je leest erover, je ziet het om je heen, je kunt het volop kopen. Er zijn kaartjes die je richting geven in de supermarkt. Wij culy’s en foody’s zorgen ervoor dat het ‘nieuwe eten’ voor iedereen gewoon, gemakkelijk en toegankelijk gaat worden.

Lees meer
BBQ - 25 juni 2019

RODE FREGOLASALADE MET FETA & POMPOENPITTEN

Rode fregolasalade. Dat klinkt lekker zomers toch? Deze knalrode salade is inderdaad een perfect uitgangspunt voor een lekkere lunch buiten en natuurlijk ook als echte maaltijdsalade met bijvoorbeeld verse makreel of zalm van de barbecue. Een restje kun je verwerken tot meeneem-lunchsalade met bijvoorbeeld wat rucola en flinterdunne reepjes venkel. De salade ziet er superspannend uit, maar is heel eenvoudig te maken. De dieprode kleur krijg je door de fregola met kleine blokjes biet te koken in bietensap. Je kunt deze salade naar eigen inzicht op smaak brengen. Ik heb dragonazijn gebruikt, maar balsamicoazijn kan ook heel goed. En in plaats van pompoenpittenolie en pompoenpitten kun je ook walnootolie en walnoten gebruiken. Of avocado-olie en plakjes avocado.

Lees meer
Hoofdgerecht - 25 april 2018

Bonensalade met avocado en kruidige pinda’s

Door het zonnetje kreeg vandaag zin in frisse voorjaarssalade en met de Nationale week zonder vlees in het achterhoofd dus een zonder vlees! Snijbonen worden meestal gesneden verwerkt maar door de snijbonen in deze vegetarische bonensalade met avocado en kruidige pinda’s heel te laten ziet de salade er een stuk leuker uit.

Lees meer
Brunch - 14 mei 2016

Knapperige aspergesalade met amandelolie en zelfgerookte tongfilet

Gekookte asperges zijn warm of koud ook heerlijk in een salade. Maar nog lekkerder vind ik het om van rauwe asperges een salade te maken. Ik snijd ze dan in dunne plakken en marineer ze in de dressing, dat kan een paar minuten zijn maar beter nog een uurtje of langer. Voor dit recept heb ik er op het laatste moment tongfilet bij gerookt die ik er warm opleg. In plaats van tong kun je ook andere visfilet (bijvoorbeeld zalm in dunne plakken), gamba’s of kreeft gebruiken. Voor het gemak kun je er natuurlijk ook kant en klaar gerookte zalm bijgeven. Lunch of klein hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 25 minuten, bereidingstijd ca. 5 minuten

Lees meer