Met zijn nieuwste kookboek Hommage brengt sterrenchef Sergio Herman een eerbetoon aan de Zeeuwse mossel en vooral ook aan zijn vader en moeder. Een prachtig boek met 50 heerlijke, goed maakbare recepten, van mosselen à la carbonara tot moules Dame Blanche. In het boek staan mooie foto’s en ook het hele verhaal over de herkomst en bereiding van de Zeeuwse mossel. Bladerend door het boek krijg je direct zin om mosselen te gaan maken.
Roots Sergio Herman
De roots van Sergio Herman liggen in het visrestaurant van zijn ouders in Oud-Sluis. Topper op de kaart waren de Zeeuwse mosselen, volgens zijn vader’s recept: mosselen in wittewijnsaus à la creme Ronnie Herman. Vooral Belgen kwamen hier massaal voor. In die tijd moesten mosselen nog ontbaard worden dus dat vroeg veel handarbeid, en met dagen van 300 couverts moesten ook veel uien en andere groentes gesneden worden. Sergio Herman heeft lange tijd een haatliefde verhouding gehad met het Zeeuwse zwarte goud. In de zomer van 2021 veranderde dat toen hij in coronatijd een succesvol pop-up restaurant runde Moules//Frites genaamd, er was dezelfde dynamiek als bij het restaurant van zijn ouders. Een massale toestroom van enthousiaste mosseleters en veel waardering. Sergio Herman realiseerde zich dat de Zeeuwse mossel zo veel moois heeft gebracht. Dit brengt hij tot uitdrukking in het prachtige boek Hommage.
“Mosselen zijn heel makkelijk te bereiden; je moet er even bijblijven, het kookvocht afmaken met gezouten boter en simpel serveren met goed brood, en je hebt een goddelijke maaltijd,“ aldus Sergio Herman.
Koop hier Hommage van Sergio Herman
uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar