Blog

Couscousbar, ik ben fan!

Bij de Couscousbar moet je zijn voor de allerlekkerste couscous die er is, met zalige toppings die je zelf kunt kiezen. De couscous wordt op traditionele wijze bereid door Marokkaanse moeders. Ze stomen de couscous en terwijl die nog loei heet is wrijven ze die met de hand en vingers tot “fluffige” korreltjes. Dat is

Blog

Couscousbar, ik ben fan!

Bij de Couscousbar moet je zijn voor de allerlekkerste couscous die er is, met zalige toppings die je zelf kunt kiezen. De couscous wordt op traditionele wijze bereid door Marokkaanse moeders. Ze stomen de couscous en terwijl die nog loei heet is wrijven ze die met de hand en vingers tot “fluffige” korreltjes. Dat is

Couscousbar, ik ben fan!

Bij de Couscousbar moet je zijn voor de allerlekkerste couscous die er is, met zalige toppings die je zelf kunt kiezen. De couscous wordt op traditionele wijze bereid door Marokkaanse moeders. Ze stomen de couscous en terwijl die nog loei heet is wrijven ze die met de hand en vingers tot “fluffige” korreltjes. Dat is hot!! Als je couscous ooit zo hebt gegeten wil je nooit meer anders. Ook de toppings worden gemaakt volgens traditionele familierecepten.

De Couscous bar is van Samira Dahmani en Nadia Zerouali (bekend van TV, kookboeken, tijdschriften en zo). Nadia zou Nadia niet zijn als ze geen eigentijdse twist had gegeven aan de recepten en smaken die ze heeft ontdekt op haar culinaire reizen. Ze heeft een ongelofelijke kennis van smaken die ze al van huis heeft meegekregen. Op reis in de Maghreb, andere landen rond de Middellandse zee en in het Midden Oosten dook ze als het even kon de keuken in om mee te koken met lokale mama’s. Ze heeft hen menig keukengeheim ontfutseld, de mooiste ingrediënten en combinaties geproefd en allerlei couscoustradities en variaties ontdekt. Geweldig dat ze deze kennis gebruikt voor de couscousbar

In de couscousbar staat alles al warm voor je klaar. Je kiest eerst wat je lekker vindt: klassieke- of volkoren couscous, couscous van de dag of quinoa. Dan kies je voor groenten met kikkererwten (vegetarisch); kippendij ras el hanout; hele fijne gehaktballetjes; pulled lam die z’n weerga niet kent; of een specialiteit van de dag. (Ik heb alles geproefd en vindt ze allemaal even lekker.)

Vervolgens komen er groenten bij die je natuurlijk ook zelf kunt kiezen: klassieke Maroc 7 groenten; seizoensgroenten; en de geroosterde aubergine in knoflook-koriander charmoula.

Om het allemaal af te maken zijn er de toppings zoals: gekarameliseerde uien en rozijnen; lekkere pittige harissa; gepofte knoflook; geroosterde pepers; kikkererwten met abrikozen of komijn, geroosterde pompoen, kaneelpruimen met sesam (yummy), olijven met gepofte knoflook.

Je neemt het warm mee naar huis of je laat het thuisbezorgen (Amsterdam) maar voor als je het direct wil proeven zijn er ook een paar plekjes aan de bar. Leuk voor de lunch of avondeten als je toch aan het struinen bent in de Amsterdamse Javastraat (of in de Pop Up filialen die tot 1 maart open zijn halverwege de Albert Cuypmarkt (eerste van de Helstraat 27) of in de TU Delft, Mekelweg 5 Puls gebouw tegenover de aula).

Als je te ver weg woont kun je met het Couscous boek met zestig toprecepten uit de Couscousbar thuis zelf aan de slag. (Uitgeverij Nijgh ISBN 978 90 388 0597 9)

Het succes van de Couscousbar zit ‘m vooral in het waanzinnig enthousiasme waarmee Samira Dahmani en Nadia het runnen. De moeder van Samira die ook verrukkelijk kan koken en met andere Marokkaanse mama’s de keuken bestiert, speelt een heel belangrijke rol. Net zoals de mensen achter de bar die je uitleggen wat alle smakelijke gerechten zijn, als je die nog niet kent. Lekker ontspannen allemaal. De verse ingrediënten die ze gebruiken, halen ze zoveel mogelijk lokaal (in de straat), alles zo duurzaam als maar kan.

Bij de Couscousbar moet je zijn voor een lekkere warme maaltijd die nog super gezond is ook!!

Couscousbar Javastraat 30 Amsterdam

Pop Up Couscousbar tot 1 maart: Eerste van de Helstraat 27 en in de TU Delft, Mekelweg 5 Puls gebouw tegenover de aula

José van Mil

Auteur

José van Mil

Over de auteur

José van Mil Pepper & Salt professionele, ervaren foodstylist (foto en film) en receptontwikkelaar
Gespecialiseerd in smakelijke foodstyling en receptontwikkeling inclusief food concepten en producties. Ik denk brand strategisch en doelgroepgericht. Mijn recepten schrijf en kook ik ook met het oog op fotografie; lekker, toegankelijk, gezond, vernieuwend en fotogeniek. Ik werk met veel plezier aan grotere en kleinere producties. Mijn foodstyling en receptuur zijn inzetbaar op alle media waar de foodmarket gebruik van maakt. www.pepper-salt.nl
Ook zaakkundig op het gebied van eten voor kankerpatiënten. www.eten-met-kanker.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *