Blog

Harissa, smaakmaker uit Tunesië

Harissa is afkomstig uit Tunesië en is een heerlijke smaakmaker en wordt daar net als sambal bij ons gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Harissa wordt gemaakt van scherpe rode gedroogde en/of verse chilipeper en knoflook en op smaak gebracht met karwijzaad, korianderzaad en zout. Je kunt harissa zelf maken maar het wordt ook

Blog

Harissa, smaakmaker uit Tunesië

Harissa is afkomstig uit Tunesië en is een heerlijke smaakmaker en wordt daar net als sambal bij ons gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Harissa wordt gemaakt van scherpe rode gedroogde en/of verse chilipeper en knoflook en op smaak gebracht met karwijzaad, korianderzaad en zout. Je kunt harissa zelf maken maar het wordt ook

Harissa, smaakmaker uit Tunesië

Harissa is afkomstig uit Tunesië en is een heerlijke smaakmaker en wordt daar net als sambal bij ons gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Harissa wordt gemaakt van scherpe rode gedroogde en/of verse chilipeper en knoflook en op smaak gebracht met karwijzaad, korianderzaad en zout. Je kunt harissa zelf maken maar het wordt ook kant-en-klaar in blikjes en tubes verkocht.
Het wordt gebruikt als smaakmaker in tal van gerechten. Soepen, stoofschotels en couscous krijgen een lekkere pittige smaak. Maar ook echte Hollandse gerechten als stamppot en draadjesvlees en pasta en roerbakgerechten geef ik een lekkere pittige smaak met harissa. Ik maak zelf graag een iets mildere versie waaraan ik rode paprika toevoeg. Harissa vind je in tubes en blikjes bij Turks en Marokkaanse winkels.

Harissa met paprika
Rooster 1 rode paprika boven een gasvlam of in de oven totdat het vel zwart geblakerd is. Laat afgedekt met plasticfolie afkoelen en verwijder daarna het vel en de zaadjes. Maak 2 scherpe rode pepers schoon en verwijder de zaadjes. Rooster ¼ tl karwijzaad met ¼ tl korianderzaad in een koekenpan totdat de zaadjes gaan geuren. Pureer de paprika met de pepers, de specerijen, 2 gepelde teentjes knoflook en 2 tl tomatenpuree in een blender of met een staafmixer. Bewaar de harissa in een schone pot in de koelkast.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *