Blog

Granen: er gaat een wereld voor je open!

Granen: er gaat een wereld voor je open! Echt! Neem alleen al tarwe! Dat graan is al sinds mensenheugenis de basis voor lekker knapperig en luchtig brood. En natuurlijk voor Italiaanse pasta en de nu ook populaire couscous, bulgur en freekeh uit het Midden Oosten. Maar er is meer te ontdekken.

Blog

Granen: er gaat een wereld voor je open!

Granen: er gaat een wereld voor je open! Echt! Neem alleen al tarwe! Dat graan is al sinds mensenheugenis de basis voor lekker knapperig en luchtig brood. En natuurlijk voor Italiaanse pasta en de nu ook populaire couscous, bulgur en freekeh uit het Midden Oosten. Maar er is meer te ontdekken.

Granen: er gaat een wereld voor je open!

Granen: er gaat een wereld voor je open! Echt! Neem alleen al tarwe! Dat graan is al sinds mensenheugenis de basis voor lekker knapperig en luchtig brood. En natuurlijk voor Italiaanse pasta en de nu ook populaire couscous, bulgur en freekeh uit het Midden Oosten. Maar er is meer te ontdekken.

Overal granen op het menu

Overal ter wereld zijn granen een belangrijke pijler in het dagelijkse menu. Rond de Middellandse zee, in West Europa en Noord-Amerika is dat tarwe, maar in het Verre Oosten is juist rijst het basisvoedsel. In Mexico is dat maïs, in Peru quinoa en in Rusland boekweit. En in Afrika vooral gierst  en sorghum.

Havermout, quinoa en meer…

Dit leerde ik al tijdens mijn opleiding,  maar al die ‘nieuwe’ granen gingen voor mij pas echt leven toen ik jaren geleden tijdens een IACP-conferentie een workshop over granen volgde. Daar werd toen bij mij een piepklein zaadje geplant, dat uiteindelijk resulteerde in het boek  ‘Havermout, quinoa en meer…’ dat Nelleke van Lindonk en ik in 2014 samen maakten.

Granenexpert Sascha de Lint

Maar de echte expert op dit ‘granen’gebied is Sascha de Lint van Greenage. Zij is een ster in het telkens weer ‘nieuwe’ graanproducten te vinden, die je dan kunt kopen bij biologische winkels. Een tijdje geleden stuurde ze mij deze boeiende link met haar duidelijke uitleg over al die soorten granen en wat je ermee kunt doen. Echt, er gaat een wereld van granen voor je open!

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *