Granen: er gaat een wereld voor je open! Echt! Neem alleen al tarwe! Dat graan is al sinds mensenheugenis de basis voor lekker knapperig en luchtig brood. En natuurlijk voor Italiaanse pasta en de nu ook populaire couscous, bulgur en freekeh uit het Midden Oosten. Maar er is meer te ontdekken.
Overal granen op het menu
Overal ter wereld zijn granen een belangrijke pijler in het dagelijkse menu. Rond de Middellandse zee, in West Europa en Noord-Amerika is dat tarwe, maar in het Verre Oosten is juist rijst het basisvoedsel. In Mexico is dat maïs, in Peru quinoa en in Rusland boekweit. En in Afrika vooral gierst en sorghum.
Havermout, quinoa en meer…
Dit leerde ik al tijdens mijn opleiding, maar al die ‘nieuwe’ granen gingen voor mij pas echt leven toen ik jaren geleden tijdens een IACP-conferentie een workshop over granen volgde. Daar werd toen bij mij een piepklein zaadje geplant, dat uiteindelijk resulteerde in het boek ‘Havermout, quinoa en meer…’ dat Nelleke van Lindonk en ik in 2014 samen maakten.
Granenexpert Sascha de Lint
Maar de echte expert op dit ‘granen’gebied is Sascha de Lint van Greenage. Zij is een ster in het telkens weer ‘nieuwe’ graanproducten te vinden, die je dan kunt kopen bij biologische winkels. Een tijdje geleden stuurde ze mij deze boeiende link met haar duidelijke uitleg over al die soorten granen en wat je ermee kunt doen. Echt, er gaat een wereld van granen voor je open!